Zupa z cukinii z grzankami (bez glutenu, mleka, jajek)
W mroźne dni odczuwamy większą potrzebę spożywania ciepłych potraw, które pomogą nam się rozgrzać i zaopatrzą nas w cenne witaminy i minerały. Naszą dzisiejszą propozycją jest smaczna zupa z cukinii z grzankami z dodatkiem mleka kokosowego.
Składniki (porcja na 3 – 4 osoby):
- 3 małe cukinie (ok. 0,5kg)
- 1 duża cebula
- pół małego pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pietruszki
- 2 duże ziemniaki
- 1 litr wody
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka kokosowego
- sól ziołowa
- grzanki z pokrojonego chleba bezglutenowego podpieczone w piekarniku (my użyliśmy chleba kukurydzianego)
Przygotowanie zupy z cukinii:
Wszystkie warzywa pokroić. Jeśli cukinie są duże, należy obrać skórę i usunąć nasiona. Cebulę, por i czosnek lekko zeszklić na oleju, wlać wodę i zagotować, a następnie dodać pozostałe warzywa i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, wlać mleko kokosowe i dosolić do smaku. Podawać z grzankami.
Smacznego!
Polecamy także przepisy na inne zupy:
- Zupa – krem z kalafiora
- Zupa ogórkowa z batatami
- Zupa jarzynowa z jarmużem
- Zupa krem z białych szparagów
- Lekka zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
- Żółta zupa z pieczonych warzyw
- Zupa z soczewicy i warzyw z quinoa
- Krupnik z kaszą jaglaną
- Gazpacho z kaszą jaglaną
- Bezmleczny chłodnik litewski
Ziołowa sól morska to mieszanka aromatycznych, ekologicznych ziół z solą. Idealnie sprawdza się jako przyprawa uniwersalna. Znakomicie komponuje się z sałatkami, zupami, sosami. Polecana jest również do mięs, ryb i dań z warzyw.