Wytrawne muffiny z cieciorką (bez glutenu)
Wytrawne muffiny to doskonały pomysł na drugie śniadanie, ale też szybka i elegancka przekąska na imprezę. Dodatkowo pozwalają na wykorzystanie tego, co akurat znajdziemy w lodówce – dodatki bowiem można zmieniać. W tym przepisie został użyty ser typu feta i suszone pomidory, ale może być to też szynka, kapary, oliwki, ser żółty, łosoś, itd…. Bazą natomiast jest cieciorka – zdrowa, smaczna i bezglutenowa.
Składniki (na 6 dużych muffinek):
- 1 niepełna szklanka ugotowanej cieciorki
- 6 plastrów suszonych pomidorów z zalewy
- 100 g sera feta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- sól, pieprz, rozmaryn, oregano
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie muffinów z cieciorką:
KROK 1. Ugotowaną cieciorkę umieścić w blenderze, razem z pomidorami i fetą, a następnie rozdrobnić na dość gładką masę.
KROK 2. Rozdzielić białka i żółtka. Żółtka jaj wymieszać z olejem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę.
KROK 3. Połączyć masę z cieciorki z żółtkami z olejem i mąką z przyprawami. Masa będzie dość zwarta.
KROK 4. Delikatnie wymieszać pianę z białek – masa zrobi się luźniejsza.
KROK 5. Pieczenie – ciasto wlewamy do foremek lub do blachy do muffinek. Foremki wypełniamy do ok. 4/5 wysokości – muffiny trochę rosną, ale nie za wiele. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 – 200°C.
Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:
Na słodko:
- Muffinki pączkowe
- Marchewkowe muffinki z karobem
- Babeczki nadziewane
- Bezglutenowe babeczki czekoladowo – kokosowe
- Babeczki gryczano – bananowe
Na słono: