Sos pomidorowy z cukinią (bez mięsa, glutenu, mleka)
Po świąteczno-noworocznym okresie zajadania się wysokokalorycznymi potrawami czas na lekkostrawny obiad. Zapraszamy na szybki i prosty sos pomidorowy z cukinią w towarzystwie makaronu ryżowego.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 słoik lub puszka (ok. 250g) obranych pomidorów w zalewie (my użyliśmy zaprawy własnej roboty)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- przyprawa włoska
- sól
Przygotowanie sosu pomidorowego z cukinią:
Cebulę zeszklić na oleju i dodać czosnek, a następnie wrzucić pokrojone w kostkę cukinie i dodać trochę wody, aby mogło się to razem powoli dusić. Gdy cukinie zmiękną, dodać pokrojone pomidory z zalewą. Po około 10 minutach dodać sól i przyprawę. Zostawić na chwilę na ogniu, aby warzywa przeszły smakiem przypraw. Podawać np. z makaronem ryżowym wstążki.
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Polecamy także inne przepisy na sosy i dodatki do makaronu:
- Makaron z sosem z bobu
- Sos koperkowy z cukinią i nerkowcami
- Makaron gryczany z młodą kapustą
- Makaron ze szpinakiem, fasolą mung i mleczkiem kokosowym
- Gulasz warzywny z dynią Hokkaido
Sól pochodzi z Morza Śródziemnego. Sól morska posiada biopierwiastki niezbędne w reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Idealnie nadaje się do pokreślenia smaku potraw w końcowej fazie ich przygotowywania.