Sałatka buraczana z groszkiem (bez jajek, mleka, soi)
Buraki są bardzo zdrowymi warzywami bulwowymi, które wpisane są w polskie tradycje kulinarne. Często je się je tarte, np. z chrzanem lub cytryną, zasmażane lub w zupie – tzw. barszczu ukraińskim. My bardzo lubimy buraki w każdej postaci, nawet w cieście. Jedną z takich „burakowych kompozycji” jest sałatka buraczana z groszkiem, którą chętnie robimy jesienią. Jest ona smaczna, a zarazem zdrowa (choć niektórzy twierdzą, że to niemożliwe 🙂 ). Warto podkreślić, że buraki są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają m.in. witaminę A, z grupy B, C, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Chwali się je przede wszystkim za wysoką zawartość kwasu foliowego, dlatego zalecane są zwłaszcza kobietom w ciąży. Znane są także z tego, że pomagają wytwarzać czerwone krwinki, dzięki czemu stosuje się je w profilaktyce i leczeniu anemii. Działają oczyszczająco (usuwają toksyny z organizmu), regulują nadciśnienie, a nawet zapobiegają osteoporozie. Ogólnie rzecz biorąc poprawiają odporność organizmu. Trudno zliczyć ich właściwości zdrowotne. Serdecznie zachęcamy do konsumpcji buraków cały rok, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 słoiczek groszku zielonego
- 1 pęczek włoszczyzny
- 5-6 małych ogórków kiszonych
- natka pietruszki
- majonez (np. roślinny ze sklepu lub domowy – lista przepisów pod artykułem)
- sól ziołowa
- pieprz
- ewentualnie bulion warzywny
Przygotowanie sałatki buraczanej:
Buraki umyć i ugotować do miękkości (ok. 1-1,5h, w zależności od wielkości buraków). W międzyczasie ugotować włoszczyznę, wyłączając por, który będzie nam potrzebny surowy. Ostudzone warzywa pokroić, dodać groszek, majonez, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej na noc, gdyż dopiero wtedy smaki warzyw „przegryzą się” i uzyskana zostanie pełnia smaku.
Smacznego!
Polecamy także inne przepisy na sałatki:
- Sałatka letnia zielona
- Wiosenna sałatka z komosy ryżowej
- Sałatka ziemniaczana z fasolą
- Sałatka z quinoa z majonezem z nerkowców
Polecamy także przepisy na majonezy i dipy:
- Majonez z kaszą jaglaną
- Majonez sojowy
- Majonez z orzechów nerkowca
- Dip z fasoli, którego (bez dodatku czosnku) można także używać jako majonezu