Risotto z bobem (bez glutenu, mleka, jajek)
Jak już pewnie zauważyliście, bardzo lubimy bób. 🙂 Tym razem postanowiliśmy włożyć go do smacznego, zdrowego i pożywnego dania jakim jest nasze risotto z bobem. 🙂
Składniki (porcja na 3-4 osoby):
- 1 szklanka ryżu okrągłego
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1 średnia cebula
- 1 żółta papryka
- 6 dużych pomidorów koktajlowych
- natka pietruszki
- olej
- sól ziołowa
- wywar warzywny lub bulion wegetariański w proszku rozpuszczony z wodą
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę i paprykę zeszklić na oleju, dodać wypłukany ryż (można wcześniej namoczyć – wtedy szybciej się gotuje). Dodawać stopniowo niewielkie ilości bulionu do momentu, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu mieszać. Na samym końcu dodać ugotowany bób, przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidory koktajlowe, natkę pietruszki i przyprawy.
Smacznego!
O właściwościach bobu przeczytasz tutaj.