Mamy dla Was kolejny przepis na bezglutenowe pyzy (kluski na parze, parowańce, pampuchy). Tym razem przepis dedykujemy osobom uczulonym na ryż. Są to zatem pyzy drożdżowe kukurydziano–jaglane. Przepis jest równie prosty, jak poprzedni przepis na pyzy. Kluski te możecie zajadać na obiad czy podwieczorek z dowolnymi sosami lub jogurtem i owocami. Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki jaglanej
- 2/3 szklanki mąki z tapioki
- 1 czubata łyżka łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąki, dodać cukier, sól, drożdże i łuskę babki jajowatej, która spełnia funkcję wiążącą. Wszystko dokładnie wymieszać, dolać wodę oraz olej, ponownie mieszać kilka minut, żeby składniki się połączyły. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części, z których należy uformować kule i położyć na obsypanej mąką jaglaną lub kukurydzianą desce lub stolnicy. Pyzy (pampuchy) powinny wyrastać jeszcze około 15 minut. Parować w garnku ze specjalną nakładką do gotowania na parze lub na bawełnianej ściereczce. Garnek należy przykryć pokrywką lub miską. Parowanie porcji pyz (pampuchów) trwa około 15minut. Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
comments powered by HyperComments