Produkty naturalnie bezglutenowe – kasze i ryże
Istnieje grupa produktów, które w naturalny sposób nie zawierają glutenu. W tej rupie znajdziemy między innymi różnego rodzaju kasze i ryże.
Pierwszą myślą, która nachodzi człowieka po usłyszeniu hasła „dieta bezglutenowa” jest bardzo często RYŻ. Ewentualnie KUKURYDZA. W rzeczywistości jednak wybór jest znacznie większy. Po ryż i kukurydzę warto sięgnąć, jednak nie jest to jedyna możliwość.
Poniżej lista produktów naturalnie bezglutenowych z kategorii kasze i ryże.
Kasze bezglutenowe
Kasza jaglana – pyszna i zdrowa kasza z prosa. Jej wartości odżywcze są nie do przecenienia i na pewno warto włączyć ją do codziennej diety. Lekkostrawna i pożywna. Może być w formie kaszy lub płatków jaglanych, które mają dodatkowy plus – szybko się gotują.
Sprawdź nasz przepis na jaglankę na mleku owsianym
Kasza gryczana – dobrze znana w kuchni polskiej, popularna kasza do dań obiadowych np. sosów. Kasza gryczana ma charakterystyczny smak, który różni się w zależności od tego, czy wybierzemy kaszę paloną czy niepaloną. Ta pierwsza ma wyraźniejszy, podpalany, lekko gorzkawy smak i ciemniejszy kolor. Kasza gryczana niepalona jest delikatniejsza. Obie należy gotować ok 20 minut w lekko osolonej wodzie
Quinoa (komosa ryżowa) – nazwa brzmi nieco egzotycznie, ale jest to doskonała alternatywa dla białego ryżu. Charakterystyczna dla niej jest wysoka zawartość pełnowartościowego białka.
- Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie przepłukać, aby pozbyć się goryczki
- Jeśli chcemy kaszę uprażyć należy poczekać aż wyschnie i ok 5 minut prażyć na suchej patelni – wydobędzie to charakterystyczny, orzechowy smak.
- Uprażoną (lub nie) kaszę zalewamy wodę ( 2 szklanki wody na szklankę kaszy). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 15 minut. Ziarenka będą lekko przeźroczyste. Białe, spiralne ogonki to kiełki. Można tez pod koniec gotowania wyłączyć gaz i poczekać, aż kasza wchłonie wodę.
Quinoa doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla znanych kasz i ryżu, a także do sałatek, czy jogurtu albo mleka na śniadanie. Dobrze komponuje się ze szpinakiem. Polecana też do sałatek.
Kasza kukurydziana – bogate źródło skrobi, błonnika i węglowodanów. Jest lekkostrawna, polecana dla dzieci i niemowląt np. jako zagęstnik do zupek. Kaszę kukurydzianą można gotować i wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Należy pamiętać, że kasza kukurydziana bardzo chłonie wodę, więc na 1 szklankę kaszy należy dodać ok 2,5 – 3 szklanki płynu. Gotując kaszę kukurydzianą trzeba ją często mieszać, gdyż lubi się przypalać. Rozgotowaną kaszę kukurydzianą można zostawić do zastygnięcia, a potem pokroić na kawałki, które można smażyć lub zapiekać.
Ryże – rodzaje
Ryż biały – ogólna nazwa dla ryżu łuskanego. Może być on długoziarnisty, średnioziarnisty, lub krótkoziarnisty. Ten ostatni ma najwięcej skrobi, więc po ugotowaniu jest najbardziej kleisty.
Ryż brązowy – ogólna nazwa dla ryżu pełnoziarnistego. Gotuje się dłużej niż ryż biały (30-40 minut), ale dzięki temu, że zachowana jest łupina ma więcej składników mineralnych i błonnika.
Ryż calasparra – ryż znany z kuchni Hiszpańskiej, doskonały do paelli.
Ryż słodki (także ryż kleisty, ryż tajski) – krótkoziarnisty, okrągły, kleisty. Wbrew nazwie nie jest słodki – smakuje podobnie do ryżu brązowego. W kuchni azjatyckiej używany często do dań na słodko – stąd jego nazwa. Po ugotowaniu jest suchy, ale lepki – można formować kulki palcami.
Ryż słodki – sposób gotowania: ryż należy przepłukać zimną wodą. W tradycyjnych przepisach z kuchni azjatyckiej ryż powinno się namoczyć na noc, odcisnąć i ugotować na parze. Można tez gotować go w wodzie – po dokładnym wypłukaniu zalewany ryż zimną wodą (proporcje: 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) i gotujemy 15- 20 minut aż ryż wchłonie całą wodę.
Ryż kolorowy – mieszkanka ryżu, która nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie wygląda. Idealna do ryb, mięsa i sałatek. Gotuje się ok 20-30 minut.