Polenta kukurydziana z rodzynkami (bez glutenu, cukru, mleka, jajek, soi)
Tradycyjna polenta to danie serwowane „na słono”, ale nasza wersja oczywiście musi być zmieniona, bo jakże by inaczej. 🙂 Tym razem podajemy przepis na polentę „na słodko” – polenta kukurydziana z rodzynkami. Spróbujcie, jest to naprawdę ciekawe połączenie! Można ją bez problemu zabrać do pracy lub na wycieczkę zamiast kanapek. 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki suchej kaszy kukurydzianej
- 1 1/2 szklanki rodzynek (u nas korynckie) lub żurawiny
- szczypta soli
- wanilia
- ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie polenty z rodzynkami:
Mleko kokosowe i 1 szklankę wody zagotować ze szczyptą soli. Kaszę kukurydzianą wymieszać z 1 szklanką wody i dodać do gotującego się płynu. Gotować ok. 7-10 minut aż masa zgęstnieje, a następnie wsypać rodzynki i gotować jeszcze chwilę. Masę przełożyć do płaskiego naczynia i zostawić do ostygnięcia. Podawać z melasą lub/i owocami.
Smacznego!
Polecamy także inny przepis na polentę: