Pasta z bobu (bez glutenu, mleka, jajek)
Zdrowa, domowej roboty pasta do chleba – zawsze warto mieć taką w lodówce. U nas w lodówce chłodzi się pasta z bobu. Bób jest to roślina strączkowa, którą można już dostać w warzywniakach i na straganach. Jest on bogaty w witaminy i składniki mineralne, ma niski indeks glikemiczny i działa zasadotwórczo. Zdecydowanie warto włączyć go do diety i jak najlepiej wykorzystać dość krótki sezon (w okresie jesienno-zimowym można kupić jedynie bób mrożony).
Składniki:
- 2 1/2 szklanki surowego bobu
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól ziołowa lub himalajska
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie pasty z bobem:
Bób dokładnie umyć, wrzucić do gorącej wody i gotować do miękkości przez około 20 minut.
Cebulę i czosnek zezłocić na oleju i dusić kilka minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowany bób odcedzić i połączyć z cebulą, a następnie zmiksować. Na koniec dodać pokrojony koperek, przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
O właściwościach bobu przeczytasz tutaj.
Polecamy także inne przepisy na dania z bobu:
Polecamy także przepisy na inne pasty do chleba:
Na słodko:
- Migdałowy serek waniliowy
- Twarożek z orzechów nerkowca na słodko
- Serek żurawinowy
- Krem czekoladowo – daktylowy
- Krem – śmietanka z nerkowców
Na słono: