Pasta z bobu (bez glutenu, mleka, jajek)

image_pdfimage_print

Zdrowa, domowej roboty pasta do chleba – zawsze warto mieć taką w lodówce. U nas w lodówce chłodzi się pasta z bobu. Bób jest to roślina strączkowa, którą można już dostać w warzywniakach i na straganach. Jest on bogaty w witaminy i składniki mineralne, ma niski indeks glikemiczny i działa zasadotwórczo. Zdecydowanie warto włączyć go do diety i jak najlepiej wykorzystać dość krótki sezon (w okresie jesienno-zimowym można kupić jedynie bób mrożony).

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki surowego bobu
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól ziołowa lub himalajska
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie pasty z bobem:

Bób dokładnie umyć, wrzucić do gorącej wody i gotować do miękkości przez około 20 minut.
Cebulę i czosnek zezłocić na oleju i dusić kilka minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowany bób odcedzić i połączyć z cebulą, a następnie zmiksować. Na koniec dodać pokrojony koperek, przyprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

O właściwościach bobu przeczytasz tutaj.

Polecamy także inne przepisy na dania z bobu:

Polecamy także przepisy na inne pasty do chleba:

Na słodko:

Na słono:

Pasta z bobu

Pasta z bobu

comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita