Karob (inaczej mączka z chleba świętojańskiego) jest dobrym zamiennikiem kakao. Marchewkowym muffinkom nadaje ciekawy smak i ładny, brązowy kolor. Na jego bazie można zrobić też polewę „czekoladową”.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanki cukru (może być ksylitol, wtedy 1/2 szklanki)
- 5 średnich marchewek startych na grubych oczkach
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki karobu
- 3/4 szklanki oleju
Składniki na polewę:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka karobu
- łyżeczka syropu z agawy
Posypka:
- amarantus ekspandowany (popping), wiórki kokosowe lub mielone orzechy (np. laskowe)
Przygotowanie muffinków marchewkowych:
KROK 1. Jajka ubijamy z cukrem – dość długo, aż masa będzie biała i puszysta.
KROK 2. Do masy jajecznej dodajemy wymieszane: mąki, sodę, proszek, karob. Krótko miksujemy. Dolewamy olej, miksujemy chwilę, a na koniec do masy wrzucamy startą marchew i mieszamy łyżką.
KROK 3. Ciasto wlewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek (chyba, że używamy silikonowych), ok. 3/4 wysokości.
KROK 4. Pieczenie – 15 – 20 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
KROK 5. Polewa: Do rozpuszczonego i przestudzonego tłuszczu kokosowego (ok. 2 łyżek) dodajemy czubatą łyżkę karobu oraz łyżkę syropu z agawy. Mieszamy, aż do połączenia składników. Nie gotujemy! Przestudzone muffinki moczymy w polewie, a potem w amarantusie ekspandowanym.
Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:
Na słodko:
- Muffinki pączkowe
- Muffinki z borówkami
- Babeczki nadziewane
- Bezglutenowe babeczki czekoladowo – kokosowe
- Babeczki gryczano – bananowe
Na słono:
- Bezglutenowe babeczki z pieczarkami
- Warzywne babeczki z jajkami przepiórki i quinoa
- Wytrawne muffiny z cieciorką
comments powered by HyperComments