Sezon na rabarbar jeszcze trwa, ale trzeba się pospieszyć – niedługo się skończy i na następne rabarbarowe przysmaki poczekamy do następnego roku. Polecamy pyszne kruche ciasto z rabarbarem i mąką z amarantusa. Jego smak dość mocno przebija się w cieście i nadaje mu charakterystycznego, orzechowego zapachu.
Składniki:
- 1 szklanka mąka sojowa
- 1 szklanka mąka z amarantusa
- 4 łyżki mąka kukurydziana
- 200 g margaryna (bez mleka)
- 5 łyżek syrop ryżowy lub z agawy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
- siemię lniane zamiast jajka – 1 łyżka kisielu z siemienia (zobacz tutaj jak przygotować)
- rabarbar + syrop ryżowy, z agawy lub cukier
Przygotowanie kruchego ciasta z rabarbarem:
KROK 1. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, a następnie poddusić na patelni z odrobiną wody i 2 łyżkami cukru lub syropem ryżowym. Rabarbar nie powinien być zbyt wodnisty, należy dusić go krótko, żeby nie stracił zupełnie kształtu. Jeśli soku będzie za dużo, ciasto namoknie.
KROK 2. Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, syrop ryżowy, dodajemy pokrojoną margarynę i siemię lniane. Ciasto wyrabiamy, aż uzyskamy gładką kulę, która nie lepi się do rąk. Wkładamy je na ok. pół godziny do lodówki.
KROK 3. 1/3 ciasta wykładamy dno okrągłej formy i pieczemy spód ok. 10 – 15 minut w piekarniku w 180°C. Wyjmujemy, przestudzamy. Następnie 1/3 ciasta wyklejamy boki formy, a do środka wkładamy podduszony rabarbar. Z reszty ciasta robimy kruszonkę. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut (aż do lekkiego zbrązowienia). Pod sam koniec można wyłączyć spód i piec samą górę ciasta.
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:
- Tarta makowa z żurawiną
- Tarta jagodowa
- Brownie z wiśniami
- Jaglane brownie bez pieczenia
- Kaszkowiec kukurydziany
- Babka rodzynkowa
- Babka z batatem
- Babka wielkanocna
- Ciasto mocno czekoladowe
- Ciasto czekoladowe
- Piernik
- Szarlotka sypana
- Ciasto jabłkowe, czyli szarlotka bezglutenowa
- Ciasto migdałowe
- Ciasto ze śliwkami
- Placek drożdżowy z agrestem i borówkami
- Torcik z kremem jaglanym i galaretką
- Torcik wegański Raffaello
- Brzdąc z kremem jaglanym
- Kakaowe ciasto gryczane z bakaliami
- Gotowany sernik wegański z tofu i kaszy jaglanej
- Mazurek kajmakowy z morelami
- Mazurek z kremem z kaszy jaglanej
- Szybkie ciasto na kruchych ciasteczkach
- Cobbler, czyli owoce pod ciastem
comments powered by HyperComments