Krem – śmietanka z nerkowców (bez mleka, glutenu)
Na diecie bez mleka często brakuje pomysłu z czego zrobić krem, czy śmietankę do deseru lub naleśników. Tutaj z pomocą przychodzą orzechy nerkowca. W przeciwieństwie do innych orzechów rzadko uczulają, a przygotowany z nich krem urozmaici wiele dań. Nasz krem – śmietanka z nerkowców świetnie nadaje się na chleb, ciasta, torty oraz desery.
Składniki:
- 100 g orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
Przygotowanie kremu – śmietanki z nerkowców (opisane w krokach):
KROK 1. Nerkowce namoczyć w przegotowanej wodzie na ok. 8 godzin.
KROK 2. Namoczone orzechy odsączyć i przełożyć do blendera.
KROK 3. Mleko zagotować, zalać orzechy, dodać resztę składników i miksować przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 4. Przełożyć do salaterki i schłodzić.
1. Mleko kokosowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym. 2. Syrop z agawy można zastąpić inną substancją słodzącą, np. naturalnym słodzikiem ze stewii w płynie.
Kasza jaglana sprawia, że krem po schłodzeniu jest zwarty, nie rozpływa się.
Polecamy także przepisy na inne pasty do chleba:
Na słodko:
- Migdałowy serek waniliowy
- Twarożek z orzechów nerkowca na słodko
- Serek żurawinowy
- Krem czekoladowo – daktylowy
Na słono: