Kotleciki z kaszy jaglanej (bez glutenu, jajek, mleka)

Kaszy jaglanej zawsze warto ugotować więcej. Część można zużyć tego samego dnia do obiadu, a jak zostanie na drugi dzień, świetnie sprawdzi się w roli jaglanych kotlecików. Dzięki temu, że kasza jaglana jest dość kleista, nie jest potrzebne jajko. Przedstawiamy Wam szybki i prosty przepis na zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej, które bogate są w witaminy i minerały, szczególnie za sprawą kaszy jaglanej (która oczywiście jest bazą) oraz ziaren amarantusa ekspandowanego.

Składniki:

1. Więcej o amarantusie przeczytasz tutaj. 2. Jak gotować kaszę jaglaną? Dowiedz się tutaj

Przygotowanie kotlecików z kaszy jaglanej: 

KROK 1. Na oleju podsmażamy por i dodajemy kaszę jaglaną i chwilkę smażymy.

KROK 2. Całość przekładamy do miski i mielimy blenderem, aż uzyskamy w miarę gładką masę.

KROK 3. Dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, pieprz, wybrane zioła i amarantus. Wyrabiamy ręką.

KROK 4. Formujemy kotlety i smażymy na oleju,

1. Jeśli mamy świeżo ugotowaną kaszę, to nie trzeba jej przesmażać. 2. Zamiast pora można dodać inne warzywa 3. Można dodać także natkę pietruszki lub koperek 4. Amarantus może być także użyty jako panierka.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na kotlety:

Kotleciki jaglane to doskonałe danie także dla dzieci!

Kotleciki z kaszy jaglanej stanowią doskonałe danie także dla dzieci!