Kluski ziemniaczane kładzione (bez glutenu, mleka, jajek)
Co zrobić z zeszłorocznych ziemniaków, które często nie są już tak smakowite? Nasza podpowiedź – zróbcie kluski ziemniaczane kładzione! 🙂 Dodatek mąki jaglanej wzbogaca wartość odżywczą tego dania. Uczulonych na jajka zapewniamy, że świetnie udają się bez ich dodatku. Spróbujcie! 🙂
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 600 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- trochę soli (opcjonalnie)
Przygotowanie – kluski ziemniaczane kładzione:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, zmielić w maszynce do mięsa lub, jeśli nie mamy takich sprzętów, przecisnąć przez mocne, duże sitko za pomocą drewnianej kuli. Do ziemniaków dodać przesiane mąki, a następnie masę wyrabiać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji (można też to robić ręką). W zależności od rodzaju ziemniaków, uzyskamy ciasto luźniejsze, takie, które nadaje się do nabierania łyżką lub gęste, które po dodaniu odrobiny mąki będzie można formować w kopytka czy kulki (np. jak kluski śląskie). Robiliśmy te kluski kilka razy i za każdym razem miały inną gęstość. Zaletą klusek kładzionych jest łatwość oraz szybkość ich wykonania. Nabieramy je łyżką zamoczoną za każdym razem we wrzątku, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu (możemy delikatnie zamieszać). Po wypłynięciu kluski gotować kilka minut. Świetnie smakują polane sosem lub z dodatkiem podsmażonej cebulki. Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!