Kasza jaglana zapiekana z warzywami (bez glutenu, mleka, jajek)
Kasza jaglana zapiekana z warzywami to pomysł na szybki obiad lub elegancką przystawkę – lekką i zdrową. Nasz przepis można podać na różne sposoby – zależy to od Waszej potrzeby i fantazji. 🙂
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (do ugotowania)
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowego)
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego (jeśli jest stały, jeśli płynny 4) + olej kokosowy do smażenia warzyw
- 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Warzywa: papryka, marchewka, cebula (mogą być dowolne: por, cukinia, bakłażan…)
Rukola lub roszponka (mogą być też kiełki)
Oliwa z oliwek, sól, cukier, sok z cytryny na dressing
Przygotowanie kaszy jaglanej zapiekanej z warzywami:
KROK 1. Kaszę jaglaną wypłukać dobrze w ciepłej wodzie, zalać dwoma szklankami wody i gotować ok. 15 – 20 minut. Jeśli widzimy, że kasza pochłania całą wodę, trzeba jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana.
KROK 2. Do ugotowanej, lekko przestudzonej (ale jeszcze ciepłej) kaszy dodajemy: olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i wyrabiamy ciasto – łyżką, bądź rękoma. Powinna powstać kulka ciasta podobnego do ciasta kruchego.
KROK 3. Nasmarowaną formę lub blachę wyklejamy ciastem na grubość ok. 0,5 – 1 cm. Pieczemy przez 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200°C.
KROK 4. Warzywa kroimy w cienkie plasterki lub paseczki i podsmażamy na oleju kokosowym z dodatkiem cukru i przypraw. NIE NALEŻY ICH SOLIĆ PODCZAS SMAŻENIA! Przyprawy, których można użyć, to na przykład: tymianek, rozmaryn, pieprz.
KROK 5. Do umytej roszponki lub rukoli robimy dressing. Potrzebujemy do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, cukier i sól. Składniki dokładnie mieszamy, żeby powstała emulsja.
KROK 6. Usmażone warzywa solimy i układamy na zapieczonym spodzie. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Na sam koniec, już po wyjęciu dania z piekarnika, na chwilkę przed podaniem układamy na wierzchu rukolę lub roszponkę.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Polecamy także inne przepisy na kaszę jaglaną na słono:
- Pasztet z proteiną i słonecznikiem
- Pasztet jaglany z koperkiem
- Chleb bezglutenowy na drożdżach
- Jaglotto ze szparagami
- Kasza jaglana zapiekana z warzywami
- Kotlety z kaszy jaglanej i słonecznika
- Kotleciki z kaszy jaglanej
- Burger jaglany z warzywami
- Bezglutenowe pierogi ruskie (nadzienie z kaszy jaglanej)
- Bezglutenowe kopytka ziemniaczano – jaglane
- Bezglutenowe kluski „Minutki” z kaszy jaglanej
- Sos a’la holenderski
- Wegański majonez z kaszy jaglanej
- Tarta bezglutenowa ze szpinakiem
- Tarta jaglana ze szparagami
- Warzywna tarta jaglana
- Gazpacho z kaszą jaglaną
- Krupnik z kaszą jaglaną