Proponujemy Wam dzisiaj inny sposób na gotowaną kapustę. Nie wszyscy bowiem mogą ją jeść doprawioną cytryną, octem czy pomidorami. Kapusta z jabłkami może także zastąpić kiszoną, która zawiera bardzo dużo histaminy i często alergicy mają nasilenie objawów po tej potrawie. Świetnie smakuje nawet bez cebuli – jest wtedy bardziej lekkostrawna. Mamy nadzieję, że skusicie się na tę wersję kapusty.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty (ok. 1,5 kg)
- 4 średnie, kwaśne jabłka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju
- sól ziołowa lub himalajska
- pieprz
Przygotowanie kapusty z jabłkami:
Kapustę pokroić i gotować z niewielką ilością wody. Pod koniec gotowania dodać pokrojone jabłka, sól i lekko podsmażoną na oleju cebulę. Gotować do miękkości, a następnie przyprawić. Można zagęścić dozwoloną mąką. Podawać jako dodatek do obiadu lub użyć jako farsz do krokietów lub pierogów.
Smacznego!
comments powered by HyperComments