Jakie są rodzaje ryżu? Wybór jest ogromny!
Osoby z alergią pokarmową bardzo często jako dodatek do dań wybierają ryż. Jest naturalnie bezglutenowy, uniwersalny i łatwy w przygotowaniu. Chcemy pokazać, że nie trzeba ograniczać się wyłącznie do najpopularniejszego rodzaju, czyli ryżu białego.
Różnorodność jest tak duża, że mając w domu zapas różnych kształtów i kolorów dania z ryżem się nam nie znudzą!
Ile znasz rodzajów ryżu?
Najczęściej wybierany jest zwykły, biały ryż. Niektóre osoby wolą brązowy, ale nie zastanawiają się już jaki rodzaj ryżu trafia na ich talerz. W sklepach zwykle napotkamy takie nazwy jak „basmati”, „parboiled”, czy „ryż brązowy”. Ewentualnie spotkamy także ryż jaśminowy i do sushi.
W rzeczywistości jest bardzo wiele odmian i rodzajów ryżu. Dzielą się nie tylko ze względu na gatunek, ale też kolor, długość i kształt ziarna czy przeznaczenie w kuchni.
Jeśli więc bierzemy pod uwagę długość i kształt ziarna to ryż może być: krótkoziarnisty, średniozianisty, długoziarnisty, okrągły
Jeśli bierzemy pod uwagę kolor może być ryż biały, ryż brązowy, ryż czarny, ryż czerwony, ryż kolorowy.
Podział na gatunki i odmiany jest bardzo trudny, gdyż jest ich bardzo wiele. Najpopularniejsze to np. ryż basmati, jaśminowy, calasparra, słodki (kleisty).
Co oznacza słowo „paraboiled”?
Nie jest to oznaczenie gatunku, tylko informacja, że ryż został poddany krótkotrwałemu działaniu pary, w celu zachowania jego wartości odżywczych.
Jak dobrać ryż?
Wybierając ryż przede wszystkim powinniśmy się kierować jego przeznaczeniem. Są rodzaje ryżu bardziej uniwersalne (np. basmati), ale do niektórych potraw powinniśmy wybrać konkretny gatunek albo rodzaj.
Warto też jeśli mamy wybór sięgać po ryż pełnoziarnisty. Wszystkie rodzaje ryżu (oprócz ryżu białego) w ofercie Vita Natura są pełnoziarniste – nawet te, które zwykle spotykamy w wersji oczyszczonej np. jaśminowy czy calasparra.
Charakterystyka rodzajów ryżu
Do czego ryż calasparra, a do czego jaśminowy? Sprawdź w naszej tabeli!
Jak gotować ryż?
Sposobów na gotowanie jest wiele. Najpopularniejszy to gotowanie w gorącej, lekko osolonej wodzie. Warto pamiętać, że proporcje wody i ryżu powinny być tak dobrane, żeby nie odlewać wody po gotowaniu, tylko aby ryż w całości ją wchłonął. Dzięki temu nie wylewamy do zlewu cennych składników odżywczych.
Kilka podstawowych zasad gotowania ryżu:
- Każdy ryż przed gotowaniem trzeba wypłukać dobrze pod wodą.
- Ryż długoziarnisty powinien być ugotowany na sypko. Najlepiej gotować go w proporcjach 2 szklanki wody na szklankę ryżu. Brązowy ryż gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, po czym wyłączamy gaz i odstawiamy całość jeszcze na 20 minut, żeby ryż wchłonął całą wodę i ugotował się na parze.
- W przypadku risotto i paelii używamy ryżu o okrągłych ziarnach (najlepiej calasparra). Wówczas suchy ryż chwilę podsmażamy na patelni, a potem gotujemy go w daniu, w bulionie.
- Jeśli chcemy uzyskać ryż kleisty używamy tego z okrągłym ziarnem (brązowy okrągły, lub ryż słodki (kleisty). Wówczas również gotujemy go podobnie jak ryż długi, z tym, że nie należy zapomnieć o zostawieniu go, aby odpoczął i wchłonął wodę. Ryż przed klejeniem zostawiamy do wystudzenia.
Różne rodzaje ryżu dostępne są w sklepie internetowym firmy Vita Natura. Patrz tutaj.