Dżem morelowo – jabłkowy (bez cukru)
Mamy dla Was propozycję na zdrowe, słodkie śniadanie lub podwieczorek – pyszny dżem z suszonych moreli i jabłek. Nie ma potrzeby dodawać do niego cukru! Można podawać z pieczywem, waflami ryżowymi lub naleśnikami.
Składniki:
- 2 szklanki moreli suszonych
- 2 szklanki wody
- 4 średnie, kwaśne jabłka
Przygotowanie dżemu morelowo – jabłkowego:
Morele zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na ok. 1 godzinę. Jabłka obrać (niekoniecznie), pokroić, dodać do moreli i gotować do miękkości, a następnie zmiksować.
Smacznego!
Polecamy także przepisy na inne dżemy i pasty do chleba:
Na słodko:
- Dżem malinowy i truskawkowy z ksylitolem
- Migdałowy serek waniliowy
- Twarożek z orzechów nerkowca na słodko
- Serek żurawinowy
- Krem czekoladowo – daktylowy
- Krem – śmietanka z nerkowców
Na słono:
- Masełko lniano – kokosowe
- Pasta marchewkowo – sezamowa z suszonymi pomidorami
- Pasta z bobu
- Wegański ser z cieciorki
- Pasta na chleb ze słonecznika
- Pasta na chleb prawie jak jajeczna
Morele bogate są w substancje mineralne: potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz pracę nerek, jak również w żelazo, wapń, fosfor, witaminy: PP, C i B oraz błonnik, dzięki któremu regulują również procesy trawienne. Dostarczają organizmowi beta karotenu, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za choroby nowotworowe oraz przyspieszenie procesów starzenia.