Dip czosnkowy z fasoli to nasze ostatnie „odkrycie”. Można nie dodawać do niego czosnku i używać go jako majonez lub pastę do smarowania pieczywa bądź też potraktować jako bazę i dodać na przykład pomidory suszone lub zioła.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego białego makaronu ryżowego
- 3/4 szklanki ugotowanej białej fasoli
- trochę więcej niż 1/2 szklanki oleju ryżowego
- 1/2 szklanki mleka ryżowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- ok. 1/2 łyżeczki soli ziołowej
Przygotowanie dipu z fasoli:
Zmiksować mleko ryżowe z ciepłą fasolą, dodać ugotowany makaron, olej i czosnek. Na końcu dodać sok z cytryny i sól, a następnie jeszcze chwilę miksować. Po ostygnięciu sos zgęstnieje.
Smacznego!
Zapraszamy do wypróbowania naszych majonezów:
comments powered by HyperComments