Czarny ryż, nie dość, że wyjątkowo zdrowy jest bardzo dekoracyjny. Pięknie prezentuje się na z kolorowymi warzywami, a zwłaszcza z żółtą cukinią, czerwoną papryką i zieloną natką pietruszki. W tym przepisie użyty został także ryż czerwony – jest wtedy jeszcze bardziej kolorowo.
Faszerowana cukinia to danie szybkie, łatwe i lekkie – w sam raz lunch, kolacja czy dodatek do obiadu.
Składniki (na jedną faszerowaną cukinię)
- 1 szklanka suchego czerwonego ryżu
- 1 duża cukinia – w tym przepisie użyta została żółta, ale może być też zielona
- 1 papryka
- 1 cebula
- olej kokosowy do smażenia
- przyprawy – mogą być suszone pomidory albo przyprawa do ryżu (nasi)
- sok z połowy limonki
- drobno pokrojona natka pietruszki
Przygotowanie:
KROK 1. Gotujemy ryż. Do farszu będziemy potrzebować już ugotowany, aby warzywa nie spędziły za dużo czasu w piekarniku i nie rozpadły się.
KROK 2. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć nożem tak, aby usunąć gniazdo nasienne. Nasiona, w zależności od tego jak lubimy, można wyrzucić, albo drobno pokroić i dodać do farszu.
KROK 3. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym razem z przyprawami.
KROK 4. Ugotowany ryż wymieszać z usmażonymi warzywami. Farszem wypełnić cukinię i piec w piekarniku ok. 15 – 20 minut w temperaturze 210°C.
KROK 5. Zapieczone cukinie polać sokiem z limonki.
Smacznego!
comments powered by HyperComments