Ciasto kruche ze śliwkami (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek)

Dzisiaj proponujemy Wam świetny jesienny deser – ciasto kruche ze śliwkami. Te smaczne owoce zawierają m.in. witaminy A, B, C, E oraz składniki mineralne – wapń, magnez, potas, fosfor i żelazo. Cenne składniki śliwek to także polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne i błonnik poprawiający perystaltykę jelit. Jedzcie je więc przede wszystkim na surowo, ale warto wykorzystać śliwki również do ciast i deserów.  Nasze ciasto kruche ze śliwkami jest pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Ponadto, nie zawiera proszku do pieczenia ani sody. Cukier możecie zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. A więc do dzieła!

Składniki:

Przygotowanie:

Umyte śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki lub ósemki (jeśli są bardzo duże). Następnie posypujemy je cynamonem i mieszamy (niezbyt słodkie owoce można trochę posłodzić). Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną na kawałki zimną margarynę. Palcami łączymy suche składniki z margaryną do uzyskania jednolitej masy (nie powinno to trwać zbyt długo, bo masa zrobi się za miękka). Foremkę o średnicy około 27 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie 2/3 ciasta kładziemy na spód (wylepiamy palcami). Na warstwę ciasta wykładamy śliwki, lekko ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch kładziemy resztę ciasta (jak kruszonkę). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!