Ciasto jaglane z bananami (bez glutenu, jajek, mleka)
Czy może być za dużo kaszy jaglanej? Na pewno nie w tym przepisie! Nasze ciasto jaglane z bananami to pyszny smakołyk. Jaglany spód, który świetnie zastępuje kruche ciasto i jaglany krem o bananowym smaku stanowią doskonałe połączenie.
Składniki:
(na 2 formy o średnicy 18 cm, lub jedną, dużą okrągłą formę)
Ciasto:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego lub ryżowego)
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego (jeśli jest stały, jeśli płynny – 4)
- 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego, zwykłego lub ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 szklanki mleka ryżowego
- 8-10 łyżek płatków jaglanych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego, zwykłego lub 1 łyżka syropu z agawy
- 2 małe banany + 1 do ozdoby
Przygotowanie ciasta jaglanego z bananami:
KROK 1. Kaszę jaglaną wypłukać dobrze w ciepłej wodzie i zalać dwoma szklankami wody. Gotować ok. 15 – 20 minut. Jeśli widzimy, że kasza pochłania całą wodę, to należy jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana.
KROK 2. Do ugotowanej, lekko przestudzonej (ale jeszcze ciepłej) kaszy dodajemy: olej, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i wyrabiamy ciasto – łyżką, bądź rękoma. Powinna powstać kulka ciasta podobnego do ciasta kruchego.
KROK 3. Nasmarowaną formę lub blachę wyklejamy ciastem na grubość ok. 0,5 – 1 cm. Pieczemy przez 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200°C. Spód studzimy.
KROK 4. Krem jaglany: do gotującego się mleka dodać płatki jaglane i gotować ok. 7 – 10 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie dodać kakao i cukier lub syrop z agawy.
KROK 5. Do przestudzonego kremu dodajemy banany i miksujemy całość tak długo, aż będzie gładki..
KROK 6. Krem wylewamy na przestudzone ciasto, ozdabiamy bananem pokrojonym w plastry. Żeby nie ściemniał można go skropić sokiem z cytryny. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby krem się związał.