Chleb gryczany na drożdżach (bez glutenu, mleka, jajek)

image_pdfimage_print

Jak upiec chleb bezglutenowy? Wielu osobom wydaje się, że własnoręczne przygotowanie pieczywa bezglutenowego jest niemożliwe, a już zwłaszcza bez gumy guar. Spieszymy zapewnić, że nie jest to prawdą. Można z łatwością upiec chleb w domu, czego przykładem jest nasz chleb gryczany. O ile eksperymentowanie w domu z mąkami bezglutenowymi w pieczeniu jest dość skomplikowane, to przygotowanie chleba według przepisu jest bardzo proste. Jedynym składnikiem w naszym chlebie, który mógłby zmienić konsystencję ciasta są jabłka, dlatego warto zwrócić uwagę, czy są one odpowiednio soczyste. Przed Wami sprawdzony i ceniony przepis na chleb gryczany na drożdżach!

Składniki:

Przygotowanie – chleb gryczany na drożdżach:

Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, sól i drożdże. Wymieszać, dodać pozostałe składniki, wyrobić łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki (ok. 30 cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na chleby bezglutenowe:

Polecamy także przepis na bezglutenowy zakwas chlebowy:

comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita