Bezmleczny chłodnik litewski (bez glutenu, kukurydzy, jajka)
W upalne dni chętnie jemy chłodniki. Proponujemy Wam bezmleczny chłodnik litewski, który świetnie smakuje nawet bez jajek, które tradycyjnie się do niego dodaje.
Składniki (na 5-6 osób):
- 6 średnich buraków
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 jogurty sojowe naturalne po 400 g
- 2-3 łyżek pokrojonego koperku
- 2-3 łyżek pokrojonego szczypiorku lub szczypioru z cebuli
- sok z 1/2 cytryny
- pół szklanki wody
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa
- pieprz
Przygotowanie chłodnika litewskiego:
Buraki ugotować w całości, a następnie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Do dużej miski wyłożyć jogurt, dodać buraki i sok z cytryny, wymieszać. Pokroić drobno rzodkiewki i obranego ogórka i dodać do buraków. Na koniec dodać koperek, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki. Można podawać z młodymi ziemniakami.
Smacznego!
Polecamy także przepisy na inne zupy:
- Zupa – krem z kalafiora
- Zupa ogórkowa z batatami
- Zupa jarzynowa z jarmużem
- Zupa krem z białych szparagów
- Lekka zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
- Zupa z cukinii z grzankami
- Żółta zupa z pieczonych warzyw
- Zupa z soczewicy i warzyw z quinoa
- Krupnik z kaszą jaglaną
- Gazpacho z kaszą jaglaną