Bułki są świetną propozycją na śniadanie dla dzieci, zwłaszcza do szkoły czy przedszkola. Nasz nowy przepis to bezglutenowe bułki śniadaniowe. Są pyszne i miękkie, także następnego dnia po upieczeniu. To ważne, ponieważ zwykle trzeba je upiec wieczorem, żeby szybko przygotować poranny posiłek. Po wystygnięciu należy je włożyć do woreczka foliowego. Mamy nadzieję, że zasmakują Wam nasze bezglutenowe bułki śniadaniowe. Są naprawdę super!
Składniki (na około 10 bułek):
- 1 szklanka maki owsianej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki z tapioki
- 2 czubate łyżki łuski babki jajowatej
- 1 opakowanie drożdży instant (3 łyżeczki)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- ¾ łyżeczki soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
*Opcjonalnie – nasiona do posypania (np. mak, sezam, siemię lniane lub słonecznik)
Przygotowanie:
Mąki przesiać do miski, dodać łuskę babki jajowatej, suszone drożdże, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wlać wodę i olej. Wyrabiać ciasto na bułki do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Podzielić ciasto na 10 części i zwilżonymi w oleju dłońmi formować bułki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać bułki nasionami i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Smacznego !
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
comments powered by HyperComments