Bezglutenowa babka brzoskwiniowa (bez pszenicy, mleka, jajek)
Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na łatwą bezglutenową babkę brzoskwiniową, która nie zawiera mleka i jajek (jak większość naszych przepisów). Taki wypiek to wyzwanie, ale my lubimy trudne zadania. Nie chcemy przy tym spędzać długich godzin na przyrządzaniu smakołyków, więc tworzymy przepisy najprostsze, jak tylko się da. A więc do dzieła!
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej lub owsianej
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka łuski babki jajowatej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy
- 1 1/2 szklanki pokrojonych na małe kawałki brzoskwiń z puszki
- czekolada gorzka bezmleczna (u nas czekolada wegańska z ksylitolem)
- 1 łyżka margaryny (np. Alsan)
Przygotowanie – bezglutenowa babka brzoskwiniowa:
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, cukier waniliowy, łuskę babki jajowatej, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, a następnie wlewamy mleko kokosowe, wodę, olej i ocet jabłkowy. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, łączymy z pokrojonymi brzoskwiniami i ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto do okrągłej foremki z kominem (średnica około 23 cm). Babkę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę studzimy przez jakiś czas w foremce, w której się piekła. Później delikatnie wyjmujemy, a po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą bezmleczną z dodatkiem margaryny. Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!