Babeczki nadziewane (bez glutenu, mleka, jajek, drożdży)
W „tłusty czwartek” tradycyjnie je się pączki. Dla tych, którzy nie mogą ich jeść proponujemy pyszną alternatywę – wegańskie babeczki nadziewane czekoladą lub dżemem. Świetnie smakują i są bardzo proste w wykonaniu, nawet bez użycia miksera. Spróbujcie! 🙂
Składniki (na ok. 18 babeczek):
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki sojowej
- 1/2 szklanki mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
- 2/3 szklanki cukru zwykłego, trzcinowego lub ksylitolu
- 1 opakowanie cukru cytrynowego lub cukru waniliowego (niekoniecznie)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka łuski babki jajowatej lub pektyny
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub gęsty dżem o dowolnym smaku (u nas dżem malinowy)
Przygotowanie babeczek nadziewanych:
Do dużej miski przesiewamy mąki i dodajemy wszystkie suche składniki. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko ryżowe i roztopiony, letni tłuszcz kokosowy i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę (2/3 tabliczki), ponownie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek na babeczki do 3/4 wysokości (jeśli mamy silikonowe, to nie trzeba ich natłuszczać). W przypadku dodawania dżemu, nakładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości foremek, dajemy małą łyżeczkę dżemu, a następnie uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Wystudzone babeczki wyjmujemy z foremek i smarujemy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Nasze babeczki nadziewane są już gotowe. 🙂
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:
Na słodko:
- Muffinki pączkowe
- Marchewkowe muffinki z karobem
- Muffinki z borówkami
- Bezglutenowe babeczki czekoladowo – kokosowe
- Babeczki gryczano – bananowe
Na słono:
- Bezglutenowe babeczki z pieczarkami
- Warzywne babeczki z jajkami przepiórki i quinoa
- Wytrawne muffiny z cieciorką