Sałatka buraczana z groszkiem (bez jajek, mleka, soi)

Buraki są bardzo zdrowymi warzywami bulwowymi, które wpisane są w polskie tradycje kulinarne. Często je się je tarte, np. z chrzanem lub cytryną, zasmażane lub w zupie – tzw. barszczu ukraińskim. My bardzo lubimy buraki w każdej postaci, nawet w cieście. Jedną z takich „burakowych kompozycji” jest sałatka buraczana z groszkiem, którą chętnie robimy jesienią. Jest ona smaczna, a zarazem zdrowa (choć niektórzy twierdzą, że to niemożliwe 🙂 ). Warto podkreślić, że buraki są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają m.in. witaminę A, z grupy B, C, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Chwali się je przede wszystkim za wysoką zawartość kwasu foliowego, dlatego zalecane są zwłaszcza kobietom w ciąży. Znane są także z tego, że pomagają wytwarzać czerwone krwinki, dzięki czemu stosuje się je w profilaktyce i leczeniu anemii. Działają oczyszczająco (usuwają toksyny z organizmu), regulują nadciśnienie, a nawet zapobiegają osteoporozie. Ogólnie rzecz biorąc poprawiają odporność organizmu. Trudno zliczyć ich właściwości zdrowotne. Serdecznie zachęcamy do konsumpcji buraków cały rok, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Składniki:

Przygotowanie sałatki buraczanej:

Buraki umyć i ugotować do miękkości (ok. 1-1,5h, w zależności od wielkości buraków). W międzyczasie ugotować włoszczyznę, wyłączając por, który będzie nam potrzebny surowy. Ostudzone warzywa pokroić, dodać groszek, majonez, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej na noc, gdyż dopiero wtedy smaki warzyw „przegryzą się” i uzyskana zostanie pełnia smaku.

Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na sałatki:

Polecamy także przepisy na majonezy i dipy:

Processed with VSCO with f2 preset

Sałatka buraczana z groszkiem




Sałatka letnia zielona (bez mleka, jajek, kukurydzy)

Różne rodzaje sałaty, świeże zioła i ciekawe dodatki – to niezawodny przepis na udaną sałatkę. A jeśli na dodatek większość tych składników pochodzi z przydomowego ogródka, jedzenie daje jeszcze więcej satysfakcji. Ci, którzy nie mają możliwości uprawiania własnego ogródka, powinni wybierać produkty (zwłaszcza sałatę) z upraw ekologicznych lub innych sprawdzonych źródeł. Sałatka letnia zielona to nasza propozycja na lekki, letni obiad. Dbajmy o swoje zdrowie, jedzmy sałatki!

Składniki:

Przygotowanie sałatki letniej zielonej:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Sałatę i rukolę podrzeć na mniejsze kawałki, a warzywa i tofu pokroić w kostkę. Dodać żurawinę. Do osobnego naczynia wlać olej, wsypać sól i przyprawy oraz dodać soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać.

Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na sałatki:

Polecamy także przepisy na bezjajeczne majonezy i dipy:

sałatka z toffuu

Sałatka letnia zielona




Wiosenna sałatka z komosy ryżowej (bez mleka, mięsa, jajek)

Sałatka jest świetna na każdą porę dnia. Można ją także zabrać do pracy lub na piknik. Nasza wiosenna sałatka z komosy ryżowej zawiera naturalnie bezglutenowe zboże – komosę ryżową (ziarna quinoa) i młode warzywa. Dodatek zieleniny nadaje jej wiosennego charakteru. Polecamy!

Składniki (proporcje na 3 – 4 osoby):

  • 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 mała kalarepa
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 5 pokrojonych rzodkiewek
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 3 -4 łyżki majonezu bezjajecznego (przepisy na naszej stronie: przepis 1, przepis 2, przepis 3)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Komosę dokładnie płukać pod bieżącą wodą do momentu aż będzie ona czysta, a następnie ugotować w podwójnej ilości wody ze szczyptą soli (około 15 min. na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie rozgotowała). Marchewkę i kalarepę ugotować, przestudzić i pokroić. Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną, dodać majonez i przyprawy do smaku.
Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na sałatki:

Polecamy także przepisy na bezjajeczne majonezy i dipy:

salatka2

Wiosenna sałatka z komosy ryżowej




Sałatka ziemniaczana z fasolą (bez mleka, mięsa, jajek)

Sałatka warzywna jest ciekawym pomysłem nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia, ale także doskonale nadaje się na śniadanie, ponieważ jest sycąca i dodaje energii na cały dzień. Nasza sałatka ziemniaczana z fasolą szczególnie przydatna jest jesienią i zimą, gdyż zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę C, beta-karoten, fosfor, potas oraz wapń, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, chroniąc nas tym samym przed przeziębieniami.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków (ok. 5 małych ziemniaków)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 papryka żółta surowa
  • 1 papryka czerwona surowa
  • 1 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (Kidney)
  • 2 -3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 8 łyżek majonezu (np. jaglanego)
  • sól do smaku (np. ziołowa, morska czy himalajska)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokroić i starannie wymieszać. Dodać majonez, pietruszkę i sól do smaku.

Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na sałatki:

Polecamy także przepisy na bezjajeczne majonezy i dipy:

 

FASOLA-CZERWONA-KIDNEY-400-G-BIOFasola czerwona bogata jest w białko, błonnik pokarmowy, substancje mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, selen, cynk oraz witaminy: kwas foliowy, B1. Fasola ta ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost  tkanek nowotworowych. Zawiera również izoflawony, które mają zbawienny wpływ na kobiety w okresie menopauzy oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty u mężczyzn.

 

przejdz_do_produktu

 

 




Sałatka z quinoa z majonezem z nerkowców (bez mleka, jajek)

Ziarno quinoa (komosy ryżowej) jest bardzo zdrowe. Poleca się je szczególnie osobom na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, gdyż zawiera dużo wapnia oraz innych składników odżywczych, które wzmacniają organizm i zapobiegają niedoborom na diecie eliminacyjnej. Nasza lekka sałatka z quinoa z majonezem z nerkowców jest doskonała na przyjęcie czy drugie śniadanie.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ziarna quinoa (dowolnego koloru)
  • warzywa: w tym przypadku ogórek zielony, papryka, szczypiorek, brokuł, świeże liście młodego szpinaku
  • 3 łyżki majonezu z nerkowców (przepis znajdziesz tutaj)

Przygotowanie (opisane w krokach):

KROK 1. Ziarna quinoa wypłukać, zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę ziarna) i ugotować.

Quinoa to smaczne i zdrowe bezglutenowe ziarno, które może być używane też jako kasza. Do wyboru mamy quinoa białe (gotuje się ok. 15 minut, pęcznieje najbardziej ze wszystkich rodzajów, ale nie dużo), quinoa czerwone (nie pęcznieje prawie wcale, po ugotowaniu jest lekko twarde) i quinoa czarne (najbardziej przypomina ziarenka, po ugotowaniu jest dość twarde, nie pęcznieje). Charakterystyczne dla quinoa są białe ogonki (kiełki), które pojawiają się podczas gotowania. Więcej na ten temat już wkrótce!

KROK 2. Warzywa pokroić w kostkę.

KROK 3. Quinoa i warzywa połączyć z majonezem i wymieszać doprawiając do smaku.

Właściwie wszystko. 🙂 Ten przepis jest podany jako inspiracja – możesz użyć dowolnych warzyw, zastąpić quinoa ryżem (np. kolorowym, będzie pięknie się prezentował), a majonez z nerkowców zwykłym majonezem lub sosem winegret. Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na sałatki:

Polecamy także przepisy na bezjajeczne majonezy i dipy:

sałatka quinoa3

Sałatka z quinoa z majonezem z nerkowców