Chleb gryczany na drożdżach (bez glutenu, mleka, jajek)

Jak upiec chleb bezglutenowy? Wielu osobom wydaje się, że własnoręczne przygotowanie pieczywa bezglutenowego jest niemożliwe, a już zwłaszcza bez gumy guar. Spieszymy zapewnić, że nie jest to prawdą. Można z łatwością upiec chleb w domu, czego przykładem jest nasz chleb gryczany. O ile eksperymentowanie w domu z mąkami bezglutenowymi w pieczeniu jest dość skomplikowane, to przygotowanie chleba według przepisu jest bardzo proste. Jedynym składnikiem w naszym chlebie, który mógłby zmienić konsystencję ciasta są jabłka, dlatego warto zwrócić uwagę, czy są one odpowiednio soczyste. Przed Wami sprawdzony i ceniony przepis na chleb gryczany na drożdżach!

Składniki:

Przygotowanie – chleb gryczany na drożdżach:

Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, sól i drożdże. Wymieszać, dodać pozostałe składniki, wyrobić łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki (ok. 30 cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na chleby bezglutenowe:

Polecamy także przepis na bezglutenowy zakwas chlebowy:




Bezglutenowe bułki z rodzynkami (bez cukru, mleka, jajek, soi)

Wypiekanie pieczywa nie jest rzeczą łatwą. Przekonał się o tym każdy, kto choć raz tego próbował. Przedstawiamy Wam przepis, który sprawdził się w naszej kuchni. Zaletą tych bułek jest łatwość przygotowania, mała ilość składników i oczywiście dobry smak.

Gotowe wypieki bezglutenowe mają dodatki, które nie wszyscy tolerują. My proponujemy wykonać bułki z ekologicznych składników, bo dla alergików są one szczególnie wskazane. Chorzy na celiakię natomiast powinni użyć produktów oznaczonych jako bezglutenowe.

Składniki: (na ok. 20 bułeczek)

Przygotowanie:

Rodzynki zalać dwoma szklankami wrzątku, w osolonym naczyniu siemię lniane zalać jedną szklanką wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę ryżową, suszone drożdże oraz sól. Wymieszać suche składniki a następnie dodać przestudzone rodzynki (wraz z płynem) siemię lniane oraz olej. Masę dokładnie wyrobić łyżką (przykryć ściereczką) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę.

Dłonie zwilżyć i formować małe bułeczki. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego!

MAKA-RYZOWA-500-G-BIO

Mąka ryżowa otrzymywana jest z przemiału ziaren ryżu.  Bogata jest w potas, fosfor, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B.

przejdz_do_produktu

 

 

 

 

5s

Bezglutenowe bułki z rodzynkami