Migdałowy serek waniliowy (bez mleka, soi, kukurydzy)

Migdałowy serek waniliowy to idealna propozycja dla alergików, którzy mogą migdały*. Te i inne orzechy, a zwłaszcza orzechy nerkowca, stanowią świetny zamiennik nabiału. Dobrze smakują, a na dodatek są bardzo odżywcze, gdyż są bogate w białko, wapń, żelazo, witaminę E, B2 i B3. Nasz przepis nie wymaga dużo pracy. To naprawdę wspaniała, słodka alternatywa twarożku z mleka krowiego. Warto spróbować naszego serka ze względów zdrowotnych i smakowych.

*Migdały mogą reagować krzyżowo z orzechami, dlatego osoby uczulone na orzechy powinny zachować ostrożność w ich jedzeniu.

Składniki:

Przygotowanie serka migdałowego:

Migdały zalać gorącą wodą i zostawić na ok. 2 godziny, a następnie obrać je ze skórki. Wrzucić je do blendera i miksować z dodatkiem odrobiny wody tak, aby powstała zwarta masa. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Podawać na przykład jako twarożek do chleba lub do naleśników.

Smacznego!

Polecamy także inne pasty do chleba:

Na słodko:

Na słono:

 

Serek migdałowy 1

Migdałowy serek waniliowy




Chleb ryżowy na zakwasie (bez glutenu, mleka, jajek)

Dieta alergika bywa czasami bardzo ograniczona. Są osoby, które nie mogą jeść nie tylko glutenu, ale także większości zbóż lub pseudozbóż. Z myślą o tych osobach powstał chleb ryżowy na zakwasie. Jest on bardzo smaczny i wilgotny. Ryż jest niskoalergizujący, choć możliwe jest uczulenie również na ten produkt.

Składniki:

Przygotowanie:

Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier oraz łuskę babki jajowatej i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zakwas, wodę i olej. Dokładnie wyrobić i odstawić na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być dość miękkie, ale łyżka nie powinna się do niego przyklejać. Po lekkim wyrośnięciu (po ok. godzinie) przełożyć do dwóch wysmarowanych i obsypanych mąką ryżową foremek wielkości ok. 10x22cm (lub do jednej dużej). Odstawić na ok. 5 godzin, aż ciasto wyrośnie. Piec przez ok. 55 minut w temperaturze 190°C.
Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na chleby bezglutenowe:

Polecamy także przepis na bezglutenowy zakwas chlebowy:

 

CHLEB_RYŻOWY_PEŁNOZIARNISTY_VITA1

Chleb ryżowy na zakwasie




Gofry bezglutenowe (bez pszenicy, mleka, jajek)

Który „bezglutenowiec” nie marzy o tym, żeby w letnie popołudnie zjeść sobie gofra? Przyznamy się Wam, że my też nabraliśmy na nie ochoty, dlatego zabraliśmy się za łączenie ze sobą bezglutenowych składników i tak powstały pyszne gofry bezglutenowe. Potem smarowaliśmy je dżemem albo obkładaliśmy owocami i delektowaliśmy się smakiem. Pycha! 🙂

Składniki:

Przygotowanie gofrów bezglutenowych:

Przesiewamy mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i starannie mieszamy. Można zblendować. Po wymieszaniu odstawiamy na ok. pół godziny, aby ciasto mogło nabrać gęstości. (Ciasto powinno być bardzo gęste, ale też lejące.) Nagrzewamy gofrownicę przez kilka minut, a następnie smarujemy ją olejem i wlewamy odpowiednią ilość ciasta. Nasze gofry piekły się 8 minut, ale czas pieczenia zależny jest od rodzaju gofrownicy. Gofry można podawać w ulubiony sposób, np. z cukrem pudrem, dżemem czy owocami.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także przepisy na naleśniki:

GOFRY SOJOWE 2

Gofry bezglutenowe

 

 




Sałatka letnia zielona (bez mleka, jajek, kukurydzy)

Różne rodzaje sałaty, świeże zioła i ciekawe dodatki – to niezawodny przepis na udaną sałatkę. A jeśli na dodatek większość tych składników pochodzi z przydomowego ogródka, jedzenie daje jeszcze więcej satysfakcji. Ci, którzy nie mają możliwości uprawiania własnego ogródka, powinni wybierać produkty (zwłaszcza sałatę) z upraw ekologicznych lub innych sprawdzonych źródeł. Sałatka letnia zielona to nasza propozycja na lekki, letni obiad. Dbajmy o swoje zdrowie, jedzmy sałatki!

Składniki:

Przygotowanie sałatki letniej zielonej:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Sałatę i rukolę podrzeć na mniejsze kawałki, a warzywa i tofu pokroić w kostkę. Dodać żurawinę. Do osobnego naczynia wlać olej, wsypać sól i przyprawy oraz dodać soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać.

Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na sałatki:

Polecamy także przepisy na bezjajeczne majonezy i dipy:

sałatka z toffuu

Sałatka letnia zielona




Pasta z bobu (bez glutenu, mleka, jajek)

Zdrowa, domowej roboty pasta do chleba – zawsze warto mieć taką w lodówce. U nas w lodówce chłodzi się pasta z bobu. Bób jest to roślina strączkowa, którą można już dostać w warzywniakach i na straganach. Jest on bogaty w witaminy i składniki mineralne, ma niski indeks glikemiczny i działa zasadotwórczo. Zdecydowanie warto włączyć go do diety i jak najlepiej wykorzystać dość krótki sezon (w okresie jesienno-zimowym można kupić jedynie bób mrożony).

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki surowego bobu
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól ziołowa lub himalajska
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie pasty z bobem:

Bób dokładnie umyć, wrzucić do gorącej wody i gotować do miękkości przez około 20 minut.
Cebulę i czosnek zezłocić na oleju i dusić kilka minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowany bób odcedzić i połączyć z cebulą, a następnie zmiksować. Na koniec dodać pokrojony koperek, przyprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

O właściwościach bobu przeczytasz tutaj.

Polecamy także inne przepisy na dania z bobu:

Polecamy także przepisy na inne pasty do chleba:

Na słodko:

Na słono:

Pasta z bobu

Pasta z bobu




Polenta kukurydziana z rodzynkami (bez glutenu, cukru, mleka, jajek, soi)

Tradycyjna polenta to danie serwowane „na słono”, ale nasza wersja oczywiście musi być zmieniona, bo jakże by inaczej. 🙂 Tym razem podajemy przepis na polentę „na słodko” – polenta kukurydziana z rodzynkami. Spróbujcie, jest to naprawdę ciekawe połączenie! Można ją bez problemu zabrać do pracy lub na wycieczkę zamiast kanapek. 🙂

Składniki:

Przygotowanie polenty z rodzynkami:

Mleko kokosowe i 1 szklankę wody zagotować ze szczyptą soli. Kaszę kukurydzianą wymieszać z 1 szklanką wody i dodać do gotującego się płynu. Gotować ok. 7-10 minut aż masa zgęstnieje, a następnie wsypać rodzynki i gotować jeszcze chwilę. Masę przełożyć do płaskiego naczynia i zostawić do ostygnięcia. Podawać z melasą lub/i owocami.

Smacznego!

Polecamy także inny przepis na polentę:

kostkowe rodzynkii z nekterynką

Polenta kukurydziana z rodzynkami




Racuchy drożdżowe bezglutenowe (bez pszenicy, mleka, jajek)

Racuchy drożdżowe marzą się zapewne wielu osobom na diecie eliminującej gluten. Wiele osób błędnie myśli, że wykonanie racuchów, które nie zawierałyby glutenu jest trudne, a wręcz niemożliwe. Mamy jednak dobrą wiadomość – bardzo łatwo je wykonać w wersji bezglutenowej i są pyszne. 🙂 Dodatek płatków lub mąki z teffu wzbogaca to danie o cenne składniki odżywcze (teff zawiera m.in. dużo wapnia i żelaza). Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni. Przedstawiamy Wam świetny przepis na racuchy drożdżowe bezglutenowe. 🙂

Składniki (na ok. 6 osób):

Przygotowanie racuchów drożdżowych bezglutenowych:

Do dużej miski przesiać mąki i skrobię, dodać płatki, sól, cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wlać wodę i olej, wyrobić na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Nabierać łyżką porcje (ciasto jest dość luźne, więc można sobie pomóc drugą łyżką) i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik. Podawać z konfiturą, syropem daktylowym, cukrem pudrem lub ksylitolem.

Smacznego!

Uwaga! Osoby z celiakią powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na naleśniki, gofry i placki:

RACUCHY RYŻOWE

Racuchy drożdżowe bezglutenowe

RACUCHY RYŻOWE1

Racuchy drożdżowe bezglutenowe




Placki ziemniaczane z sosem a’la tzatziki (bez glutenu, mleka, jajek)

Zeszłoroczne ziemniaki nie smakują już zbyt dobrze. Można je jednak wykorzystać na przykład do placków, w których lepiej się sprawdzają. Nasza propozycja jest oczywiście bezglutenowa i nie znajdziecie w niej mąki pszennej. Są to placki ziemniaczane z sosem a’la tzatziki. Takie placki smakują zarówno na słodko (wie o tym Wielkopolska 🙂 ), jak i na słono – u nas z sosem na jogurcie sojowym.

Składniki:

Składniki sosu:

Składniki placków:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2/3 do 3/4 szklanki mąki ryżowej białej (w zależności od soczystości ziemniaków)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu:
Ogórka umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odłożyć na 15 minut. Następnie odlać sok, dodać jogurt, sprasowany ząbek czosnku i przyprawy.  Wszystko razem wymieszać. Przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek i włożyć do lodówki. Podawać ze schłodzonym sosem.

Przygotowanie placków:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać sól i mąkę ryżową, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Bezjajeczne naleśniki, gofry, placki i racuchy:

PLAC_BEZGLU1

Placki ziemniaczane z sosem a’la tzatziki




Chleb bezglutenowy na zakwasie (bez pszenicy, mleka, jajek)

Na pewno wielu z Was czeka na przepis na chleb bez drożdży. Zrobiliśmy więc chleb bezglutenowy na zakwasie, który jest smaczny i łatwy w wykonaniu. Ryż rzadko uczula, co jest ważną wiadomością dla alergików. 🙂

Składniki:

Przygotowanie chleba na zakwasie:

Mąki przesiać do dużej miski, dodać babkę jajowatą, sól, cukier i wszystko wymieszać. Następnie dodać zakwas, wodę i olej. Łyżką wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być niezbyt gęste, ale nie przyklejać się do łyżki. Jeśli jest za rzadkie, dodać 2-3 łyżki mąki. Przełożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką foremek wielkości 10x22cm (lub do jednej dużej). Zostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin (ciasto powinno wyrosnąć trochę ponad brzegi foremek). Piec w temperaturze 190°C przez ok. 55 minut.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na chleby bezglutenowe:

Polecamy także przepis na bezglutenowy zakwas chlebowy:

chleb_bezglu1

Chleb bezglutenowy na zakwasie

chleb_bezglu

Chleb bezglutenowy na zakwasie




Bezglutenowy zakwas chlebowy (bez pszenicy, soi, kukurydzy)

Samodzielny wypiek chleba, a zwłaszcza bezglutenowego, zyskuje coraz więcej zwolenników. W książkach z przepisami kulinarnymi oraz w internecie jest wiele przepisów na chleb, ale większość z nich ma w swoim składzie drożdże, których oczywiście nie każdy może. Chociaż można dostać gotowy zakwas bezglutenowy, my zachęcamy do poświęcenia czasu na zrobienie własnego. Trzeba wykazać się odrobiną systematyczności i cierpliwości, ale na prawdę się to opłaca! Bezglutenowy zakwas chlebowy wcale nie jest taki trudny do zrobienia!

Składniki:

+ łącznie 5 łyżek mąki owsianej do dosypywania

Przygotowanie bezglutenowego kwasu chlebowego:

Wszystkie składniki (oprócz 5 łyżek mąki owsianej) wymieszać w słoiku o pojemności ok. 3/4 l i zostawić w ciepłym miejscu. Wieczko słoika powinno być niedokręcone, aby umożliwić dostęp powietrza (można też przykryć gazą i przymocować gumką). Każdego dnia dodać 1 łyżkę mąki owsianej i dokładnie wymieszać. Siódmego dnia można piec chleb. Zostawić 1 łyżkę zakwasu, dodać szklankę przegotowanej letniej wody i wsypać mąkę według przepisu początkowego, nie dodając już wody spod ogórków i cukru.

Powodzenia!

Polecamy przepisy na chleby bezglutenowe na zakwasie: