Pizza gryczana z serem kozim i rukolą (bez glutenu, mleka krowiego, jajek)
Pizza gryczana z serem kozim i rukolą to nasz kolejny ukłon w stronę kuchni włoskiej. Jest to wersja z serem, ale oczywiście można go pominąć. Przepis na spód ciasta opiera się głównie na mące gryczanej. Ciasto jest puszyste i według nas spokojnie może konkurować z tradycyjnym ciastem pszennym. 🙂
Składniki:
- 400 ml ciepłej wody (nie gorącej)
- 2 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 4/5 szklanki mąki z tapioki (lub mąki ziemniaczanej)
- 1/2 kostki świeżych drożdży (50g)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (w temperaturze pokojowej)
- koncentrat lub sos pomidorowy
- ser kozi (jeśli ktoś może)
- rukola
- dodatki według uznania (my daliśmy suszone pomidory, świeże pomidory, cebulę czerwoną)
- sos czosnkowy z jogurtu sojowego
Przygotowanie pizzy gryczanej:
Cukier i drożdże wymieszać z ciepłą wodą (nie gorącą, ponieważ zabijemy drożdże) i olejem. Odstawić na chwilę. W osobnej misce połączyć suche składniki, a następnie wymieszać łyżką lub mikserem z płynnymi składnikami. Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Wykładać ciasto łyżką na blachę piekarnikową pokrytą papierem do pieczenia lub dwie okrągłe wysmarowane tłuszczem. Rozprowadzić koncentrat lub sos pomidorowy, a następnie układać wybrane przez siebie dodatki. Piec w temperaturze 200-220°C przez ok. 20 do 30 minut, w zależności od grubości ciasta i preferowanego stopnia wypieczenia. Podawać na gorąco, najlepiej krótko po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Polecamy także inny przepis na pizzę bezglutenową: