Trufle z karobem (bez glutenu, mleka, jajek, kakao)

Trufle to eleganckie, wykwintne i pyszne smakołyki. Wydawałoby się, że bez mleka, masła i kakao to nie może się udać. A jednak – nasze trufle z karobem wyglądają pięknie i szybko znikają.

Składniki (na ok. 20 trufli):

 

1. O właściwościach karobu – tutaj   2. O tym, jaki olej kokosowy wybrać – tutaj

 

Dodatki:

 

Przygotowanie:

KROK 1. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku.

KROK 2. Do lekko przestudzonego (ale nie zimnego) oleju kokosowego dodać karob i wymieszać. Uwaga! Nie gotować, bo masa się zważy!

KROK 3. Dodać syrop z agawy i wybrany dodatek, wedle uznania.

KROK 4. Włożyć na ok. 20-30 min do lodówki, aby masa zgęstniała. Musi być na tyle gęsta, aby dało się z niej formować kulki. Jeśli okaże się, że nasza masa nie zgęstniała wystarczająco, można dosypać więcej wiórków czy amarantusa.

KROK 5. Uformowane kulki obtoczyć w wybranym przez nas dodatku.

 

1. Olej kokosowy na masło, jeśli jest dozwolone w diecie. 2. Dodatki: oprócz wiórków kokosowych i amarantusa można użyć dowolnych płatków lub ziaren. Warunek jest taki, że muszą to być płatki i ziarna dozwolone w diecie.

Trufle najlepiej przechowywać w lodówce – nie należy trzymać ich zbyt długo w ciepłym miejscu.




Cobbler, czyli owoce pod ciastem (bez glutenu, mleka)

Cobbler, czyli owoce pod ciastem to szybki deser, który można przygotować w kilka minut. Dodatkowym plusem jest to, że można dodać do niego dowolne owoce – u nas były to jabłka. Może być zapiekany w małych kokilkach lub dużym naczyniu żaroodpornym.

Składniki:

Przygotowanie – cobbler, czyli owoce pod ciastem:

KROK 1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z cynamonem oraz łyżką cukru.

KROK 2. Do miski włożyć miękką margarynę, marcepan, jajko oraz dosypać dobrze wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Można także dodać cukier (ok. 1/3 szklanki) w zależności od tego jaką słodycz preferujemy i jak słodki był marcepan.

KROK 3. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie się mocno kleiło do rąk, dodać trochę mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej.

KROK 4. Kokilki lub naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wysypać amarantusem ekspandowanym i nałożyć owoce. Ciasto rwać na małe kawałki i układać na owocach.

KROK 5. Pieczenie: Jeśli są to małe kokilki to wystarczy ok. 20 minut w 180-200°C, aż kruszonka się upiecze i zarumieni. W większym naczyniu może to potrwać nieco dłużej.

1. Margarynę można zastąpić masłem, jeśli nie ma alergii na mleko/laktozę. 2. Jabłka można zastąpić innymi owocami. 3. Amarantus można zastąpić większą ilością mąki ziemniaczanej i kukurydzianej (wtedy pół na pół). 4. Cukier do owoców można pominąć lub zastąpić syropem z agawy.

1. Można użyć dowolnych owoców, jednak jeśli są to owoce z dużą ilością wody (np. truskawki), wtedy można podsypać je trochę mąką ziemniaczaną – wypływający sok zwiąże się w kisiel. 2. Najlepiej smakuje jedzony na ciepło, z lodami (dla osób na diecie bez mleka, np. z sorbetem).

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

3

Cobbler, czyli owoce pod ciastem




Ciasto mocno czekoladowe (bez glutenu, mleka, jajek)

Nikt nie pozna, że nasze ciasto mocno czekoladowe jest bez glutenu, jajek i mleka. Jest smaczne, wilgotne i mocno czekoladowe. Nie kruszy się, a dzięki intensywnemu smakowi kakao nie czuć tego, że użyta została inna mąka niż pszenna. Smak kawy jest niewyczuwalny, ale jest ona konieczna, aby ciasto nabrało wilgoci. Ci, którzy unikają kawy, mogą użyć jej zastępnika – kawy z cykorii. I jeszcze jeden plus – robi się je szybko i łatwo, w jednej misce i bez miksera.

Składniki:

W przypadku tego ciasta rozdzielamy składniki suche i mokre.

Mokre:

Suche:

Przygotowanie ciasta mocno czekoladowego: 

KROK 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w jednym naczyniu.

KROK 2. Składniki mokre (OPRÓCZ KAWY!), czyli kisiel z siemienia, mleko ryżowe i olej wlewamy do dużej miski i mieszamy do połączenia składników.

KROK 3. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy składniki suche i chwilkę mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta.

KROK 4. Powoli, partiami, wlewamy gorącą kawę, ciągle mieszając. Kawa rozpuści kakao i rozrzedzi masę.

KROK 5. Pieczenie – ciasto wlewamy do formy (najlepiej okrągłej, o średnicy 22 cm). Pieczemy 40-50 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.

Kakao – można spróbować zastąpić karobem, jednak smak i kolor ciasta będzie inny. Mleko ryżowe można zastąpić dowolnym mlekiem w proszku. Kawę możesz zastąpić, np. bezglutenową kawą z cykorii.

1. Surowe ciasto ma charakterystyczny zapach mąki sojowej. Po upieczeniu nie będzie on wyczuwalny. 2. Lepiej nie używać miksera tylko mieszadła lub zwykłej łyżki (np. drewnianej). 3. Ciasto mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

ciasto4

Ciasto mocno czekoladowe