Trufle z karobem (bez glutenu, mleka, jajek, kakao)
Trufle to eleganckie, wykwintne i pyszne smakołyki. Wydawałoby się, że bez mleka, masła i kakao to nie może się udać. A jednak – nasze trufle z karobem wyglądają pięknie i szybko znikają.
Składniki (na ok. 20 trufli):
- 12 łyżek oleju kokosowego
- 8 płaskich łyżek karobu
- 4 łyżki syropu z agawy
Dodatki:
Przygotowanie:
KROK 1. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku.
KROK 2. Do lekko przestudzonego (ale nie zimnego) oleju kokosowego dodać karob i wymieszać. Uwaga! Nie gotować, bo masa się zważy!
KROK 3. Dodać syrop z agawy i wybrany dodatek, wedle uznania.
KROK 4. Włożyć na ok. 20-30 min do lodówki, aby masa zgęstniała. Musi być na tyle gęsta, aby dało się z niej formować kulki. Jeśli okaże się, że nasza masa nie zgęstniała wystarczająco, można dosypać więcej wiórków czy amarantusa.
KROK 5. Uformowane kulki obtoczyć w wybranym przez nas dodatku.