Kasza jaglana zapiekana z warzywami (bez glutenu, mleka, jajek)

Kasza jaglana zapiekana z warzywami to pomysł na szybki obiad lub elegancką przystawkę – lekką i zdrową. Nasz przepis można podać na różne sposoby – zależy to od Waszej potrzeby i fantazji. 🙂

Składniki:

Na ciasto:

Warzywa: papryka, marchewka, cebula (mogą być dowolne: por, cukinia, bakłażan…)

Rukola lub roszponka (mogą być też kiełki)
Oliwa z oliwek, sól, cukier, sok z cytryny na dressing

Przygotowanie kaszy jaglanej zapiekanej z warzywami: 

KROK 1. Kaszę jaglaną wypłukać dobrze w ciepłej wodzie, zalać dwoma szklankami wody i gotować ok. 15 – 20 minut. Jeśli widzimy, że kasza pochłania całą wodę, trzeba jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana.

KROK 2. Do ugotowanej, lekko przestudzonej (ale jeszcze ciepłej) kaszy dodajemy: olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i wyrabiamy ciasto – łyżką, bądź rękoma. Powinna powstać kulka ciasta podobnego do ciasta kruchego.

KROK 3. Nasmarowaną formę lub blachę wyklejamy ciastem na grubość ok. 0,5 – 1 cm. Pieczemy przez 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200°C.

KROK 4. Warzywa kroimy w cienkie plasterki lub paseczki i podsmażamy na oleju kokosowym z dodatkiem cukru i przypraw. NIE NALEŻY ICH SOLIĆ PODCZAS SMAŻENIA! Przyprawy, których można użyć, to na przykład: tymianek, rozmaryn, pieprz.

KROK 5. Do umytej roszponki lub rukoli robimy dressing. Potrzebujemy do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, cukier i sól. Składniki dokładnie mieszamy, żeby powstała emulsja.

KROK 6. Usmażone warzywa solimy i układamy na zapieczonym spodzie. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Na sam koniec, już po wyjęciu dania z piekarnika, na chwilkę przed podaniem układamy na wierzchu rukolę lub roszponkę.

Smacznego!

Dodatkowe informacje

1. Olej kokosowy możesz zastąpić innym olejem o neutralnym smaku. 2. Warzywa i przyprawy mogą być dowolne

1. Ciasto najlepiej wyrabiać wtedy, kiedy kasza jest jeszcze ciepła. 2. Warzyw nie solimy podczas smażenia, aby zachowały chrupkość. Cukier powinien się na nich lekko skarmelizować, 3. Przyprawy typu rozmaryn nie lubią dużego ognia – dobrze dodać je pod koniec smażenia lub pieczenia, aby się nie spaliły.

Ten przepis doskonale nadaje się również na przystawkę. 1. Z upieczonego ciasta wycinamy kółka za pomocą specjalnej obręczy lub szklani z ostrym brzegiem. 2. Na kółku z ciasta układamy warzywa, a na koniec (na chwilę przed podaniem) roszponkę/rukolę. 3. Układanie bardzo ułatwia specjalna obręcz, ale można poradzić sobie bez niej.

Polecamy także inne przepisy na kaszę jaglaną na słono:

 

 

 




Muffinki pączkowe (bez glutenu, jajek, mleka)

Smażenie tradycyjnych pączków trwa dość długo. Poza tym trudno o nich powiedzieć, że są dietetyczne. Dlatego proponujemy alternatywę – szybkie muffinki pączkowe z nadzieniem z marmolady. Całkowity czas przygotowania to maximum 10 minut robienia ciasta i 15 – 20 minut pieczenia.

Składniki (na ok. 6 – 8 muffinek):

  • marmolada do pączków
  • cukier puder + sok z ćwiartki pomarańczy na lukier

Przygotowanie muffinków pączkowych (opisane w krokach):

Kleik z siemienia lnianego dobrze zastępuje jajko. W tym przypadku należy 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego zalać niedużą ilością gorącej wody – tak, aby powstał gęsty kleik. Trzeba chwilę poczekać, aby siemię napęczniało. Przyjmuje się, że 1 duża łyżka tego kleiku to 1 małe jajko.

KROK 1. Składniki mokre (olej, kleik, mleko) wlać do miski i krótko wymieszać.

KROK 2. Składniki suche (mąki, proszek do pieczenia i cukier) wymieszać oddzielnie i dodać do składników mokrych. Wszystko razem pomieszać chwilę ręczną trzepaczką, do połączenia się wszystkich składników.

KROK 3. Do foremek na babeczki wlać ciasto do ok. 2/3 wysokości. Nałożyć łyżkę marmolady. Przykryć łyżką ciasta.

KROK 4. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200°C.

KROK 5. Muffiny wyjąć z piekarnika i poczekać chwilę aż trochę ostygną. Pokryć je lukrem. Lukier można zrobić ucierając cukier puder (ok. 2 łyżki) z sokiem z pomarańczy.

1. Siemię lniane można zastąpić jajkiem, jeśli dieta na to pozwala. 2. Marmoladę można zastąpić dżemem słodzonym fruktozą, a cukier ksylitolem (wtedy pół szklanki wystarczy) – dzięki temu muffinki będą mniej kaloryczne i odpowiednie dla diabetyków. Należy pamiętać, żeby wtedy zrezygnować z lukru. 3. Pomarańczę można zastąpić cytryną.

1. Muffinki zdecydowanie lepiej smakują po wystygnięciu. 2. Surowe ciasto ma charakterystyczny zapach mąki sojowej, ale po upieczeniu nie jest on wyczuwalny.

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

2

Muffinki pączkowe

 




Marchewkowe muffinki z karobem (bez glutenu, mleka)

Karob (inaczej mączka z chleba świętojańskiego) jest dobrym zamiennikiem kakao. Marchewkowym muffinkom nadaje ciekawy smak i ładny, brązowy kolor. Na jego bazie można zrobić też polewę „czekoladową”.

Składniki:

Składniki na polewę:

Posypka:

karobowe mufiiny 3

Marchewkowe muffinki z karobem

Przygotowanie muffinków marchewkowych: 

KROK 1. Jajka ubijamy z cukrem – dość długo, aż masa będzie biała i puszysta.

KROK 2. Do masy jajecznej dodajemy wymieszane: mąki, sodę, proszek, karob. Krótko miksujemy. Dolewamy olej, miksujemy chwilę, a na koniec do masy wrzucamy startą marchew i mieszamy łyżką.

KROK 3. Ciasto wlewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek (chyba, że używamy silikonowych), ok. 3/4 wysokości.

KROK 4. Pieczenie – 15 – 20 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.

KROK 5. Polewa: Do rozpuszczonego i przestudzonego tłuszczu kokosowego (ok. 2 łyżek) dodajemy czubatą łyżkę karobu oraz łyżkę syropu z agawy. Mieszamy, aż do połączenia składników. Nie gotujemy! Przestudzone muffinki moczymy w polewie, a potem w amarantusie ekspandowanym.

 

1. Karob możesz zastąpić kakao lub zupełnie pominąć ten składnik.

1. Jajka muszą być dobrze ubite z cukrem. 2. Amarantusem ekspandowanym można też oprószyć foremki, wcześniej smarując je olejem kokosowym lub innym roślinnym.

Czy wiesz, dlaczego warto wprowadzić amarantus na stałe do swojej diety? Przeczytaj ten artykuł!

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

 

 




Krem – śmietanka z nerkowców (bez mleka, glutenu)

Na diecie bez mleka często brakuje pomysłu z czego zrobić krem, czy śmietankę do deseru lub naleśników. Tutaj z pomocą przychodzą orzechy nerkowca. W przeciwieństwie do innych orzechów rzadko uczulają, a przygotowany z nich krem urozmaici wiele dań. Nasz krem – śmietanka z nerkowców świetnie nadaje się na chleb, ciasta, torty oraz desery.

Składniki:

 

Przygotowanie kremu – śmietanki z nerkowców (opisane w krokach):

KROK 1. Nerkowce namoczyć w przegotowanej wodzie na ok. 8 godzin.

KROK 2. Namoczone orzechy odsączyć i przełożyć do blendera.

KROK 3. Mleko zagotować, zalać orzechy, dodać resztę składników i miksować przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 4. Przełożyć do salaterki i schłodzić.

 

1. Mleko kokosowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym. 2. Syrop z agawy można zastąpić inną substancją słodzącą, np. naturalnym słodzikiem ze stewii w płynie.

Kasza jaglana sprawia, że krem po schłodzeniu jest zwarty, nie rozpływa się.

Polecamy także przepisy na inne pasty do chleba:

Na słodko:

Na słono:




Kisiel na bazie naturalnego soku owocowego

Kisiel z torebki? Zapomnij o gotowcach! Pokażemy, jak zrobić pyszny kisiel na bazie naturalnego soku. Przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, a smak jest nieporównywalny. I dodatkowo wiadomo w 100%, co jest w środku.

Składniki (na jedną porcję kisielu):

  • szklanka naturalnego, niesłodzonego soku o dowolnym smaku
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • starte jabłko
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie: 

KROK 1. Zagotować 3/4 szklanki soku.

KROK 2. W 1/4 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się soku.

KROK 3. Zagotować ciągle mieszając i chwilę pogotować. Zdjąć garnek z ognia i dodać obrane, starte jabłko.`Jeśli sok, który dodaliśmy, nie jest naturalnie słodki, można dodać syropu z agawy.

KROK 4. Przelać gotowy kisiel do miseczki, zostawić do ostygnięcia.

1. Smak soku może być dowolny 2. Syrop z agawy można zastąpić miodem, cukrem lub naturalnym słodzikiem. 3. Jabłko można zastąpić każdym innym owocem. 4. Mąkę ziemniaczaną można zastąpić mąką z tapioki lub tapioką w granulacie.

Kisiel smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

 




Deser z tapioki z dżemem (bez glutenu, bez mleka, jajek)

Znudził się kisiel? Budyń się przejadł? Wypróbuj deser z tapioki z dżemem! Jest on bardzo smaczny, a dodatkowo kuleczki z tapioki nadają mu ciekawą konsystencję.

Składniki (na jedną porcję):

Tapioka – krótki opis znajdziesz w naszej bazie produktów bezglutenowych w artykule o mąkach.

 

Przygotowanie deseru z tapioki z dżemem:

KROK 1. Granulat z tapioki moczyć ok. pół godziny w gorącej wodzie.

KROK 2. Zagotować mleko kokosowe i dodać namoczoną tapiokę.

KROK 3. Gotować ok. 15 minut, aż granulki zrobią się miękkie i przezroczyste, a deser zgęstnieje.

KROK 4. Przelać deser do miseczki i odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

KROK 5. Doskonale smakuje z kwaskowymi owocami w syropie, np. z jagódką kamczacką od Primavika.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Mleko kokosowe można zamienić na inne mleko roślinne lub krowie, jeśli dieta na to pozwala.

1. Deser można zrobić dzień wcześniej – jeśli postoi całą noc w lodówce, będzie bardziej zwarty, a kulki będą miały czas napęcznieć.

Jeśli masz ochotę na tradycyjny, domowy kisiel sprawdź ten przepis.

Polecamy także inne przepisy na desery i budynie bezmleczne:

tapiokakokos1

Deser z tapioki z dżemem

 

 

 

 

 

 




Trufle z karobem (bez glutenu, mleka, jajek, kakao)

Trufle to eleganckie, wykwintne i pyszne smakołyki. Wydawałoby się, że bez mleka, masła i kakao to nie może się udać. A jednak – nasze trufle z karobem wyglądają pięknie i szybko znikają.

Składniki (na ok. 20 trufli):

 

1. O właściwościach karobu – tutaj   2. O tym, jaki olej kokosowy wybrać – tutaj

 

Dodatki:

 

Przygotowanie:

KROK 1. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku.

KROK 2. Do lekko przestudzonego (ale nie zimnego) oleju kokosowego dodać karob i wymieszać. Uwaga! Nie gotować, bo masa się zważy!

KROK 3. Dodać syrop z agawy i wybrany dodatek, wedle uznania.

KROK 4. Włożyć na ok. 20-30 min do lodówki, aby masa zgęstniała. Musi być na tyle gęsta, aby dało się z niej formować kulki. Jeśli okaże się, że nasza masa nie zgęstniała wystarczająco, można dosypać więcej wiórków czy amarantusa.

KROK 5. Uformowane kulki obtoczyć w wybranym przez nas dodatku.

 

1. Olej kokosowy na masło, jeśli jest dozwolone w diecie. 2. Dodatki: oprócz wiórków kokosowych i amarantusa można użyć dowolnych płatków lub ziaren. Warunek jest taki, że muszą to być płatki i ziarna dozwolone w diecie.

Trufle najlepiej przechowywać w lodówce – nie należy trzymać ich zbyt długo w ciepłym miejscu.




Zapiekany ryż z jabłkiem (bez glutenu, mleka, jajek)

Ryż zapiekany z jabłkiem jadł w dzieciństwie chyba każdy. U nas to sycące, smaczne i przywołujące wspomnienia danie odkryjecie w nowej odsłonie. Tak przygotowany ryż daje się ładnie kroić na kawałki.

Składniki:

Przygotowanie: 

KROK 1. Ryż opłukać. Zagotować ok. 400 ml mleka. Wsypać ryż, gotować ok. 15 minut często mieszając. Aby nie przywierało, można dodać łyżkę oleju kokosowego. Ryż wchłonie całe mleko. Jeśli ryż szybciej niż będzie ugotowany wchłonie całe mleko, można dolewać trochę gorącej wody lub dolać ok. 100 ml mleka, aby masa się nie przypalała. Ryż powinien być dość miękki, ale nie rozgotowany.

KROK 2. Budyń rozmieszać z pozostałym mlekiem i dolać do gotującego się ryżu. Chwilę gotować. Zdjąć z gazu i dodać ok. 8 łyżek syropu z agawy (najlepiej próbować w trakcie i dodać taką ilość jaką słodycz preferujemy).

KROK 3. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Dodać do nich otartą skórkę z pomarańczy (osoby uczulone na cytrusy pomijają ten składnik), cynamon, 2 łyżki syropu z agawy (lub więcej, jeśli jabłka były kwaśne). Wymieszać.

KROK 4. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować olejem kokosowym. Można oprószyć je dodatkowo amarantusem ekspandowanym. Wylać połowę masy ryżowej, rozłożyć jabłka, wylać pozostałą część masy.

KROK 5. Piec ok. pół godziny w temperaturze 180 – 200°C, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.

 

1. Ryż można zastąpić kaszą jaglaną. 2. Mleko może być dowolne – można wybrać swoje ulubione, np. migdałowe czy sojowe. 3. Syrop z agawy można zastąpić miodem, cukrem lub naturalnym słodzikiem. 4. Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną.

1. Danie najlepiej smakuje tego samego dnia. 2. Po wystudzeniu można je kroić. 3. Podczas przygotowania trzeba bardzo pilnować gotującej się masy i często mieszać. Jeśli zdarzy się, że masa się przypali, wtedy nie należy odskrobywać przypalonego ze spodu, tylko przełożyć szybko masę do nowego garnka, podlać wodą lub mlekiem i gotować na małym gazie.

ryzzjabłkiem

Zapiekany ryż z jabłkiem




Wytrawne muffiny z cieciorką (bez glutenu)

Wytrawne muffiny to doskonały pomysł na drugie śniadanie, ale też szybka i elegancka przekąska na imprezę. Dodatkowo pozwalają na wykorzystanie tego, co akurat znajdziemy w lodówce – dodatki bowiem można zmieniać. W tym przepisie został użyty ser typu feta i suszone pomidory, ale może być to też szynka, kapary, oliwki, ser żółty, łosoś, itd…. Bazą natomiast jest cieciorka – zdrowa, smaczna i bezglutenowa.

Składniki (na 6 dużych muffinek):

Przygotowanie muffinów z cieciorką: 

KROK 1. Ugotowaną cieciorkę umieścić w blenderze, razem z pomidorami i fetą, a następnie rozdrobnić na dość gładką masę.

KROK 2. Rozdzielić białka i żółtka. Żółtka jaj wymieszać z olejem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę.

KROK 3. Połączyć masę z cieciorki z żółtkami z olejem i mąką z przyprawami. Masa będzie dość zwarta.

KROK 4. Delikatnie wymieszać pianę z białek – masa zrobi się luźniejsza.

KROK 5. Pieczenie – ciasto wlewamy do foremek lub do blachy do muffinek. Foremki wypełniamy do ok. 4/5 wysokości – muffiny trochę rosną, ale nie za wiele. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 – 200°C.

Przede wszystkim dodatki – fetę i pomidory.

1. Muffinki smakują dobrze na ciepło i na zimno. 2. Nie należy wyciągać ich zupełnie gorących z foremek, bo mogą się połamać – po wyjęciu z piekarnika lepiej dać im chwilę, aby ostygły.

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

5

Wytrawne muffiny z cieciorką

 

 




Jaglanka (bez glutenu, mleka, jajek)

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych kasz. Jaglanka jest doskonałą propozycją na śniadanie czy zdrową przekąskę. Dobra dla osób w każdym wieku – nawet dla niemowląt.

Składniki:

Przygotowanie (opisane w krokach):

KROK 1. Kaszę opłukać w zimnej wodzie i odsączyć.

KROK 2. Wsypać do gotującego się mleka i gotować ok. 15-20 minut, często mieszając.

KROK 3. Po ugotowaniu dodać starte jabłko, szczyptę cynamonu i syrop z agawy.

 

1. Mleko ryżowe z powodzeniem można zastąpić każdym innym mlekiem, również krowim, jeśli dieta tego nie zabrania. 2. Syrop z agawy można zastąpić ksylitolem, miodem lub cukrem.

1. Zamiast jabłka można użyć innych owoców albo musu owocowego. 2. Kasza jaglana mocno powiększa swoją objętość, „lubi się” też przypalać, dlatego dobrze mieć pod ręką trochę mleka lub wody, gdyby wchłonęła całą wodę, a jeszcze nie była dogotowana.