Gazpacho z kaszą jaglaną (bez mleka, jajek)

Gazpacho to tradycyjny hiszpański odpowiednik naszego chłodnika, który jadany jest w letnie, upalne dni. Nasza wersja różni się nieco od tej hiszpańskiej, gdyż dodaliśmy do niej kaszę jaglaną zamiast chleba i nie dodaliśmy ogórka oraz octu. Można oczywiście zmieniać lub dodawać ulubione składniki. Nasze gazpacho z kaszą jaglaną zadowoli szczególnie poszukiwaczy nowych smaków oraz amatorów pomidorów i papryki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 średniej papryki (czerwonej lub zielonej)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól ziołowa, himalajska lub morska

Przygotowanie gazpacho z kaszą jaglaną:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. (Jeśli mamy blender o słabej mocy, to pomidory i jabłka można obrać ze skórki.) Podawać najlepiej po schłodzeniu.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

CHŁODNIK POMIDOROWY GASPACHO 1

Gazpacho z kaszą jaglaną




Naleśniki bezglutenowe wegańskie (bez pszenicy, mleka, jajek)

Nasze naleśniki bezglutenowe wegańskie to przypadkowe odkrycie – wynik eksperymentu, który miał być po prostu lekkim, letnim obiadem. Smak jednak okazał być się tak wspaniały, że jednogłośnie postanowiliśmy „wrzucić” ten przepis, dzieląc się naszą radością z udanego obiadu. Nasze naleśniki świetnie smakują z serkiem migdałowym!

Składniki:

Przygotowanie naleśników bezglutenowych wegańskich:

Wszystkie składniki zmiksować, odstawić na ok. pół godziny, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na naleśniki i gofry:

Naleśniki 2

Naleśniki bezglutenowe wegańskie

 




Migdałowy serek waniliowy (bez mleka, soi, kukurydzy)

Migdałowy serek waniliowy to idealna propozycja dla alergików, którzy mogą migdały*. Te i inne orzechy, a zwłaszcza orzechy nerkowca, stanowią świetny zamiennik nabiału. Dobrze smakują, a na dodatek są bardzo odżywcze, gdyż są bogate w białko, wapń, żelazo, witaminę E, B2 i B3. Nasz przepis nie wymaga dużo pracy. To naprawdę wspaniała, słodka alternatywa twarożku z mleka krowiego. Warto spróbować naszego serka ze względów zdrowotnych i smakowych.

*Migdały mogą reagować krzyżowo z orzechami, dlatego osoby uczulone na orzechy powinny zachować ostrożność w ich jedzeniu.

Składniki:

Przygotowanie serka migdałowego:

Migdały zalać gorącą wodą i zostawić na ok. 2 godziny, a następnie obrać je ze skórki. Wrzucić je do blendera i miksować z dodatkiem odrobiny wody tak, aby powstała zwarta masa. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Podawać na przykład jako twarożek do chleba lub do naleśników.

Smacznego!

Polecamy także inne pasty do chleba:

Na słodko:

Na słono:

 

Serek migdałowy 1

Migdałowy serek waniliowy




Bezglutenowe ciasto ze śliwkami (bez drożdży, mleka, jajek)

Nadszedł sezon śliwkowy – naszych smacznych polskich owoców, będących bogactwem witamin, minerałów oraz innych cennych składników. Warto więc jadać te owoce na surowo, a także wykorzystywać do deserów i ciast. Oczywiście w sezonie można kupić ich więcej i zamrozić. Co ważne, owoce i warzywa mrożone zachowują swój cenny „skład”. My nasze bezglutenowe ciasto ze śliwkami zrobiliśmy z świeżymi śliwkami i wyszło nam ono naprawdę przepyszne, ale jesteśmy przekonani, że z mrożonych owoców wyjdzie równie smaczne. Zwróćcie uwagę, że nasze ciasto wygląda na drożdżowe, ale drożdży nie zawiera. To dobra wiadomość dla tych, którzy ich unikają! 🙂

Składniki:

Ciasto:

Kruszonka:

Przygotowanie ciasta ze śliwkami:

Mąki przesiać do dużej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier cytrynowy i pektynę. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać mleko i olej, zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki o rozmiarach 20x20cm. Wyłożyć owoce, a następnie posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 190°C.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

ciasto_ze_sliwkami

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami




Chleb ryżowy na zakwasie (bez glutenu, mleka, jajek)

Dieta alergika bywa czasami bardzo ograniczona. Są osoby, które nie mogą jeść nie tylko glutenu, ale także większości zbóż lub pseudozbóż. Z myślą o tych osobach powstał chleb ryżowy na zakwasie. Jest on bardzo smaczny i wilgotny. Ryż jest niskoalergizujący, choć możliwe jest uczulenie również na ten produkt.

Składniki:

Przygotowanie:

Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier oraz łuskę babki jajowatej i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zakwas, wodę i olej. Dokładnie wyrobić i odstawić na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być dość miękkie, ale łyżka nie powinna się do niego przyklejać. Po lekkim wyrośnięciu (po ok. godzinie) przełożyć do dwóch wysmarowanych i obsypanych mąką ryżową foremek wielkości ok. 10x22cm (lub do jednej dużej). Odstawić na ok. 5 godzin, aż ciasto wyrośnie. Piec przez ok. 55 minut w temperaturze 190°C.
Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na chleby bezglutenowe:

Polecamy także przepis na bezglutenowy zakwas chlebowy:

 

CHLEB_RYŻOWY_PEŁNOZIARNISTY_VITA1

Chleb ryżowy na zakwasie




Placek drożdżowy bezglutenowy z agrestem i borówkami (bez mleka, jajek)

Ciasto drożdżowe to jeden z ulubionych polskich deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ono z sezonowymi owocami. Dla osób na „specjalnej” diecie mamy dzisiaj pyszny placek drożdżowy bezglutenowy z agrestem i borówkami. Nie zawiera on także jajek i mleka, więc mogą go spożywać weganie. Zachęcamy do spróbowania. 🙂

Składniki:

Na ciasto (foremka ok. 20 x 20 cm):

Na kruszonkę:

Owoce:

  • 1 szklanka agrestu
  • 1 szklanka borówek

Przygotowanie – placek drożdżowy bezglutenowy:

Mąki przesiać i wymieszać z wszystkimi suchymi składnikami. Lekko podgrzać mleko ryżowe i rozpuścić w nim margarynę (nie gotować). Przestudzony, letni płyn połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). W międzyczasie przygotować kruszonkę łącząc ze sobą wszystkie składniki, do powstania małych grudek. Wyrośnięte ciasto zagnieść, przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką kukurydzianą foremki. Zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Na cieście położyć owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180°C.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

Polecamy także inne przepisy z borówkami:

placek_drozdzowy_bezglutenowy_2

Placek drożdżowy bezglutenowy z agrestem i borówkami




Risotto z bobem (bez glutenu, mleka, jajek)

Jak już pewnie zauważyliście, bardzo lubimy bób. 🙂 Tym razem postanowiliśmy włożyć go do smacznego, zdrowego i pożywnego dania jakim jest nasze risotto z bobem. 🙂

Składniki (porcja na 3-4 osoby):

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę i paprykę zeszklić na oleju, dodać wypłukany ryż (można wcześniej namoczyć – wtedy szybciej się gotuje). Dodawać stopniowo niewielkie ilości bulionu do momentu, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu mieszać. Na samym końcu dodać ugotowany bób, przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidory koktajlowe, natkę pietruszki i przyprawy.

Smacznego!

O właściwościach bobu przeczytasz tutaj.

Polecamy także inne przepisy na dania z bobu:

Risotto z bobem 1

Risotto z bobem




Gofry bezglutenowe (bez pszenicy, mleka, jajek)

Który „bezglutenowiec” nie marzy o tym, żeby w letnie popołudnie zjeść sobie gofra? Przyznamy się Wam, że my też nabraliśmy na nie ochoty, dlatego zabraliśmy się za łączenie ze sobą bezglutenowych składników i tak powstały pyszne gofry bezglutenowe. Potem smarowaliśmy je dżemem albo obkładaliśmy owocami i delektowaliśmy się smakiem. Pycha! 🙂

Składniki:

Przygotowanie gofrów bezglutenowych:

Przesiewamy mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i starannie mieszamy. Można zblendować. Po wymieszaniu odstawiamy na ok. pół godziny, aby ciasto mogło nabrać gęstości. (Ciasto powinno być bardzo gęste, ale też lejące.) Nagrzewamy gofrownicę przez kilka minut, a następnie smarujemy ją olejem i wlewamy odpowiednią ilość ciasta. Nasze gofry piekły się 8 minut, ale czas pieczenia zależny jest od rodzaju gofrownicy. Gofry można podawać w ulubiony sposób, np. z cukrem pudrem, dżemem czy owocami.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także przepisy na naleśniki:

GOFRY SOJOWE 2

Gofry bezglutenowe

 

 




Makaron z sosem z bobu (bez glutenu, mleka, jajek)

Sezon na bób trwa, dlatego wykorzystujemy go do różnych potraw. Z tego wdzięcznego warzywa można zrobić naprawdę wiele smacznych dań. Tym razem połączyliśmy bób z orzechami nerkowca. Efekt tej fuzji to smaczny sos do makaronu. Makaron z sosem z bobu jest pyszny! Spróbujcie!

Składniki:

Przygotowanie makaronu z sosem z bobu:

Drobno pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju, następnie dolać trochę wody i dusić. Dodać ugotowany bób, około 2 szklanek gorącej wody i zmiksować stópką blendera. Zagęścić zmielonymi orzechami nerkowca i doprawić solą i pieprzem. Podawać z dowolnym makaronem bezglutenowym.

Smacznego!

* Orzechy należą do produktów często alergizujących. Najczęściej uczulają orzechy ziemne, ale jeśli u kogoś stwierdzono alergię na którykolwiek z rodzajów orzechów, powinien on zachować ostrożność przy wprowadzaniu ich do diety (powinno się zaczynać od mniejszych ilości). Orzechy nerkowca uczulają rzadko, ale u osób mających na nie alergię mogą wywoływać silne reakcje uczuleniowe, z anafilaksją włącznie.

O anafilaksji przeczytasz tutaj.

O właściwościach bobu przeczytasz tutaj.

Polecamy także inne przepisy na dania z bobu:

Polecamy także inne przepisy na sosy i dodatki do makaronu:

 

Makaron z sosem z bobu 1

Makaron z sosem z bobu

Makaron z sosem z bobu 2

Makaron z sosem z bobu

 




Lody jagodowo – porzeczkowe (bez mleka, jajek, soi)

Nasze polskie owoce sezonowe są niezwykle cenne, dlatego warto je jeść właśnie teraz, gdy są świeże i tanie. Można je wykorzystać do zrobienia na przykład bezmlecznych i bezjajecznych lodów. Nasze lody jagodowo – porzeczkowe to bomba witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli nie macie w domu wykorzystanych przez nas owoców, dodajcie te, które macie pod ręką. 🙂

Składniki:

Przygotowanie lodów jagodowo – porzeczkowych:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować do uzyskania jednolitej masy. Zamrażać kilka godzin, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (trzeba sprawdzać, czy lody nie są za twarde, bo później ciężko jest je podzielić). Można co jakiś czas przemieszać. Jeśli lody zrobią się za twarde, można nabierać porcje gorącą łyżką.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Wypróbuj także inne przepisy na lody:

LODY KOKOSOWO-LEŚNE 3

Lody jagodowo – porzeczkowe