Zupa krem z kalafiora (bez mleka, glutenu)

Nasza wegańska zupa krem z kalafiora to danie szybkie i sycące. Jest wykwintna, ładnie się prezentuje, lubią ją dzieci (zwłaszcza gdy są w niej grzanki), a podana gościom zawsze podnosi rangę obiadu. Zupa – krem to zawsze dobry pomysł na obiad. Wszyscy się nią zajadają.

Składniki:

Przygotowanie zupy krem z kalafiora:

Kalafior, ziemniaki i pora pokroić na duże kawałki, zalać wrzątkiem tak, żeby warzywa były przykryte. Dodać sól oraz olej i gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować, wlać mleko kokosowe, sok z cytryny i przyprawić. Można podawać z bezglutenowymi grzankami i zieleniną.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

ZUPA-KALAFIOROWA-ALERGIA-POKARMOWA (4)

Zupa krem z kalafiora

ZUPA-KALAFIOROWA-ALERGIA-POKARMOWA (1)

Zupa krem z kalafiora




Zupa ogórkowa z batatami (bez glutenu, mleka, ziemniaków)

Zupa ogórkowa to tradycyjna polska potrawa, która często gości na naszych stołach. Nasza zupa ogórkowa z batatami nie zawiera ziemniaków. Bataty są słodkie, więc nie dodaliśmy też marchwi, żeby nie przesadzić ze słodkością. Zupa ta najlepiej smakuje jak trochę postoi, wtedy smaki lepiej się połączą. Mamy nadzieję, że taka alternatywa przypadnie Wam do gustu. 🙂

Składniki (dla ok. 3 osób):

  • 300 g batatów
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 mały por
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kiszone ogórki
  • sól morska, himalajska lub ziołowa
  • natka pietruszki
  • olej

Przygotowanie zupy ogórkowej z batatami:

Bataty obrać i pokroić w dużą kostkę. Pietruszkę, selera i pora pokroić trochę drobniej. Zalać warzywa wrzątkiem i gotować do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli (ogórki będą słone) i oleju. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i gotować jeszcze chwilę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę pietruszki pokroić i wrzucić do zupy (już nie gotować). Jeśli lubimy kwaśniejszą zupę, można wlać trochę soku z kiszonych ogórków.

Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na dania z batatami:

Polecamy także przepisy na inne zupy:

ZUPA_OGÓRKOWA_Z_BATATAMI_ALERGIA_POKARMOWA (3)

Zupa ogórkowa z batatami




Zupa jarzynowa z jarmużem (bez glutenu, mleka, jajek)

W chłodny dzień chętnie jemy zupy, bo szybko nas rozgrzewają. Najlepsze są oczywiście te domowe – ze świeżych warzyw. Dzisiaj króluje u nas na stole smaczna zupa jarzynowa z jarmużem. Jest to niezwykle zdrowe warzywo kapustne. Jarmuż zawiera dużo białka, soli mineralnych (zwłaszcza wapnia, magnezu, żelaza) i witamin (szczególnie witaminy C, K i beta – karotenu, czyli prowitaminy A). Jest też źródłem silnego przeciwutleniacza – sulforafanu, który działa antynowotworowo. Doceńmy więc jarmuż w naszej kuchni!

Składniki (dla 5-6 osób):

  • 10 liści jarmużu
  • 10 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 1 mała żółta papryka
  • 3 średnie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek oleju
  • sól, np. ziołowa czy himalajska
  • pieprz

Przygotowanie zupy z jarmużem:

Warzywa obrać i pokroić. Do wrzącej wody włożyć najpierw ziemniaki i marchew, a pod koniec gotowania – paprykę, jarmuż, pomidory, zeszkloną na oleju cebulę i zmiażdżony czosnek. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

ZUPA_JARMUŻ_FOTO_3

Zupa jarzynowa z jarmużem

ZUPA_JARMUŻ_FOTO_2

Zupa jarzynowa z jarmużem




Gazpacho z kaszą jaglaną (bez mleka, jajek)

Gazpacho to tradycyjny hiszpański odpowiednik naszego chłodnika, który jadany jest w letnie, upalne dni. Nasza wersja różni się nieco od tej hiszpańskiej, gdyż dodaliśmy do niej kaszę jaglaną zamiast chleba i nie dodaliśmy ogórka oraz octu. Można oczywiście zmieniać lub dodawać ulubione składniki. Nasze gazpacho z kaszą jaglaną zadowoli szczególnie poszukiwaczy nowych smaków oraz amatorów pomidorów i papryki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 średniej papryki (czerwonej lub zielonej)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól ziołowa, himalajska lub morska

Przygotowanie gazpacho z kaszą jaglaną:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. (Jeśli mamy blender o słabej mocy, to pomidory i jabłka można obrać ze skórki.) Podawać najlepiej po schłodzeniu.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

CHŁODNIK POMIDOROWY GASPACHO 1

Gazpacho z kaszą jaglaną




Bezmleczny chłodnik litewski (bez glutenu, kukurydzy, jajka)

W upalne dni chętnie jemy chłodniki. Proponujemy Wam bezmleczny chłodnik litewski, który świetnie smakuje nawet bez jajek, które tradycyjnie się do niego dodaje.

Składniki (na 5-6 osób):

  • 6 średnich buraków
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 jogurty sojowe naturalne po 400 g
  • 2-3 łyżek pokrojonego koperku
  • 2-3 łyżek pokrojonego szczypiorku lub szczypioru z cebuli
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz

Przygotowanie chłodnika litewskiego:

Buraki ugotować w całości, a następnie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Do dużej miski wyłożyć jogurt, dodać buraki i sok z cytryny, wymieszać. Pokroić drobno rzodkiewki i obranego ogórka i dodać do buraków. Na koniec dodać koperek, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki. Można podawać z młodymi ziemniakami.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

 

chłodnik litewski sojowy

Bezmleczny chłodnik litewski




Zupa krem z białych szparagów (bez glutenu, mleka, soi)

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, a my próbujemy jak najlepiej z niego skorzystać. Zupa krem z białych szparagów niejeden raz gościła na naszym stole w ostatnim czasie, a ponieważ bardzo nam smakuje, pomyśleliśmy, że warto się podzielić z innymi naszym przepisem.

Składniki (proporcje na 3 – 4 osoby):

  • 500g białych szparagów
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól ziołowa do smaku
  • mleko roślinne do zabielania (opcjonalnie)

Przygotowanie zupy z białych szparagów:

Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki – co najmniej 1 cm od dołu. Ziemniaki obrać i gotować je razem ze szparagami w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić cebule w kostkę i podsmażyć. Dodać do gotujących się warzyw i wszystko razem gotować tak długo, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać soli ziołowej do smaku i zmiksować. Zupę można również zabielić np. mlekiem roślinnym, ale według nas nie jest to potrzebne.

Smacznego!

O szparagach przeczytasz tutaj.

Polecamy także inne przepisy na dania ze szparagami:

Polecamy także przepisy na inne zupy:

 

zupa_szaparag

Zupa krem z białych szparagów




Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą (bez mleka, glutenu)

Nasza lekka zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą jest lekką i smaczną potrawą, świetnie nadającą się na wiosenny obiad. Soczewica jest nie tylko smaczna, ale i wartościowa, ponieważ zawiera m.in. białko (równie cenne jak to zwierzęce) oraz wapń i żelazo. Warto eksperymentować z soczewicą, dodając ją do różnych potraw.

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczyć w wodzie przez noc, na dzień przed gotowaniem. Można również z samego rana zalać 250 g soczewicy około dwoma szklankami wody. Po przeznaczonym czasie namoczenia soczewicę odsączyć na sitku. Odsączoną soczewicę przełożyć do garnka i podlać dwoma szklankami wody, doprawić jarzynką, tymiankiem oraz bazylią. Całość gotować przez około 15-20 minut. Dodać pomidory bez skórki i całość zblendować. Podczas gotowania doprawić do smaku odrobiną soli himalajskiej, czarnym pieprzem i papryką czerwoną. Na samym końcu dodać dwie łyżeczki octu jabłkowego i wymieszać. Tak przygotowaną zupę można udekorować listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

Lekka zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą




Krupnik z kaszą jaglaną (bez glutenu, mięsa, mleka)

Dzisiaj mamy coś dla amatorów zup – krupnik z kaszą jaglaną – bezmięsny i bezglutenowy krupnik, w którym kaszę jęczmienną zastąpiliśmy kaszą jaglaną. Smakuje naprawdę wspaniale! 🙂

Składniki (na 4 – 6 osób):

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 1 mały por
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól ziołowa lub zwykła
  • 3 łyżki oleju
  • koperek lub natka pietruszki
  • 1,5 – 2 litry wody

Przygotowanie krupniku z kaszą jaglaną:

Warzywa obrać i pokroić. Kaszę dobrze wypłukać, aż woda będzie czysta. Do wrzącej wody wsypać warzywa, kaszę i przyprawy. Gotować ok. 20 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie. Dodać koperek lub natkę pietruszki. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać wody.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

krupnik_z_kasza_jaglana3

Krupnik z kaszą jaglaną




Zupa z cukinii z grzankami (bez glutenu, mleka, jajek)

W mroźne dni odczuwamy większą potrzebę spożywania ciepłych potraw, które pomogą nam się rozgrzać i zaopatrzą nas w cenne witaminy i minerały. Naszą dzisiejszą propozycją jest smaczna zupa z cukinii z grzankami z dodatkiem mleka kokosowego.

Składniki (porcja na 3 – 4 osoby):

  • 3 małe cukinie (ok. 0,5kg)
  • 1 duża cebula
  • pół małego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe pietruszki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sól ziołowa
  • grzanki z pokrojonego chleba bezglutenowego podpieczone w piekarniku (my użyliśmy chleba kukurydzianego)

Przygotowanie zupy z cukinii:

Wszystkie warzywa pokroić. Jeśli cukinie są duże, należy obrać skórę i usunąć nasiona. Cebulę, por i czosnek lekko zeszklić na oleju, wlać wodę i zagotować, a następnie dodać pozostałe warzywa i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, wlać mleko kokosowe i dosolić do smaku. Podawać z grzankami.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

 

sol_morska_z_ziolamiZiołowa sól morska to mieszanka aromatycznych, ekologicznych ziół z solą. Idealnie sprawdza się jako przyprawa uniwersalna. Znakomicie komponuje się z sałatkami, zupami, sosami. Polecana jest również do mięs, ryb i dań z warzyw.

 

przejdz_do_produktu




Zupa z pieczonych warzyw (bez mleka, glutenu, jajek)

Jesień idzie, nie ma na to rady… organizm nie lubi zmian, a pierwsze chłodne dni mogą dać w kość. Dlatego dobrym pomysłem jest zaserwowanie rozgrzewającej i sycącej zupy. Żółte warzywa, sycąca kaszka kukurydziana, aromatyczne przyprawy. A do tego jako uzupełnienie czarna quinoa i sezam. I tak powstała nasza żółta zupa z pieczonych warzyw.

Składniki:

  • Ziarna sezamu do posypania
  • Przyprawy: zależy od upodobań. Jeśli zupa ma być też dla dziecka, lepiej zrezygnować z dużej ilości ostrych przypraw. Dobrze sprawdzi się wtedy kolendra czy gałka muszkatołowa. Jeśli zupa ma być mocno rozgrzewająca, można użyć imbiru, curry lub świeżej kolendry.

 

zupa krem z cukinii

Zupa z pieczonych warzyw

Przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: 

KROK 1. Przygotowujemy warzywa: cukinię kroimy, marchewkę obieramy i kroimy, cebulę obieramy i kroimy na większe kawałki. Wszystkie warzywa macerujemy w niewielkiej ilości oliwy z oliwek i soli. Pieczemy ok. 20 minut w 210°C.

KROK 2. Upieczone warzywa i ugotowaną kaszkę kukurydzianą wrzucamy do misy blendera, wlewamy bulion i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

KROK 3. Zupę przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy przez chwilę. Jeśli zupa wydaje nam się za gęsta, można dodać więcej bulionu lub mleko kokosowe. Uwaga! Świeżą kolendrę dodajemy już po zdjęciu zupy z palnika!

KROK 4. Gotowe danie posypujemy ugotowaną komosą ryżową i uprażonym na suchej patelni sezamem.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

zupa krem z warzyw

Zupa z pieczonych warzyw