Kotlety z kaszy jaglanej i słonecznika (bez glutenu, mleka, jaj)

Miłośników kotletów jest wielu. Można powiedzieć, że spożywanie kotletów jest częścią polskiej tradycji kulinarnej, bo przecież najprostszy posiłek to właśnie ziemniaki, kotlet i jakieś warzywo. Niektórzy jadają tylko kotlety mięsne, inni urozmaicają dietę również o wegetariańskie czy wegańskie. U nas dzisiaj wegańskie kotlety z kaszy jaglanej i słonecznika. Mamy nadzieję, że Ci, którzy jadają mięso na co dzień nie przestraszą się słowa „wegańskie” i spróbują zrobić w domu nasze kotlety z kaszy jaglanej i słonecznika. Nam bardzo przypadły do gustu nie tylko z powodu ich smaku, ale także tego, że są bardzo zdrowe, gdyż kasza jaglana i słonecznik to bardzo wartościowe produkty, które nie tylko dobrze smakują, ale także wzmacniają nasze zdrowie dzięki składnikom odżywczym. Są one bogatym źródłem witamin (głównie z grupy B, ale także A i D) i minerałów takich jak np. żelazo, fosfor, magnez, wapń czy krzem (występujący w kaszy jaglanej).

Składniki:

Przygotowanie kotletów z kaszy jaglanej i słonecznika:

Do ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej dodać zmielony słonecznik, wodę, cebulę, czosnek i przyprawy. Formować kotleciki i obtaczać w mące kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na kotlety:

2

Kotlety z kaszy jaglanej i słonecznika




Risotto z groszkiem i papryką (bez glutenu, mleka, jajek)

Dzisiaj proponujemy sycące, bezglutenowe danie, które można podać na obiad lub kolację – risotto z groszkiem i papryką. Dodatek orzechów nerkowca nadaje potrawie kremowej konsystencji i nieco serowy smak. Jeśli nie możecie orzechów, to po prostu je pomińcie lub dodajcie np. zmielonych nasion słonecznika.

Składniki (dla 3-4 osób):

Przygotowanie risotto z groszkiem i papryką:

Pora i groszek zeszklić na oleju, chwilę poddusić, a następnie wsypać ryż przepłukany uprzednio w zimnej wodzie i stopniowo podlewać bulionem (po jednej chochli). Ryż pełnoziarnisty gotuje się dłużej niż biały, trwa to ok. 40 minut. Mniej więcej 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną paprykę (jeśli dodamy ją na początku, to się rozgotuje). Jak już ryż będzie miękki, wsypujemy zmielone nerkowce i przyprawiamy.

Smacznego!

risotto (3)

Risotto z groszkiem i papryką

risotto (2)

Risotto z groszkiem i papryką

 




Zupa krem z kalafiora (bez mleka, glutenu)

Nasza wegańska zupa krem z kalafiora to danie szybkie i sycące. Jest wykwintna, ładnie się prezentuje, lubią ją dzieci (zwłaszcza gdy są w niej grzanki), a podana gościom zawsze podnosi rangę obiadu. Zupa – krem to zawsze dobry pomysł na obiad. Wszyscy się nią zajadają.

Składniki:

Przygotowanie zupy krem z kalafiora:

Kalafior, ziemniaki i pora pokroić na duże kawałki, zalać wrzątkiem tak, żeby warzywa były przykryte. Dodać sól oraz olej i gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować, wlać mleko kokosowe, sok z cytryny i przyprawić. Można podawać z bezglutenowymi grzankami i zieleniną.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

ZUPA-KALAFIOROWA-ALERGIA-POKARMOWA (4)

Zupa krem z kalafiora

ZUPA-KALAFIOROWA-ALERGIA-POKARMOWA (1)

Zupa krem z kalafiora




Pizza gryczana z serem kozim i rukolą (bez glutenu, mleka krowiego, jajek)

Pizza gryczana z serem kozim i rukolą to nasz kolejny ukłon w stronę kuchni włoskiej. Jest to wersja z serem, ale oczywiście można go pominąć. Przepis na spód ciasta opiera się głównie na mące gryczanej. Ciasto jest puszyste i według nas spokojnie może konkurować z tradycyjnym ciastem pszennym. 🙂

Składniki:

  • 400 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • 2 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 4/5 szklanki mąki z tapioki (lub mąki ziemniaczanej)
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (50g)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (w temperaturze pokojowej)
  • koncentrat lub sos pomidorowy
  • ser kozi (jeśli ktoś może)
  • rukola
  • dodatki według uznania (my daliśmy suszone pomidory, świeże pomidory, cebulę czerwoną)
  • sos czosnkowy z jogurtu sojowego

Przygotowanie pizzy gryczanej:

Cukier i drożdże wymieszać z ciepłą wodą (nie gorącą, ponieważ zabijemy drożdże) i olejem. Odstawić na chwilę. W osobnej misce połączyć suche składniki, a następnie wymieszać łyżką lub mikserem z płynnymi składnikami. Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Wykładać ciasto łyżką na blachę piekarnikową pokrytą papierem do pieczenia lub dwie okrągłe wysmarowane tłuszczem. Rozprowadzić koncentrat lub sos pomidorowy, a następnie układać wybrane przez siebie dodatki. Piec w temperaturze 200-220°C przez ok. 20 do 30 minut, w zależności od grubości ciasta i preferowanego stopnia wypieczenia. Podawać na gorąco, najlepiej krótko po wyjęciu z pieca.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inny przepis na pizzę bezglutenową:

PIZZA2

Pizza gryczana z serem kozim i rukolą

PIZZA3

Pizza gryczana z serem kozim i rukolą

PIZZA7

Pizza gryczana z serem kozim i rukolą




Placki gryczane z jabłkami (bez glutenu, mleka, jajek, soi)

Placki są dobrym pomysłem na każdą porę dnia. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło. Nasza propozycja – placki gryczane z jabłkami – są niezwykle proste w wykonaniu. Tych, którzy nie lubią gryki informujemy, że w tym połączeniu jest ona niewyczuwalna. Na pewno zasmakują również dzieciom. 🙂

Składniki (na ok. 20 placków):

Przygotowanie placków gryczanych z jabłkami:

Mąkę, sól i cukier waniliowy miksujemy z mlekiem kokosowym i wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy jabłka – obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub słupki. Możemy też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jabłka do ciasta, mieszamy i smażymy małe placki z niewielką ilością oleju lub bez tłuszczu (mleko kokosowe jest tłuste).
Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

PLACKI-GRYCZANE2

Placki gryczane z jabłkami

Polecamy także inne przepisy na naleśniki, gofry, placki i racuchy:

PLACKI-GRYCZANE3

Placki gryczane z jabłkami




Dip czosnkowy z fasoli (bez mleka, jajek)

Dip czosnkowy z fasoli to nasze ostatnie „odkrycie”. Można nie dodawać do niego czosnku i używać go jako majonez lub pastę do smarowania pieczywa bądź też potraktować jako bazę i dodać na przykład pomidory suszone lub zioła.

Składniki:

Przygotowanie dipu z fasoli:

Zmiksować mleko ryżowe z ciepłą fasolą, dodać ugotowany makaron, olej i czosnek. Na końcu dodać sok z cytryny i sól, a następnie jeszcze chwilę miksować. Po ostygnięciu sos zgęstnieje.

Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania naszych majonezów:

dip

Dip czosnkowy z fasoli




Bezglutenowe babeczki z pieczarkami (bez mleka, jajek)

Proponujemy Wam dzisiaj przekąskę, która świetnie się sprawdzi na sylwestrowe przyjęcie. Bezglutenowe babeczki z pieczarkami są pyszne i nie martwcie się, jeśli zostanie Wam nadzienia. Możecie je wykorzystać do pieczywa lub dodać np. do bigosu. 🙂

Składniki na bezglutenowe babeczki z pieczarkami:

Składniki ciasta (na ok. 16 babeczek):

Składniki farszu:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 bakłażan (ok. 400g)
  • 2 średnie cebule
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie bezglutenowych babeczek z pieczarkami:

Przygotowanie farszu:

Pieczarki oczyścić i ewentualnie obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Bakłażana i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, a następnie pieczarki. Ciągle mieszając smażyć kilka minut. Dodać bakłażana i dusić do miękkości wszystkich składników, odparować płyn. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Farsz wystudzić.

Przygotowanie ciasta:
Należy zacząć od wykonania kisielu z babki jajowatej, który po ostygnięciu będzie dodawany do ciasta. Do miski przesiać mąki, dodać sól, cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. Podgrzać lekko mleko ryżowe i rozpuścić w nim margarynę. Płyn przestudzić i letni dodać do mąki razem z kisielem z babki. Dokładnie wyrobić ciasto i przełożyć na wysypaną mąką gryczaną stolnicę. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów, a następnie wykrawać kółka i wkładać je do muffinkowych foremek (wylepiając też ich boki). Nakładać farsz (około 2 łyżeczek) i przykrywać drugim, mniejszym kółkiem dociskając brzegi. Piec przez około 20 minut w temperaturze 190°C. Z tego ciasta możemy również zrobić pierożki, ale nakładamy wtedy 1 łyżeczkę farszu, smarujemy brzegi ciasta wodą, żeby lepiej się zlepiały, a następnie zwilżamy wierzch pierożków. Niestety pierożki pękają podczas pieczenia. Pieczemy je nieco krócej niż babeczki.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

 

BABECZKI-Z-PIECZARKAMI-SYLWESTER-2015-ALERGIA-POKARMOWA-3

Bezglutenowe babeczki z pieczarkami




Bezglutenowe pierogi ruskie (bez mleka, jajek, ziemniaków)

Chyba już nikogo nie dziwi, że nasze przepisy są inne niż wszystkie. Zawsze staramy się, aby ci, którzy, nie mogą spożywać pewnych produktów, mogli w naszych przepisach odnaleźć ciekawe alternatywy i znów jeść coś, co swoim smakiem choć trochę będzie przypominał oryginał. Tym razem zrobiliśmy bezglutenowe pierogi ruskie bez sera i ziemniaków. Funkcję wspomnianego farszu spełnia tutaj tofu i kasza jaglana. 🙂

Składniki na bezglutenowe pierogi ruskie:

Składniki na ciasto (na około 35 pierogów):

Składniki nadzienia:

Przygotowanie bezglutenowych pierogów ruskich:

Przygotowanie nadzienia:
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sicie, aż woda będzie czysta, a następnie odsączyć. W garnku, w którym będziemy gotować kaszę, podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie wlać podaną ilość wody, kaszę, trochę soli i gotować na małym ogniu do miękkości. Gorącą kaszę zmiksować z pokrojonym tofu, dodać przyprawy i odstawić, żeby masa ostygła.

Przygotowanie ciasta:
Mąki i sól wymieszać w misce, wysypać na stolnicę, zrobić dołek, w który stopniowo trzeba wlewać wrzątek, mieszając wszystko nożem, a następnie dodać olej. Można także zrobić ciasto w misce, a później przełożyć na stolnicę. Kiedy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiać rękami do uzyskania jednolitej masy. Jeśli się przykleja, podsypywać mąką ryżową. Ciasto rozwałkować, ale nie za cienko. Szklanką wykrawać pierogi, nakładać łyżeczką małe porcje nadzienia, a następnie sklejać brzegi (można przyciskać widelcem). Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem oleju, żeby się nie sklejały po wyjęciu z wody. Po wypłynięciu gotować ok. 2 minut. Pierogi można odgrzewać na patelni.
Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy przepisy na bezjajeczne pierogi, kluski, kopytka:

pierogi-tofu (4)

Bezglutenowe pierogi ruskie

pierogi-tofu (3)

Bezglutenowe pierogi ruskie

 




Kapusta z jabłkami (bez octu, glutenu)

Proponujemy Wam dzisiaj inny sposób na gotowaną kapustę. Nie wszyscy bowiem mogą ją jeść doprawioną cytryną, octem czy pomidorami. Kapusta z jabłkami może także zastąpić kiszoną, która zawiera bardzo dużo histaminy i często alergicy mają nasilenie objawów po tej potrawie. Świetnie smakuje nawet bez cebuli – jest wtedy bardziej lekkostrawna. Mamy nadzieję, że skusicie się na tę wersję kapusty.

Składniki:

Przygotowanie kapusty z jabłkami:

Kapustę pokroić i gotować z niewielką ilością wody. Pod koniec gotowania dodać pokrojone jabłka, sól i lekko podsmażoną na oleju cebulę. Gotować do miękkości, a następnie przyprawić. Można zagęścić dozwoloną mąką. Podawać jako dodatek do obiadu lub użyć jako farsz do krokietów lub pierogów.

Smacznego!

Kapusta 2

Kapusta z jabłkami




Zupa ogórkowa z batatami (bez glutenu, mleka, ziemniaków)

Zupa ogórkowa to tradycyjna polska potrawa, która często gości na naszych stołach. Nasza zupa ogórkowa z batatami nie zawiera ziemniaków. Bataty są słodkie, więc nie dodaliśmy też marchwi, żeby nie przesadzić ze słodkością. Zupa ta najlepiej smakuje jak trochę postoi, wtedy smaki lepiej się połączą. Mamy nadzieję, że taka alternatywa przypadnie Wam do gustu. 🙂

Składniki (dla ok. 3 osób):

  • 300 g batatów
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 mały por
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kiszone ogórki
  • sól morska, himalajska lub ziołowa
  • natka pietruszki
  • olej

Przygotowanie zupy ogórkowej z batatami:

Bataty obrać i pokroić w dużą kostkę. Pietruszkę, selera i pora pokroić trochę drobniej. Zalać warzywa wrzątkiem i gotować do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli (ogórki będą słone) i oleju. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i gotować jeszcze chwilę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę pietruszki pokroić i wrzucić do zupy (już nie gotować). Jeśli lubimy kwaśniejszą zupę, można wlać trochę soku z kiszonych ogórków.

Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na dania z batatami:

Polecamy także przepisy na inne zupy:

ZUPA_OGÓRKOWA_Z_BATATAMI_ALERGIA_POKARMOWA (3)

Zupa ogórkowa z batatami