Tradycyjne wielkanocne smakołyki (bez glutenu, mleka, jajek)

Każde święta mają swoje tradycyjne, ulubione potrawy. Na Wielkanoc na stołach pojawiają się babki i mazurki. Przepisy na tradycyjne wielkanocne smakołyki mają to do siebie, że nie przewidują wersji bez glutenu, mleka, masła czy jajek. Dlatego postaraliśmy się zmienić przepis na babkę wielkanocną i mazurek tak, aby mogły one znaleźć się na stole alergika. Oprócz tego proponujemy coś na słono – pasztet grzybowy lub śliwkowy z kaszą gryczaną.

 

Tradycyjne wielkanocne smakołyki – babka bez jajek, glutenu i mleka

babka5

Tradycyjne wielkanocne smakołyki

 

Na pierwszy ognień poszła babka – bez glutenu, mleka i jajek. Dzięki roślinnemu mleku w proszku i gorącej wodzie babka jest wilgotna i pyszna. Mimo braku jajek rośnie na proszku do pieczenia i sodzie.

Składniki:

Przygotowanie:

Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Z siemienia lnianego powinien nam się zrobić kisiel z ziarenkami. Ziarenka się nie zmiksują, ale to nie szkodzi, ponieważ w babce nie będzie ich czuć. Składniki mokre (oprócz gorącej wody!) wlewamy do oddzielnej miski i chwilę mieszamy trzepaczką. Dzięki „kisielowi” z siemienia, masa będzie dość kleista i gęsta. Następnie stopniowo łączymy składniki suche z mokrymi, cały czas mieszając, wlewamy gorącą wodę. Na sam koniec do ciasta dodajemy skórkę z cytryny lub wybrany aromat. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem roślinnym i pieczemy w temperaturze od 180-200°C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Babkę wyciągamy z formy po ostudzeniu i smarujemy kajmakiem (z przepisu na mazurek). Można dodatkowo przyozdobić ją migdałami.

 

Tradycyjne wielkanocne smakołyki – mazurek kajmakowy z morelami (bez glutenu, mleka i jajek)

mazurek

Tradycyjne wielkanocne smakołyki

 

Mazurek był wyzwaniem – zwłaszcza kajmak, który trudno jest zrobić bez zagęszczonego mleka. Tutaj z pomocą przyszedł nam napój waniliowy w proszku i budyń waniliowy. Gotując napój z cukrem otrzymamy gęsty syrop, który po dodaniu budyniu w proszku zmieni się w krem podobny do kajmaku. Wszystkie proporcje i dokładny sposób przygotowania znajdziecie w naszej wiosennej gazetce.

Mazurek jest bez glutenu i jajek – kruche ciasto wyszło dobrze dzięki mące sojowej, a skleiło je dodatkowo siemię lniane.

Dodatek namoczonych, suszonych moreli sprawił, że cały mazurek nie jest mdły i za słodki. Można ozdobić go w dowolny sposób – orzechami, migdałami, suszonymi owocami.

Składniki:

Ciasto:

Kajmak:

Masa morelowa:

  • ok. 250 g suszonych moreli
  • gorąca woda
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Kajmak:

Mleko w proszku rozpuszczamy w gorącej wodzie, wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Garnek powinien być wysoki i z grubym dnem. Gotujemy tak długo, aż powstanie gęsty syrop. Może to zająć ok. 30-40 minut. Aby uzyskać konsystencję kajmaku, odlewamy 1/4 szklanki syropu, rozpuszczamy w niej budyń i wlewamy do masy. Gotujemy przez chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Gotowa masa będzie miała konsystencję rzadkiego budyniu. Zgęstnieje jeszcze odrobinę po wystudzeniu, ale nie za bardzo.

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Powinna powstać gładka kulka. Jeśli jest zbyt lepka, można podsypać mąką. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu wyklejamy ciastem wysmarowaną tłuszczem blachę. Raczej nie wałkujemy – zbyt mocno się rwie i lepi. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180-200°C.

Masa morelowa:

Morele moczymy kilka godzin w wodzie z cytryną, a potem miksujemy je z odrobiną wody, w której się moczyły. Powinny mieć konsystencję dżemu.

Na przestudzony spód nakładamy masę morelową i kajmakową. Można dodatkowo ozdobić ciasto morelami i migdałami.

 

Tradycyjne wielkanocne smakołyki – pasztet gryczany ze śliwką lub grzybami

Pasztet gryczany jest świetną, lżejszą alternatywą dla mięsnego pasztetu. Śliwki i grzyby nadają mu staropolski smak, a przyprawy sprawiają, że smakuje doskonale zarówno na kanapkach, jak i jako przystawka, np. do chrzanu.

pasztet1

Tradycyjne wielkanocne smakołyki

 

Składniki:

Przygotowanie:

Jednym garnku gotujemy kaszę gryczaną, a w drugim proteinę sojową w bulionie warzywnym przez ok. 20 minut. Pamiętajmy, że jeśli używamy bulionu z kostki, to powinna ona być bez polepszaczy smaku. Śliwki suszone zalewamy wcześniej wodą gazowaną i zostawiamy na kilka godzin do namoknięcia. To samo robimy z grzybami, jeśli wybraliśmy pasztet grzybowy. Ugotowaną kaszę i proteinę mielimy w maszynce do mięsa (można dwukrotnie, jeśli lubicie gładki pasztet). Do masy dodajemy wybrany zmielony dodatek, odrobinę wody, w której się moczył, zaparzone w 1/4 szklanki wody i zmiksowane siemię lniane oraz przyprawy. Przekładamy do wysmarowanych foremek i pieczemy ok. 45-60 minut w 180°C. Pasztet zostawiamy w formach do wystygnięcia.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

 

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne pasztety i pasty do chleba:




Ciasto jaglane z bananami (bez glutenu, jajek, mleka)

Czy może być za dużo kaszy jaglanej? Na pewno nie w tym przepisie! Nasze ciasto jaglane z bananami to pyszny smakołyk. Jaglany spód, który świetnie zastępuje kruche ciasto i jaglany krem o bananowym smaku stanowią doskonałe połączenie.

Składniki:

(na 2 formy o średnicy 18 cm, lub jedną, dużą okrągłą formę)

Ciasto:

Krem:

 

Przygotowanie ciasta jaglanego z bananami:

KROK 1. Kaszę jaglaną wypłukać dobrze w ciepłej wodzie i zalać dwoma szklankami wody. Gotować ok. 15 – 20 minut. Jeśli widzimy, że kasza pochłania całą wodę, to należy jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana.

KROK 2. Do ugotowanej, lekko przestudzonej (ale jeszcze ciepłej) kaszy dodajemy: olej, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i wyrabiamy ciasto – łyżką, bądź rękoma. Powinna powstać kulka ciasta podobnego do ciasta kruchego.

KROK 3. Nasmarowaną formę lub blachę wyklejamy ciastem na grubość ok. 0,5 – 1 cm. Pieczemy przez 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200°C. Spód studzimy.

KROK 4. Krem jaglany: do gotującego się mleka dodać płatki jaglane i gotować ok. 7 – 10 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie dodać kakao i cukier lub syrop z agawy.

KROK 5. Do przestudzonego kremu dodajemy banany i miksujemy całość tak długo, aż będzie gładki..

KROK 6. Krem wylewamy na przestudzone ciasto, ozdabiamy bananem pokrojonym w plastry. Żeby nie ściemniał można go skropić sokiem z cytryny. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby krem się związał.

1.  Kakao można zastąpić karobem. 2. Cukier lub syrop z agawy można zastąpić naturalnym słodzikiem, np. ksylitolem.

1. Ciasto najlepiej wyrabiać wtedy, kiedy kasza jest jeszcze ciepła. 2. Krem musi mieć czas, aby się schłodzić i stężeć. Powinien być też dobrze zmiksowany, aby był gładki.

 

ciasto jaglane z bananem1

Ciasto jaglane z bananami

 

 




Muffinki pączkowe (bez glutenu, jajek, mleka)

Smażenie tradycyjnych pączków trwa dość długo. Poza tym trudno o nich powiedzieć, że są dietetyczne. Dlatego proponujemy alternatywę – szybkie muffinki pączkowe z nadzieniem z marmolady. Całkowity czas przygotowania to maximum 10 minut robienia ciasta i 15 – 20 minut pieczenia.

Składniki (na ok. 6 – 8 muffinek):

  • marmolada do pączków
  • cukier puder + sok z ćwiartki pomarańczy na lukier

Przygotowanie muffinków pączkowych (opisane w krokach):

Kleik z siemienia lnianego dobrze zastępuje jajko. W tym przypadku należy 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego zalać niedużą ilością gorącej wody – tak, aby powstał gęsty kleik. Trzeba chwilę poczekać, aby siemię napęczniało. Przyjmuje się, że 1 duża łyżka tego kleiku to 1 małe jajko.

KROK 1. Składniki mokre (olej, kleik, mleko) wlać do miski i krótko wymieszać.

KROK 2. Składniki suche (mąki, proszek do pieczenia i cukier) wymieszać oddzielnie i dodać do składników mokrych. Wszystko razem pomieszać chwilę ręczną trzepaczką, do połączenia się wszystkich składników.

KROK 3. Do foremek na babeczki wlać ciasto do ok. 2/3 wysokości. Nałożyć łyżkę marmolady. Przykryć łyżką ciasta.

KROK 4. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200°C.

KROK 5. Muffiny wyjąć z piekarnika i poczekać chwilę aż trochę ostygną. Pokryć je lukrem. Lukier można zrobić ucierając cukier puder (ok. 2 łyżki) z sokiem z pomarańczy.

1. Siemię lniane można zastąpić jajkiem, jeśli dieta na to pozwala. 2. Marmoladę można zastąpić dżemem słodzonym fruktozą, a cukier ksylitolem (wtedy pół szklanki wystarczy) – dzięki temu muffinki będą mniej kaloryczne i odpowiednie dla diabetyków. Należy pamiętać, żeby wtedy zrezygnować z lukru. 3. Pomarańczę można zastąpić cytryną.

1. Muffinki zdecydowanie lepiej smakują po wystygnięciu. 2. Surowe ciasto ma charakterystyczny zapach mąki sojowej, ale po upieczeniu nie jest on wyczuwalny.

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

2

Muffinki pączkowe

 




Marchewkowe muffinki z karobem (bez glutenu, mleka)

Karob (inaczej mączka z chleba świętojańskiego) jest dobrym zamiennikiem kakao. Marchewkowym muffinkom nadaje ciekawy smak i ładny, brązowy kolor. Na jego bazie można zrobić też polewę „czekoladową”.

Składniki:

Składniki na polewę:

Posypka:

karobowe mufiiny 3

Marchewkowe muffinki z karobem

Przygotowanie muffinków marchewkowych: 

KROK 1. Jajka ubijamy z cukrem – dość długo, aż masa będzie biała i puszysta.

KROK 2. Do masy jajecznej dodajemy wymieszane: mąki, sodę, proszek, karob. Krótko miksujemy. Dolewamy olej, miksujemy chwilę, a na koniec do masy wrzucamy startą marchew i mieszamy łyżką.

KROK 3. Ciasto wlewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek (chyba, że używamy silikonowych), ok. 3/4 wysokości.

KROK 4. Pieczenie – 15 – 20 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.

KROK 5. Polewa: Do rozpuszczonego i przestudzonego tłuszczu kokosowego (ok. 2 łyżek) dodajemy czubatą łyżkę karobu oraz łyżkę syropu z agawy. Mieszamy, aż do połączenia składników. Nie gotujemy! Przestudzone muffinki moczymy w polewie, a potem w amarantusie ekspandowanym.

 

1. Karob możesz zastąpić kakao lub zupełnie pominąć ten składnik.

1. Jajka muszą być dobrze ubite z cukrem. 2. Amarantusem ekspandowanym można też oprószyć foremki, wcześniej smarując je olejem kokosowym lub innym roślinnym.

Czy wiesz, dlaczego warto wprowadzić amarantus na stałe do swojej diety? Przeczytaj ten artykuł!

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

 

 




Krem – śmietanka z nerkowców (bez mleka, glutenu)

Na diecie bez mleka często brakuje pomysłu z czego zrobić krem, czy śmietankę do deseru lub naleśników. Tutaj z pomocą przychodzą orzechy nerkowca. W przeciwieństwie do innych orzechów rzadko uczulają, a przygotowany z nich krem urozmaici wiele dań. Nasz krem – śmietanka z nerkowców świetnie nadaje się na chleb, ciasta, torty oraz desery.

Składniki:

 

Przygotowanie kremu – śmietanki z nerkowców (opisane w krokach):

KROK 1. Nerkowce namoczyć w przegotowanej wodzie na ok. 8 godzin.

KROK 2. Namoczone orzechy odsączyć i przełożyć do blendera.

KROK 3. Mleko zagotować, zalać orzechy, dodać resztę składników i miksować przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 4. Przełożyć do salaterki i schłodzić.

 

1. Mleko kokosowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym. 2. Syrop z agawy można zastąpić inną substancją słodzącą, np. naturalnym słodzikiem ze stewii w płynie.

Kasza jaglana sprawia, że krem po schłodzeniu jest zwarty, nie rozpływa się.

Polecamy także przepisy na inne pasty do chleba:

Na słodko:

Na słono:




Kisiel na bazie naturalnego soku owocowego

Kisiel z torebki? Zapomnij o gotowcach! Pokażemy, jak zrobić pyszny kisiel na bazie naturalnego soku. Przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, a smak jest nieporównywalny. I dodatkowo wiadomo w 100%, co jest w środku.

Składniki (na jedną porcję kisielu):

  • szklanka naturalnego, niesłodzonego soku o dowolnym smaku
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • starte jabłko
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie: 

KROK 1. Zagotować 3/4 szklanki soku.

KROK 2. W 1/4 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się soku.

KROK 3. Zagotować ciągle mieszając i chwilę pogotować. Zdjąć garnek z ognia i dodać obrane, starte jabłko.`Jeśli sok, który dodaliśmy, nie jest naturalnie słodki, można dodać syropu z agawy.

KROK 4. Przelać gotowy kisiel do miseczki, zostawić do ostygnięcia.

1. Smak soku może być dowolny 2. Syrop z agawy można zastąpić miodem, cukrem lub naturalnym słodzikiem. 3. Jabłko można zastąpić każdym innym owocem. 4. Mąkę ziemniaczaną można zastąpić mąką z tapioki lub tapioką w granulacie.

Kisiel smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

 




Deser z tapioki z dżemem (bez glutenu, bez mleka, jajek)

Znudził się kisiel? Budyń się przejadł? Wypróbuj deser z tapioki z dżemem! Jest on bardzo smaczny, a dodatkowo kuleczki z tapioki nadają mu ciekawą konsystencję.

Składniki (na jedną porcję):

Tapioka – krótki opis znajdziesz w naszej bazie produktów bezglutenowych w artykule o mąkach.

 

Przygotowanie deseru z tapioki z dżemem:

KROK 1. Granulat z tapioki moczyć ok. pół godziny w gorącej wodzie.

KROK 2. Zagotować mleko kokosowe i dodać namoczoną tapiokę.

KROK 3. Gotować ok. 15 minut, aż granulki zrobią się miękkie i przezroczyste, a deser zgęstnieje.

KROK 4. Przelać deser do miseczki i odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

KROK 5. Doskonale smakuje z kwaskowymi owocami w syropie, np. z jagódką kamczacką od Primavika.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Mleko kokosowe można zamienić na inne mleko roślinne lub krowie, jeśli dieta na to pozwala.

1. Deser można zrobić dzień wcześniej – jeśli postoi całą noc w lodówce, będzie bardziej zwarty, a kulki będą miały czas napęcznieć.

Jeśli masz ochotę na tradycyjny, domowy kisiel sprawdź ten przepis.

Polecamy także inne przepisy na desery i budynie bezmleczne:

tapiokakokos1

Deser z tapioki z dżemem

 

 

 

 

 

 




Trufle z karobem (bez glutenu, mleka, jajek, kakao)

Trufle to eleganckie, wykwintne i pyszne smakołyki. Wydawałoby się, że bez mleka, masła i kakao to nie może się udać. A jednak – nasze trufle z karobem wyglądają pięknie i szybko znikają.

Składniki (na ok. 20 trufli):

 

1. O właściwościach karobu – tutaj   2. O tym, jaki olej kokosowy wybrać – tutaj

 

Dodatki:

 

Przygotowanie:

KROK 1. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku.

KROK 2. Do lekko przestudzonego (ale nie zimnego) oleju kokosowego dodać karob i wymieszać. Uwaga! Nie gotować, bo masa się zważy!

KROK 3. Dodać syrop z agawy i wybrany dodatek, wedle uznania.

KROK 4. Włożyć na ok. 20-30 min do lodówki, aby masa zgęstniała. Musi być na tyle gęsta, aby dało się z niej formować kulki. Jeśli okaże się, że nasza masa nie zgęstniała wystarczająco, można dosypać więcej wiórków czy amarantusa.

KROK 5. Uformowane kulki obtoczyć w wybranym przez nas dodatku.

 

1. Olej kokosowy na masło, jeśli jest dozwolone w diecie. 2. Dodatki: oprócz wiórków kokosowych i amarantusa można użyć dowolnych płatków lub ziaren. Warunek jest taki, że muszą to być płatki i ziarna dozwolone w diecie.

Trufle najlepiej przechowywać w lodówce – nie należy trzymać ich zbyt długo w ciepłym miejscu.




Zapiekany ryż z jabłkiem (bez glutenu, mleka, jajek)

Ryż zapiekany z jabłkiem jadł w dzieciństwie chyba każdy. U nas to sycące, smaczne i przywołujące wspomnienia danie odkryjecie w nowej odsłonie. Tak przygotowany ryż daje się ładnie kroić na kawałki.

Składniki:

Przygotowanie: 

KROK 1. Ryż opłukać. Zagotować ok. 400 ml mleka. Wsypać ryż, gotować ok. 15 minut często mieszając. Aby nie przywierało, można dodać łyżkę oleju kokosowego. Ryż wchłonie całe mleko. Jeśli ryż szybciej niż będzie ugotowany wchłonie całe mleko, można dolewać trochę gorącej wody lub dolać ok. 100 ml mleka, aby masa się nie przypalała. Ryż powinien być dość miękki, ale nie rozgotowany.

KROK 2. Budyń rozmieszać z pozostałym mlekiem i dolać do gotującego się ryżu. Chwilę gotować. Zdjąć z gazu i dodać ok. 8 łyżek syropu z agawy (najlepiej próbować w trakcie i dodać taką ilość jaką słodycz preferujemy).

KROK 3. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Dodać do nich otartą skórkę z pomarańczy (osoby uczulone na cytrusy pomijają ten składnik), cynamon, 2 łyżki syropu z agawy (lub więcej, jeśli jabłka były kwaśne). Wymieszać.

KROK 4. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować olejem kokosowym. Można oprószyć je dodatkowo amarantusem ekspandowanym. Wylać połowę masy ryżowej, rozłożyć jabłka, wylać pozostałą część masy.

KROK 5. Piec ok. pół godziny w temperaturze 180 – 200°C, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.

 

1. Ryż można zastąpić kaszą jaglaną. 2. Mleko może być dowolne – można wybrać swoje ulubione, np. migdałowe czy sojowe. 3. Syrop z agawy można zastąpić miodem, cukrem lub naturalnym słodzikiem. 4. Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną.

1. Danie najlepiej smakuje tego samego dnia. 2. Po wystudzeniu można je kroić. 3. Podczas przygotowania trzeba bardzo pilnować gotującej się masy i często mieszać. Jeśli zdarzy się, że masa się przypali, wtedy nie należy odskrobywać przypalonego ze spodu, tylko przełożyć szybko masę do nowego garnka, podlać wodą lub mlekiem i gotować na małym gazie.

ryzzjabłkiem

Zapiekany ryż z jabłkiem




Jaglanka (bez glutenu, mleka, jajek)

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych kasz. Jaglanka jest doskonałą propozycją na śniadanie czy zdrową przekąskę. Dobra dla osób w każdym wieku – nawet dla niemowląt.

Składniki:

Przygotowanie (opisane w krokach):

KROK 1. Kaszę opłukać w zimnej wodzie i odsączyć.

KROK 2. Wsypać do gotującego się mleka i gotować ok. 15-20 minut, często mieszając.

KROK 3. Po ugotowaniu dodać starte jabłko, szczyptę cynamonu i syrop z agawy.

 

1. Mleko ryżowe z powodzeniem można zastąpić każdym innym mlekiem, również krowim, jeśli dieta tego nie zabrania. 2. Syrop z agawy można zastąpić ksylitolem, miodem lub cukrem.

1. Zamiast jabłka można użyć innych owoców albo musu owocowego. 2. Kasza jaglana mocno powiększa swoją objętość, „lubi się” też przypalać, dlatego dobrze mieć pod ręką trochę mleka lub wody, gdyby wchłonęła całą wodę, a jeszcze nie była dogotowana.