Muffinki z borówkami (bez glutenu, mleka, jajek)

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na deser – pyszne muffinki z borówkami. Przepis jest łatwy, a przygotowanie bardzo szybkie. Sezon na borówki niestety się kończy, ale możecie dodać inne owoce, np. pokrojone jabłka.

Składniki (na ok. 23 muffinki):

Przygotowanie muffinek z borówkami:

Mąki przesiać do dużej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier cytrynowy. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać mleko i olej, zmiksować lub wymieszać łyżką. Napełniać foremki na muffinki (do 3/4 wysokości) i na wierzch położyć kilka borówek. Piec około 20 minut w temperaturze 190°C.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

Polecamy także inne przepisy z borówkami:

MUFFINKI_BORÓWKA_4

Muffinki z borówkami

MUFFINKI_BORÓWKA_2

Muffinki z borówkami




Bezmleczny deser borówkowo – malinowy (bez cukru, mleka, soi)

Borówki i maliny to owoce sezonowe, których nie może zabraknąć latem na naszych stołach. Są one bogate w witaminy i minerały, a także liczne antyoksydanty. Borówki amerykańskie są bogatym źródłem witamin (m.in. A, z grupy B, C, E), minerały (wapń, fosfor, potas, a nawet cynk i selen), a także fitoestrogeny i błonnik. W malinach znajdują się witaminy (m.in. C, E i z grupy B), minerały (m.in. magnez, potas, wapń i żelazo) oraz kwasy organiczne. Owoce te jemy z reguły świeże, w postaci pysznych sorbetów oraz koktajli owocowych, ale możemy dodawać je także do ciast, babeczek lub zrobić z nich desery, np. dodając agaru. Co ważne, zarówno borówki jak i maliny można mrozić (owoce mrożone zachowują większość składników odżywczych), dzięki czemu nasz deser można zrobić zarówno z owoców świeżych, jak i mrożonych. Nasza dzisiejsza propozycja to pyszny bezmleczny deser borówkowo – malinowy. Jest on świetny na upały, bo jest lekki i szybko się go przygotowuje. 🙂

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 3 szklanki borówki amerykańskiej
  • 2 szklanki malin
  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki agaru
  • ewentualnie 1 łyżka ksylitolu, jeśli owoce są mało słodkie

Przygotowanie deseru borówkowo – malinowego:

Owoce umyć i zmiksować. Zagotować wodę, dodać agar i chwilę gotować ciągle mieszając. Połączyć zmiksowane owoce z agarem i dosłodzić ksylitolem, jeśli trzeba. Przelać do pucharków i zostawić do ostygnięcia. Deser można podawać sam lub z dodatkiem bezglutenowych i bezcukrowych biszkoptów oraz śmietany kokosowej.

Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na desery i budynie bezmleczne:

Polecamy także inne przepisy z borówkami:

DESER OWOCOWY 4

Bezmleczny deser borówkowo – malinowy




Bezglutenowe ciasto ze śliwkami (bez drożdży, mleka, jajek)

Nadszedł sezon śliwkowy – naszych smacznych polskich owoców, będących bogactwem witamin, minerałów oraz innych cennych składników. Warto więc jadać te owoce na surowo, a także wykorzystywać do deserów i ciast. Oczywiście w sezonie można kupić ich więcej i zamrozić. Co ważne, owoce i warzywa mrożone zachowują swój cenny „skład”. My nasze bezglutenowe ciasto ze śliwkami zrobiliśmy z świeżymi śliwkami i wyszło nam ono naprawdę przepyszne, ale jesteśmy przekonani, że z mrożonych owoców wyjdzie równie smaczne. Zwróćcie uwagę, że nasze ciasto wygląda na drożdżowe, ale drożdży nie zawiera. To dobra wiadomość dla tych, którzy ich unikają! 🙂

Składniki:

Ciasto:

Kruszonka:

Przygotowanie ciasta ze śliwkami:

Mąki przesiać do dużej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier cytrynowy i pektynę. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać mleko i olej, zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki o rozmiarach 20x20cm. Wyłożyć owoce, a następnie posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 190°C.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

ciasto_ze_sliwkami

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami




Placek drożdżowy bezglutenowy z agrestem i borówkami (bez mleka, jajek)

Ciasto drożdżowe to jeden z ulubionych polskich deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ono z sezonowymi owocami. Dla osób na „specjalnej” diecie mamy dzisiaj pyszny placek drożdżowy bezglutenowy z agrestem i borówkami. Nie zawiera on także jajek i mleka, więc mogą go spożywać weganie. Zachęcamy do spróbowania. 🙂

Składniki:

Na ciasto (foremka ok. 20 x 20 cm):

Na kruszonkę:

Owoce:

  • 1 szklanka agrestu
  • 1 szklanka borówek

Przygotowanie – placek drożdżowy bezglutenowy:

Mąki przesiać i wymieszać z wszystkimi suchymi składnikami. Lekko podgrzać mleko ryżowe i rozpuścić w nim margarynę (nie gotować). Przestudzony, letni płyn połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). W międzyczasie przygotować kruszonkę łącząc ze sobą wszystkie składniki, do powstania małych grudek. Wyrośnięte ciasto zagnieść, przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką kukurydzianą foremki. Zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Na cieście położyć owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180°C.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

Polecamy także inne przepisy z borówkami:

placek_drozdzowy_bezglutenowy_2

Placek drożdżowy bezglutenowy z agrestem i borówkami




Lody jagodowo – porzeczkowe (bez mleka, jajek, soi)

Nasze polskie owoce sezonowe są niezwykle cenne, dlatego warto je jeść właśnie teraz, gdy są świeże i tanie. Można je wykorzystać do zrobienia na przykład bezmlecznych i bezjajecznych lodów. Nasze lody jagodowo – porzeczkowe to bomba witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli nie macie w domu wykorzystanych przez nas owoców, dodajcie te, które macie pod ręką. 🙂

Składniki:

Przygotowanie lodów jagodowo – porzeczkowych:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować do uzyskania jednolitej masy. Zamrażać kilka godzin, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (trzeba sprawdzać, czy lody nie są za twarde, bo później ciężko jest je podzielić). Można co jakiś czas przemieszać. Jeśli lody zrobią się za twarde, można nabierać porcje gorącą łyżką.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Wypróbuj także inne przepisy na lody:

LODY KOKOSOWO-LEŚNE 3

Lody jagodowo – porzeczkowe

 




Polenta kukurydziana z rodzynkami (bez glutenu, cukru, mleka, jajek, soi)

Tradycyjna polenta to danie serwowane „na słono”, ale nasza wersja oczywiście musi być zmieniona, bo jakże by inaczej. 🙂 Tym razem podajemy przepis na polentę „na słodko” – polenta kukurydziana z rodzynkami. Spróbujcie, jest to naprawdę ciekawe połączenie! Można ją bez problemu zabrać do pracy lub na wycieczkę zamiast kanapek. 🙂

Składniki:

Przygotowanie polenty z rodzynkami:

Mleko kokosowe i 1 szklankę wody zagotować ze szczyptą soli. Kaszę kukurydzianą wymieszać z 1 szklanką wody i dodać do gotującego się płynu. Gotować ok. 7-10 minut aż masa zgęstnieje, a następnie wsypać rodzynki i gotować jeszcze chwilę. Masę przełożyć do płaskiego naczynia i zostawić do ostygnięcia. Podawać z melasą lub/i owocami.

Smacznego!

Polecamy także inny przepis na polentę:

kostkowe rodzynkii z nekterynką

Polenta kukurydziana z rodzynkami




Deser jaglany z truskawkami (bez glutenu, mleka, jajek)

Kasza jaglana jest bardzo odżywcza, ale stanowi także bardzo „wdzięczny” produkt, ponieważ dobrze smakuje zarówno na słodko (np. jako składnik lodów), jak i na słono (np. jako składnik majonezu). W dzisiejszej odsłonie jest składnikiem smacznego trójkolorowego deseru. Przedstawiamy Wam deser jaglany z truskawkami.

Składniki (proporcje na 6 – 8 osób):

Masa czekoladowa (karobowa):

Masa truskawkowa:

Masa waniliowo-migdałowa:

Przygotowanie deseru jaglanego z truskawkami:

Kaszę dokładnie przepłukać na sicie aż woda będzie czysta, a następnie ugotować w podanej ilości wody ze szczyptą soli. Ugotowaną, gorącą kaszę podzielić na 3 równe części i dodawać składniki według przepisu, a następnie każdą z nich dokładnie zmiksować (jeśli zaczniemy od najjaśniejszej, nie będziemy musieli za każdym razem myć sprzętu 😉 ). Przekładać do pucharków, zaczynając od masy czekoladowej. Zostawić do ostygnięcia. Deser podawać lekko schłodzony.

Smacznego!

Polecamy także inne przepisy na desery i budynie bezmleczne:

 

desert_ale_pok_jagla1

Deser jaglany z truskawkami




Szyszki z ryżu i prosa (bez cukru, glutenu, jajek, mleka)

Szyszki ryżowe – znacie takie ciastka? Może teraz nie są już aż tak popularne jak kiedyś, ale może warto byłoby powrócić do tradycji ich wyrabiania. Są to ciastka, które przygotowuje się łatwo i szybko. My oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy czegoś nie zmienili. Głównie dlatego, że tradycyjne szyszki są z mlekiem, a nasza wersja jest bezmleczna. Dodaliśmy także ekspandowanego prosa, a suszone owoce pełnią rolę cukru, którego nie dodaliśmy ani grama. Dzięki tym wszystkim „zabiegom” nasze szyszki z ryżu i prosa stanowią zdrową i smaczną przekąskę, odpowiednią dla osób uczulonych na mleko lub nietolerujących laktozy oraz dla tych, którzy dbają o figurę lub z innych powodów unikają cukru w swojej diecie.

Składniki:

Przygotowanie szyszek z ryżu i prosa:

W misce wymieszać ryż z prosem. Do garnka wlać sok i mleko kokosowe, wsypać pokrojone daktyle i śliwki, a następnie gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Masę zmiksować, dodać olej kokosowy i wymieszać, żeby olej się rozpuścił i połączył z masą daktylową. Następnie wsypać ryż z prosem i dokładnie wymieszać. Łyżeczką nabierać masę, kłaść na papier pergaminowy i zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne bezglutenowe ciastka:

szyszki

Szyszki z ryżu i prosa

 




Kaszkowiec kukurydziany (bez glutenu, mleka, jajek, soi)

Na pewno wielu z Was jadło „kaszkowca”. Tradycyjnie robi się go z herbatników i masy czekoladowej z kaszy manny. Bardzo łatwo można go „przerobić” na ciasto bezglutenowe, a nawet bezmleczne. Takim właśnie ciastem jest nasz kaszkowiec kukurydziany. Masę czekoladową robimy z dodatkiem kaszy kukurydzianej, a herbatniki pszenne zastępujemy bezglutenowymi. Jeśli nie mamy herbatników, możemy je zastąpić błyskawicznymi płatkami kukurydzianymi. Polecamy!

Składniki:

Spód:

Masa czekoladowa:

Wierzch:

Polewa:

  • 1 1/2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany nada kokosowego smaku)
  • 1 1/2 łyżki soku pomarańczowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu

Przygotowanie kaszkowca kukurydzianego:

Spód:

Rozpuścić olej, dodać sok i syrop z agawy, dokładnie wymieszać i połączyć z płatkami. Następnie wyłożyć do płaskiego naczynia lub foremki o wymiarach ok. 30x20cm.

Masa czekoladowa:

W misce wymieszać suche składniki: kaszę kukurydzianą, cukier, kakao lub karob i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wsypywać powoli suche składniki i ciągle mieszając gotować kilka minut. Dodać olej kokosowy i wymieszać, żeby się rozpuścił. Masę wyłożyć na spód z płatków, wyrównując powierzchnię.

Wierzch:

Płatki kukurydziane wysypać na masę kaszkową i polać polewą lub rozpuszczoną, gorzką czekoladą.

Polewa:

Rozpuścić olej kokosowy, dodać sok, cukier (ksylitol) i kakao (karob), dokładnie wymieszać. Wylać na płatki i wystudzić.

Smacznego!

UWAGA! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

dzien_matki3

Kaszkowiec kukurydziany

dzien_matki1

Kaszkowiec kukurydziany

 




Bezglutenowe babeczki czekoladowo – kokosowe (bez glutenu, mleka)

Babeczki – kto ich nie lubi? Osoby uczulone na kilka silnych alergenów na raz (np. na gluten, mleko i jajka), często rezygnują z wypiekania słodkości, gdyż trudno jest o takie przepisy, które nie zawierają wszystkich tych produktów. My wiemy, co to znaczy, dlatego też większość naszych przepisów nie zawiera glutenu i produktów odzwierzęcych, które tak często uczulają. Nasze bezglutenowe, wegańskie babeczki czekoladowo-kokosowe są pyszne, zdrowe i nie zawierają cholesterolu!

Składniki na bezglutenowe babeczki czekoladowo – kokosowe:

Składniki suche:

Składniki mokre:

Przygotowanie:

Mąki zmieszać razem. Dodać sodę, kakao, cukier i cukier waniliowy, ponownie wymieszać. Jedną płaską łyżkę łusek babki jajowej należy zmieszać z połową szklanki wody mineralnej, pozostawić do zgęstnienia. Wszystkie składniki mokre połączyć razem, dodać do pozostałych produktów. Uzyskaną masę rozkładać łyżką do formy muffinkowej lub papilotek. Piec ok. 20 minut (aż patyczek będzie suchy) w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

New_babeczki1

Bezglutenowe babeczki czekoladowo – kokosowe

 

New_babeczki

Bezglutenowe babeczki czekoladowo – kokosowe