Babeczki nadziewane (bez glutenu, mleka, jajek, drożdży)

W „tłusty czwartek” tradycyjnie je się pączki. Dla tych, którzy nie mogą ich jeść proponujemy pyszną alternatywę – wegańskie babeczki nadziewane czekoladą lub dżemem. Świetnie smakują i są bardzo proste w wykonaniu, nawet bez użycia miksera. Spróbujcie! 🙂

Składniki (na ok. 18 babeczek):

Przygotowanie babeczek nadziewanych:

Do dużej miski przesiewamy mąki i dodajemy wszystkie suche składniki. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko ryżowe i roztopiony, letni tłuszcz kokosowy i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę (2/3 tabliczki), ponownie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek na babeczki do 3/4 wysokości (jeśli mamy silikonowe, to nie trzeba ich natłuszczać). W przypadku dodawania dżemu, nakładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości foremek, dajemy małą łyżeczkę dżemu, a następnie uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Wystudzone babeczki wyjmujemy z foremek i smarujemy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Nasze babeczki nadziewane są już gotowe. 🙂

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

MUFFINKI-CZEKOLADA (3)

Babeczki nadziewane

MUFFINKI-MALINA (3)

Babeczki nadziewane

MUFFINKI-MALINA (1)

Babeczki nadziewane

 

 

 




Bezglutenowa tarta jagodowa (bez glutenu, mleka, drożdży)

Zainspirowani włoskimi crostatami postanowiliśmy zrobić wersję bezglutenową by przekonać się, czy będzie równie smaczna jak ta glutenowa. Postanowiliśmy także „upiększyć” nasze ciasto w stylu włoskim, co dodało mu uroku. Musimy także nieskromnie przyznać, że nasza bezglutenowa tarta jagodowa bardzo nam smakowała i „rozeszła się” w ekspresowym tempie. 🙂 My dodaliśmy marmoladę jagodową odnalezioną w spiżarni, ale można oczywiście dodać innej. We Włoszech bardzo popularna jest marmolada brzoskwiniowa.

Składniki:

Przygotowanie bezglutenowej tarty jagodowej:

Na początek należy przygotować dwie miski. Do pierwszej wsypać mąki oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Do drugiej wlać jajko oraz żółtko, dodać cukier i zacząć miksować. Stopniowo dodawać suche składniki. Kiedy ciasto zrobi się gęste, dodać oleju kokosowego i zacząć wyrabiać je rękami do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Z ciasta utworzyć kulę, włożyć np. do torebki foliowej lub zawinąć folią aluminiową i schować do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 2 części – większą (ok. 2/3 porcji) i mniejszą (ok. 1/3 porcji). Mniejszą część odłożyć z powrotem do lodówki, a tę większą wyłożyć na spód wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej do tarty). Następnie posmarować ciasto marmoladą lub dżemem. Na koniec rozwałkować resztę ciasta, ciąć nożem i powstałe paski delikatnie wyłożyć na ciasto (paski nie powinny być za cienkie, ponieważ mogą zacząć się rwać). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piec ok. 30 minut.

Smacznego!

TARTA3

Bezglutenowa tarta jagodowa

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

TARTA

Bezglutenowa tarta jagodowa

TARTA4

Bezglutenowa tarta jagodowa

 




Brzdąc bezglutenowy z kremem jaglanym (bez mleka, soi)

Jedliście kiedyś „brzdąca”? To jedno z naszych ulubionych ciast. Zrobiliśmy je dla Was w wersji bezglutenowej i bezmlecznej. Nie jest to wcale trudne! Do kremu użyliśmy kaszy jaglanej, która jak zwykle nas nie zawiodła. 🙂 Przez przypadek dodaliśmy do niego dużo kakao (4 czubate łyżki), dlatego jest bardziej czekoladowy niż tradycyjny, ale równie smaczny. Nasz brzdąc bezglutenowy z kremem jaglanym jest naprawdę przepyszny. Spróbujcie, a na pewno Wam zasmakuje!

Składniki:

Biszkopt:

Krem czekoladowy:

Przygotowanie brzdąca bezglutenowego z kremem jaglanym:

Biszkopt:

Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Ubić białka jajek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier lub ksylitol, aż piana będzie sztywna. Następnie dodać żółtka i znowu ubijać. Na koniec dokładać po trochu przesianą mieszaninę mąk z proszkiem do pieczenia i mieszać masę łyżką (nie mikserem, bo piana opada). Wyłożyć na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o rozmiarach 23×23 cm i piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Po ostygnięciu biszkopt przekroić, lekko nasączyć wodą z cytryną (nie więcej niż 1/3 szklanki płynu na dwie części, ale więcej polać dolną część biszkoptu).

Krem:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać i gotować z mlekiem roślinnym lub wodą, od czasu do czasu mieszając (około 15 minut). Ugotowaną kaszę odstawić, żeby trochę przestygła (ciepła kasza lepiej się miksuje). W osobnym naczyniu zmiksować margarynę, olej kokosowy z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Następnie dodawać stopniowo po 1 łyżce ugotowanej i schłodzonej kaszy. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli mamy mikser o słabej mocy, można do ciepłej kaszy dodać tłuszcze, mieszać, aż się rozpuszczą, a następnie dodawać resztę składników i miksować.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

ciastka-świeca2

Brzdąc bezglutenowy z kremem jaglanym

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

biszkopt na sucho

Brzdąc bezglutenowy




Bezglutenowe ciasteczka cynamonowe (bez pszenicy, mleka, jajek)

Któż nie lubi zapachu cynamonu? Chyba wszystkim smakują też wypieki z tą przyprawą, która rozgrzewa nas w chłodne dni. Dzisiaj proponujemy bezglutenowe ciasteczka cynamonowe. Jeśli jesteście uczuleni na cynamon, możecie go pominąć lub dodać łyżkę karobu czy kakao.

Składniki:

Przygotowanie bezglutenowych ciasteczek cynamonowych:

Zaczynamy od wykonania kisielu z siemienia lnianego. Następnie mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy mleko, dokładamy margarynę o temperaturze pokojowej i ostudzony kisiel z siemienia. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy, a następnie chłodzimy w lodówce przez około 1,5 do 2 godzin. Przekładamy masę na obsypaną mąką ryżową stolnicę i rozwałkowujemy porcjami na grubość kilku milimetrów. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.
Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciastka:

PIERNIKI-ALERGIA-POKARMOWA (5)

Bezglutenowe ciasteczka cynamonowe

PIERNIKI-ALERGIA-POKARMOWA (2)

Bezglutenowe ciasteczka cynamonowe

 




Kokosowe ptasie mleczko (bez mleka, jajek)

Nasze kolejne eksperymentowanie zakończyło się sukcesem. Powstała niezwykle smaczna alternatywa lubianego deseru – kokosowe ptasie mleczko. Można je kroić na kawałki lub podawać w pucharkach. Zamiast cukru można użyć ksylitolu, a sok z cytryny i wodę zastąpić innym kwaskowym sokiem (w tej samej ilości). Taki deser nie wymaga wiele pracy, a efekt jest wspaniały.

Składniki:

Przygotowanie kokosowego ptasiego mleczka:

Zagotować mleko kokosowe z wodą. Cukier, cukier cytrynowy, agar i pektynę dokładnie wymieszać w miseczce, a następnie powoli wsypywać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu 5-7 minut. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Wylać masę do płaskiego naczynia o wymiarach ok.12 x 20 cm i zostawić do ostygnięcia. Ostudzoną masę pokroić na kawałki, zanurzać w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, a następnie kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia tackę lub foremkę. Po wystudzeniu ptasie mleczko jest gotowe. Należy je przechowywać w lodówce.

*My użyliśmy czekolady gorzkiej (jest dosyć intensywna w smaku), ale można też użyć czekolady o smaku mlecznym słodzonej ksylitolem.

Smacznego!

PTASIE_MLECZKO_CUKIER_CYTRYNOWY_AGAR_MLECZKO_KOKOSOWE_GORZKA_CZEKOLADA_ALERGIA_POKARMOWA (6)

Kokosowe ptasie mleczko

PTASIE_MLECZKO_CUKIER_CYTRYNOWY_AGAR_MLECZKO_KOKOSOWE_GORZKA_CZEKOLADA_ALERGIA_POKARMOWA (4)

Kokosowe ptasie mleczko




Kruche ślimaczki z daktylami (bez glutenu, mleka, jaj)

W sprzedaży jest wiele rodzajów bezglutenowych ciastek, jednak ciężko jest znaleźć ciastka bez jajek czy soi. Na nasz przepis na kruche ślimaczki z daktylami i kokosem ucieszą się zapewne ci z Was, którzy mają wiele ograniczeń w diecie. Wymagają one trochę pracy, ale czasami warto poświęcić trochę czasu, żeby zrobić coś pysznego. Oczywiście możecie modyfikować skład nadzienia lub dać zupełnie inne. Mamy nadzieję, że Was zainspirujemy. 🙂

Składniki na kruche ślimaczki z daktylami:

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie:

Przygotowanie kruchych ślimaczków:

Przygotowanie nadzienia:
Zaczynamy od zrobienia nadzienia do ciastek. Daktyle drobno kroimy, a następnie zalewamy podaną ilością wody i gotujemy ok. 20 minut. Następnie miksujemy, dodajemy mąkę kokosową oraz kakao (lub karob), dokładnie miksujemy i studzimy. Po wystudzeniu masa powinna być dość gęsta, ale nie twarda, żeby dała się rozsmarowywać na cieście. Jeśli nadzienie jest za suche, dodajemy trochę przegotowanej wody.

Przygotowanie ciasta:
Mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, drożdże, cukier waniliowy oraz sól. Dokładnie mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy mleko ryżowe i dokładamy margarynę o temperaturze pokojowej i ostudzony kisiel z babki jajowatej. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ciasto na dwie części, to samo robimy z nadzieniem. Na stolnicę wysypaną odrobiną mąki (kukurydzianej lub ryżowej) wykładamy jedną porcję ciasta, formujemy rulon, a następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Nakładamy nadzienie i zwijamy. Otrzymaną roladkę kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (nie za blisko, bo ciastka jeszcze urosną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy drugą porcję ciastek.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciastka:

ROLADKA_DAKTYLOWA_Z_WIÓRKAMI_KOKOSOWYMI_ALERGIA_POKARMOWA (3)

Kruche ślimaczki z daktylami i kokosem

ROLADKA_DAKTYLOWA_Z_WIÓRKAMI_KOKOSOWYMI_ALERGIA_POKARMOWA (4)

Kruche ślimaczki z daktylami i kokosem




Bezglutenowa szarlotka sypana (bez glutenu, mleka, jajek)

Jesień to czas, w którym mamy szczególną ochotę na szarlotki. Mamy do wyboru wiele pysznych rodzajów pachnących jabłek, które jemy świeże, ale nie tylko. Warto z nich zrobić szarlotkę lub mus jabłkowy na zimę. Nasza świetna bezglutenowa szarlotka sypana to jesienny wypiek, który bardzo szybko się robi i jest wyśmienity. Warto dodać, że nie zawiera także mleka i jajek, co jest jej kolejnym atutem. Jest bezglutenowa i wegańska – idealna dla alergików i wegan. Spróbujcie!

Składniki:

Przygotowanie szarlotki sypanej:

Kaszę jaglaną przepłukać, odsączyć i osuszyć na ściereczce, a następnie zmielić w młynku do kawy na drobny grysik. Wszystkie suche składniki wymieszać i podzielić na trzy równe części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon i wymieszać oraz podzielić na dwie części. Do natłuszczonej i posypanej mąką okrągłej formy przekładać na przemian warstwę suchą i jabłka. Na wierzch wyłożyć pokrojoną na małe kawałki margarynę. Piec co najmniej godzinę w temperaturze 190°C.

Nasza bezglutenowa szarlotka sypana świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

SZARLOTKA

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

SZARLOTKA4

Szarlotka sypana




Jaglane brownie bez pieczenia (bez cukru, glutenu, mleka, jajek)

Nasza kolejna propozycja – jaglane brownie bez pieczenia – jest pyszną alternatywą dla tego tradycyjnego. Jego główną zaletą jest to, że nie dodaliśmy do niego cukru i że bardzo łatwo go wykonać. Uczulonym na kakao proponujemy zamienić kakao na karob.

Składniki:

Składniki na masę:

Składniki na polewę:

Przygotowanie jaglanego brownie bez pieczenia:

Przygotowanie masy:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sitku, aż woda będzie czysta. Odstawić do odsączenia. Daktyle drobno pokroić, zalać wrzątkiem (podaną ilością wody) i odstawić na ok. 15 minut. Zagotować wodę na kaszę, wsypać kaszę i daktyle razem z płynem (z wodą od daktyli). Gotować na małym ogniu do miękkości kaszy (ok. 20 minut), a następnie dodać kakao i olej kokosowy. Całość zmiksować i wyłożyć do płaskiego naczynia (15x22cm).

Przygotowanie polewy:

Daktyle drobno pokroić, zalać wodą i gotować na małym ogniu, do momentu aż daktyle wchłoną całą wodę. Dodać czubatą łyżkę oleju kokosowego i kakao, a następnie zmiksować. Na masę jaglaną wyłożyć polewę.

Smacznego!

UWAGA! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

CIASTO_KASZA_JAGLANA_DAKTYLE_GOJI_WIÓRKI_KOKOSOWE_3

Jaglane brownie bez pieczenia




Owocowy budyń z teff (bez glutenu, pszenicy, mleka)

Teff – lubimy go używać w naszej kuchni, bo jest świetnym zamiennikiem zbóż zawierających gluten. Ponadto jest bogaty w wiele składników odżywczych, tak ważnych na diecie bezglutenowej. Tym razem zdecydowaliśmy się zrobić z niego deser – owocowy budyń z teff.

Składniki (na 3 małe porcje):

Przygotowanie budyniu:

Zagotować mleko i wsypać płatki. Gotować chwilę ciągle mieszając. Odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie zmiksować z pokrojonymi owocami i sokiem z cytryny. Można dodać trochę cukru waniliowego.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na desery i budynie bezmleczne:

 

BUDYŃ_PŁATKI_TEFF_NEKTARYNKA_1

Owocowy budyń z teff

 

BUDYŃ_PŁATKI_TEFF_NEKTARYNKA_4

Owocowy budyń z teff




Kakaowe ciasto gryczane z bakaliami (bez cukru, glutenu, mleka)

Nasz zespół to prawie sami alergicy. Nie wszyscy jednak są uczuleni na to samo. Wiemy, że również i Wy oczekujecie czasem na mniej „skrajne” przepisy. Dzisiaj więc coś dla tych, którzy mogą m.in. jaja – świetne kakaowe ciasto gryczane z bakaliami. Spróbujcie, bo jest pyszne! 🙂

Składniki:

Przygotowanie kakaowego ciasta gryczanego z bakaliami:

Wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dodać olej, jaja oraz jogurt sojowy i wszystko wymieszać mikserem. Ważne, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, ponieważ jeśli są zimne, podczas mieszania olej robi się twardy przez to ciężko jest dokładnie wszystko połączyć. Pod koniec mieszania dodać żurawinę i orzechy. Wyłożyć na wysmarowaną olejem kokosowym okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.

Można podawać z konfiturą owocową lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

Polecamy także inne przepisy na bezglutenowe ciasta:

CIASTO_BEZGLUTENOWE_Z_ORZECHAMI_WŁOSKIMI_I_ŻURAWINĄ_3

Kakaowe ciasto gryczane z bakaliami

CIASTO_BEZGLUTENOWE_Z_ORZECHAMI_WŁOSKIMI_I_ŻURAWINĄ_2

Kakaowe ciasto gryczane z bakaliami