Wegański murzynek bez glutenu i pszenicy

Nasze eksperymenty w kuchni zaowocowały powstaniem nowego przepisu. 🙂 Jest to wegański murzynek bez glutenu i pszenicy. Ciasto to nie zawiera więc jajek i mleka zwierzęcego. Kto stosuje dietę bezglutenową pozbawioną tych składników ten wie, że trzeba trochę „pokombinować”, żeby powstał produkt o pożądanym smaku i konsystencji. 😉 Nasz wegański murzynek bez glutenu i pszenicy jest pyszny oraz niezwykle łatwy do wykonania. Nie potrzeba nawet wyjmować miksera. Można oczywiście wykorzystać go do zrobienia tego ciasta, ale nie skróci to znacząco czasu naszej pracy. Po prostu suche składniki mieszamy z mokrymi i gotowe. 🙂 Możemy upieczonego i ostudzonego murzynka polać roztopioną bezmleczną czekoladą lub samodzielnie wykonaną polewą czekoladową, na którą również znajdziecie przepis poniżej. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam nasz wegański murzynek bez glutenu. To ciasto nadaje się na każdą okazję. Smacznego! 🙂

Składniki suche:

Składniki mokre:

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100g margaryny bezmlecznej (u nas Alsan)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżki mleka sojowego

 

Przygotowanie ciasta wegański murzynek:

Do dużej miski przesiać mąki, siemię lniane, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Wsypać cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wlać składniki mokre: mleko sojowe, olej, ocet jabłkowy oraz powidła śliwkowe. Ponownie mieszać do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlać do małej, okrągłej foremki o średnicy 21cm (można użyć większej, ale nie mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec murzynka w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.

Przygotowanie polewy kakaowej:

Margarynę roztopić w garnku, dodać kakao, przesiany cukier puder i mleko sojowe. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, ale nie gotować. Przełożyć polewę na wystudzone ciasto i udekorować dowolnymi dodatkami (u nas drylowane wiśnie).

Smacznego!

UWAGA! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!




Szarlotka sypana owsiana (bez glutenu, mleka, jajek)

Szarlotki i inne ciasta z jabłkami należą do ulubionych i najbardziej popularnych deserów o tej porze roku. Mamy więc dla Was kolejną propozycję na łatwe i pyszne ciasto – szarlotkę sypaną owsianą. Jest to prosty przepis na wegańską i bezglutenową szarlotkę, która świetnie smakuje z ubitą „śmietanką” kokosową. Jeżeli nie używacie cukru, możecie go zastąpić erytrytolem lub ksylitolem. Szarlotka sypana owsiana sprawdzi się na każdą okazję. Jeśli lubicie, możecie dodać do jabłek cynamon. Naszym zdaniem świetnie smakuje nawet bez tej przyprawy. Nie każdy ją lubi i może używać. Spróbujcie naszego ciasta – szarlotka sypana owsiana. 🙂

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej białej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 200g zimnej margaryny bezmlecznej (u nas Alsan)

Przygotowanie szarlotki sypanej:

Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąki, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie suche składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przygotowujemy okrągłą formę do pieczenia. Można ją wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą lub ryżową albo wyłożyć papierem do pieczenia. Suchą masę dzielimy na 3 części (po jednej czubatej szklance każda) a jabłka na dwie części. Na dno tortownicy o średnicy około 28 cm wysypujemy pierwszą porcję suchych składników, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Następnie przekładamy równomiernie połowę jabłek i lekko ugniatamy. Na jabłka rozsypujemy drugą szklankę suchych produktów i wykładamy na nie drugą porcję jabłek. Na koniec dajemy trzecią porcję mieszaniny suchych składników oraz zimną margarynę pokrojoną na małe kawałki. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 190 stopni około 1 godziny 15 minut.

Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

 




Piernik doskonały (bez glutenu, mleka, jajek)

Przedstawiamy Wam dzisiaj piernik doskonały bez glutenu, mleka i jajek. Jest to nasze najnowsze ciasto, które stało się ostatnio ulubionym wypiekiem naszej ekipy. Piernik doskonały jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a do tego smakuje rewelacyjnie. 🙂 Do wykonania tego ciasta nie potrzebujecie miksera, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Piernik doskonały zawsze się udaje, jest delikatny, wilgotny i pyszny! 🙂 Smakuje świetnie nawet bez dodatków, ale można go posypać cukrem pudrem, polać roztopioną bezmleczną czekoladą lub samodzielnie wykonaną polewą czekoladową. Podajemy na nią łatwy przepis. Mamy nadzieję, że polubicie nasz piernik doskonały i będzie on częstym gościem na Waszych stołach. Smacznego! 🙂

Składniki suche:

1/2 szklanki mąki owsianej

1/2 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki mąki jaglanej

1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego złotego

3/4 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego

2 łyżeczki przyprawy do pierników

1 czubata łyżeczka kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:

60g dojrzałego banana bez skóry

1 szklanka mleka sojowego naturalnego (o temperaturze pokojowej)

1/3 szklanki oleju

1 łyżka octu jabłkowego

Składniki na polewę czekoladową:

100g margaryny bezmlecznej (u nas Alsan)

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki kakao

2 łyżki mleka sojowego

Sposób przygotowania ciasta:

Do miski przesiać mąki, a następnie dodać kakao, przyprawę do piernika, zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę. Dodać również cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodajemy mokre: mleko o temperaturze pokojowej, olej, ocet jabłkowy oraz rozgniecionego widelcem banana. Mieszamy do połączenia składników na jednolitą masę. Przekładamy do podłużnej foremki (24×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy piernik w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu piernik smarujemy polewą czekoladową. Wierzch można posypać posiekanymi orzechami (u nas nerkowce), wiórkami kokosowymi lub suszonymi owocami, np. rodzynkami czy żurawiną.

Przygotowanie polewy kakaowej:

Margarynę roztopić w garnku, dodać kakao, przesiany cukier puder i mleko sojowe. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, ale nie gotować.

UWAGA! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!




Bezglutenowa babka czekoladowa (bez pszenicy, mleka, jajek)

Dzisiaj mamy coś super –  bezglutenowa babka czekoladowa bez mleka i jajek czeka, abyście jej wypróbowali :).Przepis jest bardzo łatwy. 🙂 Nietypowym składnikiem jest w tutaj ugotowana, biała fasola. 🙂 Bez obaw, naprawdę jest niewyczuwalna, a wzbogaca wypiek o cenne składniki odżywcze. Fasola to bogate źródło białka i błonnika. Zawiera ona również cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, selen, cynk i miedź. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B6, kwas foliowy).  Warto więc uwzględnić to warzywo strączkowe w swojej diecie. Jak się okazuje, sprawdza się ono również w deserach. Mamy nadzieję, że polubicie naszą bezglutenową babkę czekoladową, bo jest naprawdę pyszna:) A więc do dzieła!

Składniki suche:

Składniki mokre:

Bezglutenowa babka czekoladowa

Przygotowanie –  bezglutenowa babka czekoladowa:

Wszystkie mąki, kakao oraz sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy. Suche składniki starannie mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy fasolę z gorącą wodą (jeśli fasola jest ciepła, woda nie musi być gorąca), dodajemy pozostałe mokre składniki.  Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy lub miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do okrągłej foremki z kominem (średnica około 23 cm), którą należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką (np. gryczaną). Babkę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę studzimy przez jakiś czas w foremce, w której się piekła. Później delikatnie wyjmujemy. Po wystudzeniu babkę możemy polukrować, polać roztopioną, bezmleczną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!




Kruche rogaliki bezglutenowe (bez mleka, jajek, drożdży)

Dzisiaj proponujemy Wam przepis na bezglutenowe, kruche rogaliki. Jest to fajna alternatywa dla osób na diecie eliminacyjnej. Rogaliki są zrobione bez dodatku drożdży i proszku do pieczenia. Przygotowanie rogalików wydaje się czasochłonne, ale jest to fajny deser na każdą okazję, dlatego warto poświęcić na to czas. Możecie również użyć innego nadzienia niż proponowane przez nas. Z tego przepisu wychodzą 24 małe rogaliki. Jeżeli macie ochotę, wypróbujcie też przepis na bezglutenowe rogale a’la Marcińskie. Polecamy! 🙂

Składniki na ciasto:

Nadzienie:

  • 50g orzechów nerkowca
  • 2 1/2 łyżki wiórków kokosowych (czubate)
  • 1/2 szklanki gęstego musu jabłkowego (zmiksowanego)
  • ewentualnie trochę cukru

Na wierzch:

  • mleko kokosowe do posmarowania rogalików
  • posiekane orzechy nerkowca (do posypania)

Przygotowanie nadzienia:

Zaczynamy od przygotowania nadzienia, ponieważ masa potrzebuje trochę czasu, żeby się zagęścić. Mielimy orzechy nerkowca na mąkę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę na około 2 godziny.

Przygotowanie ciasta:

Do dużej miski przesiewamy mąki, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie dodajemy przetartego przez praskę lub sitko ziemniaka, jogurt oraz pokrojoną w małą kostkę zimną margarynę. Wyrabiamy ciasto rękoma do połączenia składników. Lepimy z ciasta kulę, zawijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce co najmniej 1 godzinę. Ciasto może się trochę przyklejać do rąk, ale po schłodzeniu nie jest ono już tak lepkie. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część kładziemy na stolnicę wysypaną mąką kukurydzianą, drugą chowamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na kształt koła o średnicy około 25 cm (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Dzielimy na 12 części. Na szerszą część nakładamy małą łyżeczkę nadzienia i zwijamy delikatnie, podważając nożem (ciasto jest dość delikatne) w kierunku węższej części. Boki rogalików lekko zaginamy i kładziemy na wyłożoną papierem blachę. Za pomocą pędzelka smarujemy rogaliki mlekiem kokosowym i posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Tak postępujemy z resztą ciasta. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!

 




Ciasto kruche ze śliwkami (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek)

Dzisiaj proponujemy Wam świetny jesienny deser – ciasto kruche ze śliwkami. Te smaczne owoce zawierają m.in. witaminy A, B, C, E oraz składniki mineralne – wapń, magnez, potas, fosfor i żelazo. Cenne składniki śliwek to także polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne i błonnik poprawiający perystaltykę jelit. Jedzcie je więc przede wszystkim na surowo, ale warto wykorzystać śliwki również do ciast i deserów.  Nasze ciasto kruche ze śliwkami jest pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Ponadto, nie zawiera proszku do pieczenia ani sody. Cukier możecie zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. A więc do dzieła!

Składniki:

Przygotowanie:

Umyte śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki lub ósemki (jeśli są bardzo duże). Następnie posypujemy je cynamonem i mieszamy (niezbyt słodkie owoce można trochę posłodzić). Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną na kawałki zimną margarynę. Palcami łączymy suche składniki z margaryną do uzyskania jednolitej masy (nie powinno to trwać zbyt długo, bo masa zrobi się za miękka). Foremkę o średnicy około 27 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie 2/3 ciasta kładziemy na spód (wylepiamy palcami). Na warstwę ciasta wykładamy śliwki, lekko ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch kładziemy resztę ciasta (jak kruszonkę). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!




Szarlotka jaglano – ryżowa z kruszonką (bez glutenu, mleka, jajek)

Szarlotka to ciasto, które chyba wszyscy lubią. Dzisiaj prezentujemy nasz nowy przepis – szarlotkę jaglano – ryżową z kruszonką, która króluje ostatnio na naszych stołach . Ten niezwykle prosty przepis zawsze się udaje. I ten zapach, który się unosi w domu podczas pieczenia tego ciasta… Szarlotka jaglano – ryżowa z kruszonką sprawdzi się również na specjalne okazje. Bez obaw możecie je serwować gościom, bo zajadają się nią nie tylko bezglutenowcy!

Składniki:

Szarlotka jaglano-ryżowa z kruszonką

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, można trochę posłodzić. Mąki przesiać do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną na kawałki zimną margarynę. Palcami połączyć suche składniki z margaryną do uzyskania jednolitej masy (nie powinno to trwać zbyt długo, bo masa zrobi się za miękka). Foremkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie 2/3 ciasta kładziemy na spód (wylepiamy palcami). Na warstwę ciasta wykładamy jabłka, lekko ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch kładziemy małe kawałki ciasta (jak kruszonkę). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Smacznego!

 

 

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!




Bezglutenowa babka brzoskwiniowa (bez pszenicy, mleka, jajek)

Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na łatwą bezglutenową babkę brzoskwiniową, która nie zawiera mleka i jajek (jak większość naszych przepisów). Taki wypiek to wyzwanie, ale my lubimy trudne zadania. Nie chcemy przy tym spędzać długich godzin na przyrządzaniu smakołyków, więc tworzymy przepisy najprostsze, jak tylko się da. A więc do dzieła!

Składniki suche:

Składniki mokre:

Przygotowanie – bezglutenowa babka brzoskwiniowa:

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, cukier waniliowy, łuskę babki jajowatej, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, a następnie wlewamy mleko kokosowe, wodę, olej i ocet jabłkowy. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, łączymy z pokrojonymi brzoskwiniami i ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto do okrągłej foremki z kominem (średnica około 23 cm). Babkę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę studzimy przez jakiś czas w foremce, w której się piekła. Później delikatnie wyjmujemy, a po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą bezmleczną z dodatkiem margaryny. Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!




Babeczki jaglano–owsiane (bez glutenu, mleka, jajek)

Mamy dla Was kolejny przepis na bezglutenowy deser. Babeczki jaglano-owsiane nie zawierają jaj i mleka zwierzęcego. Robi się je po prostu błyskawicznie. 🙂 U nas stały się ostatnio hitem! 🙂 A jak smakują? Spróbujcie sami! 🙂

Składniki:

Suche:

Mokre:

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia, dodajemy cukier i cukier cytrynowy/waniliowy. Suche składniki dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy mleko kokosowe i olej. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę przekładamy do foremek na babeczki (najlepiej najpierw do papierowych) do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 180 st. C około 15-20 min. Z podanej ilości ciasta otrzymamy około 12 babeczek (foremki są różnej wielkości). Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!




Torcik czekoladowy z budyniem (bez glutenu, mleka, jajek)

Ciasta czekoladowe są serwowane na różne okazje. Możecie też zrobić łatwy torcik czekoladowy z budyniem, który nie zawiera glutenu, mleka i jajka. To naprawdę proste i pyszne ciasto, do przygotowania którego nie potrzebujecie nawet wyjmować miksera! 🙂 Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, kiedy nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie deseru. Polecamy! 🙂

Składniki suche:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej białej
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki/skrobi kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (Amylon)
  • 1 czubata łyżka i 1/2 kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 3/4 szklanki jogurtu sojowego naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki oleju

Na wierzch:

  • 1 budyń waniliowy (na pół litra mleka)
  • 1 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • starta lub posiekana gorzka czekolada

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąki, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać a następnie dołożyć mokre produkty. Mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i obsypanej mąką foremki o średnicy 22 cm. Piec około30 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu wyłożyć na wierzch ciasta ugotowany, gorący budyń. Zimne ciasto posypać gorzką czekoladą. Smacznego!

Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!