Nietolerancję histaminy nazywa się pseudoalergią. Co to jest histamina i dlaczego tak ważne jest wiedzieć, kiedy organizm ma z nią kłopot? Histamina to substancja, która w odpowiedniej ilości jest dla ...
admin
171797 wyświetleń
8
polubień
lut 27, 2014
Udostępnij
Na pytania dotyczące alergii IgG zależnej typu 3. odpowiada nasz ekspert z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu – dr Patrycja Szachta Na początek prosimy o kilka słów wyjaśnienia, co to w o ...
24178 wyświetleń
1
polubień
lut 27, 2014
Udostępnij
Ważne jest, aby wyjaśnić co kryje się pod pojęciami alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa. Na pytania dotyczące różnic między nietolerancją a alergią odpowiada nasz ekspert z Instytutu Mikroekol ...
54960 wyświetleń
1
polubień
lut 25, 2014
Udostępnij
Alergia u niemowlaka – początki Największym zaskoczeniem dla Nas rodziców jest diagnoza pediatry czy alergologa, że ten nasz mały bobas na rękach ma alergię pokarmową. Wtedy każdy się zastanawia ...
14774 wyświetleń
1
polubień
lut 24, 2014
Udostępnij
Testy na alergię to bardzo obszerny temat. Wybór rodzajów i placówek które je wykonują jest duży. Są jeszcze testy domowe. Które wybrać? O co pytać w laboratorium? Na pytania dotyczące testów na alerg ...
213750 wyświetleń
9
polubień
lut 23, 2014
Udostępnij
Gluten – coraz więcej osób rezygnuje z glutenu w swojej diecie. Najczęściej jest to spowodowane nietolerancją tego składnika. Objawy związane z glutenem mogą występować w różnym nasileniu i formie: ja ...
28463 wyświetleń
0
polubień
lut 20, 2014
Udostępnij
W przypadku bardzo nasilonej alergii i zawsze w celiakii, ważne jest ścisłe przestrzeganie pewnych zasad w kuchni, ponieważ nawet mała domieszka szkodliwego dla danej osoby produktu może się okazać dl ...
3828 wyświetleń
0
polubień
lut 19, 2014
Udostępnij
Cukier brzozowy – ksylitol – jest coraz bardziej znany i częściej wybierany przez społeczeństwo. Jest dobrą alternatywą dla zwykłego, białego cukru, który silnie uzależnia oraz powoduje se ...
admin
9848 wyświetleń
0
polubień
lut 17, 2014
Udostępnij
Wydaje ci się, że rezygnacja z cukru jest niemożliwa, albo bardzo trudna? Pewnie tak, jeśli przywykłeś do gotowych produktów, które często zawierają cukier lub, co gorsza, syrop glukozowo-fruktozowy. ...
admin
13806 wyświetleń
0
polubień
lut 17, 2014
Udostępnij
Celiakia – podstawowe informacje Celiakia – z taką diagnozą spotyka się coraz więcej osób. Droga od objawów do diagnozy jest często długa i ciężka, ale pocieszające jest to, że wprowadzenie oraz ...
admin
14973 wyświetleń
0
polubień
lut 16, 2014
Udostępnij