Alergia pokarmowa a układ oddechowy

image_pdfimage_print

Alergia pokarmowa a układ oddechowy. Co ma wspólnego jedno z drugim? – ktoś mógłby zapytać. Objawy alergiczne w układzie oddechowym są częścią wielu reakcji w organizmie. Co ciekawe, mogą one być wywołane nie tylko przez alergeny wziewne, ale też pokarmowe. Wpływ pokarmów na układ oddechowy następuje bezpośrednio – drogą wziewną, lub/i pośrednio, kiedy z przewodu pokarmowego alergeny dostają się do układu krążenia. Niekorzystne reakcje spotyka się w każdej części anatomicznej tego układu.

Najczęstsze choroby alergiczne układu oddechowego

  • astma oskrzelowa, która może prowadzić nawet do zagrożenia życia
  • zapalenie oskrzeli
  • zapalenie płuc
  • alergiczny nieżyt nosa
  • zapalenie gardła, krtani i migdałków podniebiennych

Pokarmy a układ oddechowy

Do najczęstszych alergenów pokarmowych mających wpływ na powstanie chorób alergicznych w układzie oddechowym zalicza się:

  • mleko (link do artykułu znajdziesz tutaj)
  • jaja (link do artykułu znajdziesz tutaj)
  • zboża
  • ryby
  • fasolę
  • ziemniaki
  • orzechy

Podobne symptomy, różne choroby

Należy wspomnieć, że objawy alergii trzeba odróżnić od innych chorób tego układu. Podobne symptomy mogą występować przy:

  • infekcjach wirusowych, bakteryjnych, pierwotniakowych
  • robaczycy (glista ludzka)
  • refluksie żołądkowo – przełykowym
  • reakcjach niealergicznych spowodowanych lekami (np. w zespole nietolerancji aspiryny)
  • wdychaniu lub spożywaniu z pokarmem różnych związków chemicznych
  • nowotworach

Trzeba więc obowiązkowo udać się do lekarza, żeby zlecił odpowiednie badania i postawił właściwą diagnozę. Nie można eliminować z diety pokarmów, zanim nie będzie pewności, że to rzeczywiście alergia. Może się także okazać, że występują u nas reakcje opóźnione – IgE – niezależne. Wówczas należy wykonać testy z krwi na przeciwciała IgG.

Wiesława Skrzypczak – dietetyk

1. Bogdan Romański, Zbigniew Bartuzi, „Alergia i nietolerancja pokarmów”, Wydawnictwo naukowe „Śląsk”, Katowice – Warszawa 2004
2. Danuta Myłek, „Alergie”, Wydawnictwo W.A.B. Warszawa 2010
3. Zbigniew Bartuzi, „Kliniczne zespoły alergii pokarmowej” [w] „Alergia, choroby alergiczne, astma” tom II, pod red. Andrzeja M. Fala, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011

 

comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita