Alergia pokarmowa a układ oddechowy. Co ma wspólnego jedno z drugim? – ktoś mógłby zapytać. Objawy alergiczne w układzie oddechowym są częścią wielu reakcji w organizmie. Co ciekawe, mogą one być wywołane nie tylko przez alergeny wziewne, ale też pokarmowe. Wpływ pokarmów na układ oddechowy następuje bezpośrednio – drogą wziewną, lub/i pośrednio, kiedy z przewodu pokarmowego alergeny dostają się do układu krążenia. Niekorzystne reakcje spotyka się w każdej części anatomicznej tego układu.
Najczęstsze choroby alergiczne układu oddechowego
- astma oskrzelowa, która może prowadzić nawet do zagrożenia życia
- zapalenie oskrzeli
- zapalenie płuc
- alergiczny nieżyt nosa
- zapalenie gardła, krtani i migdałków podniebiennych
Pokarmy a układ oddechowy
Do najczęstszych alergenów pokarmowych mających wpływ na powstanie chorób alergicznych w układzie oddechowym zalicza się:
- mleko (link do artykułu znajdziesz tutaj)
- jaja (link do artykułu znajdziesz tutaj)
- zboża
- ryby
- fasolę
- ziemniaki
- orzechy
Podobne symptomy, różne choroby
Należy wspomnieć, że objawy alergii trzeba odróżnić od innych chorób tego układu. Podobne symptomy mogą występować przy:
- infekcjach wirusowych, bakteryjnych, pierwotniakowych
- robaczycy (glista ludzka)
- refluksie żołądkowo – przełykowym
- reakcjach niealergicznych spowodowanych lekami (np. w zespole nietolerancji aspiryny)
- wdychaniu lub spożywaniu z pokarmem różnych związków chemicznych
- nowotworach
Trzeba więc obowiązkowo udać się do lekarza, żeby zlecił odpowiednie badania i postawił właściwą diagnozę. Nie można eliminować z diety pokarmów, zanim nie będzie pewności, że to rzeczywiście alergia. Może się także okazać, że występują u nas reakcje opóźnione – IgE – niezależne. Wówczas należy wykonać testy z krwi na przeciwciała IgG.
Wiesława Skrzypczak – dietetyk
1. Bogdan Romański, Zbigniew Bartuzi, „Alergia i nietolerancja pokarmów”, Wydawnictwo naukowe „Śląsk”, Katowice – Warszawa 2004
2. Danuta Myłek, „Alergie”, Wydawnictwo W.A.B. Warszawa 2010
3. Zbigniew Bartuzi, „Kliniczne zespoły alergii pokarmowej” [w] „Alergia, choroby alergiczne, astma” tom II, pod red. Andrzeja M. Fala, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011
comments powered by HyperComments