Tofu ma trochę jajeczny smak. Nawet w konsystencji przypomina białko jajka. Orzechy nerkowca po zmieleniu są ziarniste i lepkie – trochę jak żółtko. Jeśli dodać do tego trochę mleka roślinnego to otrzymamy pastę, która w konsystencji przypomina pastę z jajka. Do tego przyprawy, natka pietruszki, koperek i zapomnimy, że na talerzu mamy tofu, a nie jajko… Coś dla osób z alergią na jajka lub na diecie wegańskiej.
Kilka słów o tofu – często wzbudza ono mieszane uczucia. Ale akurat w tym przypadku jego specyficzny smak sprawdza się w 100%. Ważne, żeby ser tofu był świeży.
Dla wzmocnienia efektu zapachu i smaku jajek, można użyć soli himalajskiej czarnej, która bardzo je przypomina.
Składniki:
- 100 g tofu naturalnego
- 50 g namoczonych (najlepiej przez noc) orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (może być sojowe, ryżowe)
- sól himalajska czarna
- pieprz
- sok z cytryny.
- kurkuma (Jeśli chcemy uzyskać dodatkowo kolor jajeczny, możemy dodać odrobinę kurkumy.)
- niepełna łyżeczka octu winnego
- drobno pokrojony koperek i natka pietruszki (może być też szczypiorek)
Przygotowanie pasty (opisane w krokach):
KROK 1. Tofu, orzechy i mleko umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję
KROK 2. Dodajemy pokrojone zioła i miksujemy przez chwilę.
KROK 3. Dodajemy przyprawy – najlepiej stopniowo, aż uzyskamy odpowiadający nam smak.
Polecamy także przepisy na inne pasty do chleba:
Na słodko:
- Migdałowy serek waniliowy
- Twarożek z orzechów nerkowca na słodko
- Serek żurawinowy
- Krem czekoladowo – daktylowy
- Krem – śmietanka z nerkowców
Na słono:
- Masełko lniano – kokosowe
- Pasta marchewkowo – sezamowa z suszonymi pomidorami
- Pasta z bobu
- Wegański ser z cieciorki
- Pasta na chleb ze słonecznika
comments powered by HyperComments