Knedle jaglane ze śliwkami (bez glutenu, mleka, jajek)

image_pdfimage_print

Lato to czas, kiedy warto wykorzystywać owoce na wiele sposobów. My mamy dla Was przepis na pyszne knedle jaglane ze śliwkami. Oczywiście możecie użyć do nadziewania również innych sezonowych owoców. W zimie mogą to być owoce mrożone. Chętnie będą je zajadać nie tylko osoby na diecie bezglutenowej. 🙂

Składniki (na około 13 – 14 sztuk):

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sicie i odsączyć. Następnie ugotować na małym ogniu w podanej ilości wody z dodatkiem mleka migdałowego i szczypty soli. Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia, na co najmniej jedną godzinę (powinna być ciepła, gdyż lepiej się wtedy miksuje). Po tym czasie kaszę zblendować, dodać mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie umyć śliwki i usunąć pestki. Otwarte śliwki oprószyć cynamonem. Masę na knedle przełożyć na wysypaną mąką ryżową stolnicę i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawać kółka (jak przy pierogach) i kłaść na nie wydrążone śliwki (złożone dwie połówki). Na wierzch położyć drugie kółko, zlepić oraz uformować kulę (ręce obsypywać mąką, żeby ciasto się do nich nie przyklejało). Na wrzącą, lekko osoloną wodę kłaść knedle, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu. Podawać lekko oprószone cukrem pudrem, ksylitolem, erytrytolem lub z dozwolonym jogurtem czy sosem owocowym. Smacznego!

comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita