Na wyjątkowe okazje często serwuje się torty. Dzień Matki to oczywiście świetny moment na taki deser! Proponujemy więc torcik z kremem czekoladowym w kształcie serca, który oczywiście nie zawiera najczęstszych alergenów, czyli pszenicy, glutenu, mleka i jajek. Mamy nadzieję, że Wam też zasmakuje. 🙂
Składniki na ciasto:
Suche:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej białej
- 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można też dać samą ryżową, czyli 1 szklankę)
- 1 szklanka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej, ale wtedy ciasto jest mniej wilgotne)
- 1/2 szklanki miałkiej mąki kokosowej
- 1 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego jasnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Mokre:
- 1 szklanka jogurtu sojowego naturalnego lub waniliowego (wtedy użyć mniej cukru)
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Składniki na krem:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 100g orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki kakao
- szczypta soli himalajskiej różowej
- 2 czubate łyżki stałego oleju kokosowego
Dodatkowo : konfitura morelowa niskosłodzona lub inna (wg uznania)
Przygotowanie ciasta:
Mąki przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, po czym dodać mokre składniki i wszystko zmiksować lub mieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do nasmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u nas w kształcie serca). Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni. Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i cienko posmarować konfiturą.
Przygotowanie kremu:
Orzechy namoczyć w przegotowanej wodzie na co najmniej 8 godzin. Kaszę dokładnie wypłukać na sicie zimną wodą i ugotować ze szczyptą soli w podanej ilości wody. Do przestudzonej (ale ciepłej) kaszy dodać odcedzone orzechy i pozostałe składniki, a następnie dokładnie zmiksować. Połowę masy wyłożyć na jedną połowę ciasta (uprzednio posmarowaną konfiturą), przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować resztą kremu wierzch ciasta i boki. Udekorować wiórkami kokosowymi i kakao. Nasz torcik z kremem czekoladowym jest gotowy.
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
comments powered by HyperComments