Wytrawne muffiny z cieciorką (bez glutenu)

image_pdfimage_print

Wytrawne muffiny to doskonały pomysł na drugie śniadanie, ale też szybka i elegancka przekąska na imprezę. Dodatkowo pozwalają na wykorzystanie tego, co akurat znajdziemy w lodówce – dodatki bowiem można zmieniać. W tym przepisie został użyty ser typu feta i suszone pomidory, ale może być to też szynka, kapary, oliwki, ser żółty, łosoś, itd…. Bazą natomiast jest cieciorka – zdrowa, smaczna i bezglutenowa.

Składniki (na 6 dużych muffinek):

Przygotowanie muffinów z cieciorką: 

KROK 1. Ugotowaną cieciorkę umieścić w blenderze, razem z pomidorami i fetą, a następnie rozdrobnić na dość gładką masę.

KROK 2. Rozdzielić białka i żółtka. Żółtka jaj wymieszać z olejem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę.

KROK 3. Połączyć masę z cieciorki z żółtkami z olejem i mąką z przyprawami. Masa będzie dość zwarta.

KROK 4. Delikatnie wymieszać pianę z białek – masa zrobi się luźniejsza.

KROK 5. Pieczenie – ciasto wlewamy do foremek lub do blachy do muffinek. Foremki wypełniamy do ok. 4/5 wysokości – muffiny trochę rosną, ale nie za wiele. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 – 200°C.

Przede wszystkim dodatki – fetę i pomidory.
1. Muffinki smakują dobrze na ciepło i na zimno. 2. Nie należy wyciągać ich zupełnie gorących z foremek, bo mogą się połamać – po wyjęciu z piekarnika lepiej dać im chwilę, aby ostygły.

Polecamy także inne przepisy na babeczki/muffinki:

Na słodko:

Na słono:

5

Wytrawne muffiny z cieciorką

 

 

comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita