Nasze polskie owoce sezonowe są niezwykle cenne, dlatego warto je jeść właśnie teraz, gdy są świeże i tanie. Można je wykorzystać do zrobienia na przykład bezmlecznych i bezjajecznych lodów. Nasze lody jagodowo – porzeczkowe to bomba witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli nie macie w domu wykorzystanych przez nas owoców, dodajcie te, które macie pod ręką. 🙂
Składniki:
- 2 szklanki jagód (ok. 300 g)
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3-5 łyżek syropu z agawy, cukru, miodu lub ksylitolu
Przygotowanie lodów jagodowo – porzeczkowych:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować do uzyskania jednolitej masy. Zamrażać kilka godzin, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (trzeba sprawdzać, czy lody nie są za twarde, bo później ciężko jest je podzielić). Można co jakiś czas przemieszać. Jeśli lody zrobią się za twarde, można nabierać porcje gorącą łyżką.
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Wypróbuj także inne przepisy na lody:
- Truskawkowe lody z kaszą jaglaną
- Lody brzoskwiniowe z daktylami
- Czekoladowe lody z awokado i malinami
comments powered by HyperComments