Bezmleczny chłodnik litewski (bez glutenu, kukurydzy, jajka)

image_pdfimage_print

W upalne dni chętnie jemy chłodniki. Proponujemy Wam bezmleczny chłodnik litewski, który świetnie smakuje nawet bez jajek, które tradycyjnie się do niego dodaje.

Składniki (na 5-6 osób):

  • 6 średnich buraków
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 jogurty sojowe naturalne po 400 g
  • 2-3 łyżek pokrojonego koperku
  • 2-3 łyżek pokrojonego szczypiorku lub szczypioru z cebuli
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz

Przygotowanie chłodnika litewskiego:

Buraki ugotować w całości, a następnie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Do dużej miski wyłożyć jogurt, dodać buraki i sok z cytryny, wymieszać. Pokroić drobno rzodkiewki i obranego ogórka i dodać do buraków. Na koniec dodać koperek, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki. Można podawać z młodymi ziemniakami.

Smacznego!

Polecamy także przepisy na inne zupy:

 

chłodnik litewski sojowy

Bezmleczny chłodnik litewski

comments powered by HyperComments
Jeżeli masz pytania skontaktuj się z naszym ekspertem Dietetyk Vita