Nasza lekka zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą jest lekką i smaczną potrawą, świetnie nadającą się na wiosenny obiad. Soczewica jest nie tylko smaczna, ale i wartościowa, ponieważ zawiera m.in. białko (równie cenne jak to zwierzęce) oraz wapń i żelazo. Warto eksperymentować z soczewicą, dodając ją do różnych potraw.
Składniki:
- 250g soczewicy czerwonej
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego lub innej przyprawy bez glutaminianu sodu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta pieprzu mielonego
- szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
Soczewicę moczyć w wodzie przez noc, na dzień przed gotowaniem. Można również z samego rana zalać 250 g soczewicy około dwoma szklankami wody. Po przeznaczonym czasie namoczenia soczewicę odsączyć na sitku. Odsączoną soczewicę przełożyć do garnka i podlać dwoma szklankami wody, doprawić jarzynką, tymiankiem oraz bazylią. Całość gotować przez około 15-20 minut. Dodać pomidory bez skórki i całość zblendować. Podczas gotowania doprawić do smaku odrobiną soli himalajskiej, czarnym pieprzem i papryką czerwoną. Na samym końcu dodać dwie łyżeczki octu jabłkowego i wymieszać. Tak przygotowaną zupę można udekorować listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Polecamy także przepisy na inne zupy:
- Zupa – krem z kalafiora
- Zupa ogórkowa z batatami
- Zupa jarzynowa z jarmużem
- Zupa krem z białych szparagów
- Zupa z cukinii z grzankami
- Żółta zupa z pieczonych warzyw
- Zupa z soczewicy i warzyw z quinoa
- Krupnik z kaszą jaglaną
- Gazpacho z kaszą jaglaną
- Bezmleczny chłodnik litewski